Bøvler du med dit knæ enten i form af overbelastning, senebetændelse, gigt eller noget fjerde, så er det ikke utænkeligt, at et knæbind kan være med til at gøre hverdagen mindre fyldt med smerter. Vi har samlet 5 forskellige knæbind, der alle har sine fordele – så læs videre og find dit match.
Vi anbefaler altid, at du snakker med din læge eller en professionel, hvis du har længerevarende smerter i dit knæ.
Frygter du løbepauser og opslidende genoptræning?
Fortvivl ej, vi hjælper dig på vej med et knæbind!
5 forskellige knæbind til forskellige behov
Rehband RX Knee Sleve Børn
Rehband har lavet et knæbind til børn og unge. Det er lavet med Rehbands unikke firpanelskonstruktion i neopren, så du er sikret den helt perfekte form til dig/dit barns knæ – samtidig med at den selvfølgelig giver optimal støtte under brug. Til trods for en støtte i topklasse, er der også lagt vægt på rørelsesfrihed, så du ikke bliver hæmmet af knæbindet under bevægelse og sport.
- Fås i flere størrelser
- Materiale: SBR/Neopren 5 mm
- Kan bruges på både højre og venstre
- Øger blodcirkulationen
- Giver maksimal støtte
- Passer til børn og voksende unge
Rehband RX Knee
Ideelt knæbind til dig, som har brug for et støttende knæbind under den hårde træning, som involverer en masse tunge løft. Rehband er kendt for deres 4 design med 4 paneler, som blandt andet bidrager til et reduceret tryk og en øget koordination.
- Fås i forskellige størrelser
- Vælg mellem forskellige farver
- Materiale: RX Knee Sleeve
- Kan maskinvaskes
- God til vægtløftning
- Kan bruges på både højre og venstre
- Sidder godt under træning
- Hjælper med korrekt styring af bevægelse
Select Knæbind
Klassisk knæbind der giver en god støtte med sit 4 mm SBR -neopren materiale. Bagsiden er med perforeret neopren, så det giver dig et mere fleksibelt bind, og du kan derfor bruge det til alle former for sport, hvor din knæ er i bevægelse.
- Fås i forskellige størrelser
- Materiale: 4 mm SBR neopren
- Farve: Sort
- Øger åndbarheden
- Støtter din knæ
- Varmer omkring knæet
McDavid Knee Support
Her får du et lidt anderledes knæbind end ovenstående. Dette er nemlig med åben knæskal, som nogle fortrækker, for at minimere presset på den. Dette knæbind giver en let støtte og er specieltegnet til dig, som har haft en tidligere knæskade, senebetændelse eller dig, som døjer med gigt.
- Fås i forskellige størrelser
- Med åben knæskal
- Mindre tryk på knæskal
- Kan bruges på begge knæ
Bamboo Pro Knæbind
En helt anden type knæbind – her får du nemlig et knæbind, der indeholder trækul teknologi. Det har en selv-varmende egenskab, så dit knæ forbliver varmt, mens du bærer det. Derfor er det også oplagt til dig, der gerne vil reducere ømhed, stivhed og belastningsskader. Med varmefunktionen fra trækullet bidrager det til, at din blodcirkulationen øges. Trækullet udsender infrarøde stråler og negative ioner, som er grunden til, at knæbindet giver varme.
- Fås i flere størrelser
- Materiale: Bambus trækul
- Behøver ikke at sidde stramt for at trækul virker
- Kan maskinvaskes
Danmark løber som aldrig før. Og selv om løb er en fantastisk måde at få trænet kroppen og for de flestes vedkommende også at få klaret hovedet på, så er det ikke unormalt, at knæene en gang imellem knirker lidt.
Smerter eller måske endda deciderede skader i knæet kan opstå i forbindelse med overanstrengelse, forkerte sko eller uhensigtsmæssig træning, der måske har for mange gentagelser eller er for belastende i forhold til ens reelle kondition og styrke.
Aflastning eller genoptræning af knæskader vil ofte bestå af hensigtsmæssige styrkeøvelser, massage eller afspænding, og ofte vil det være en god ide at supplere med et knæbind.
Er du blevet indehaver af et værkende knæ og gruer ved tanken om at holde træningspause eller måske være tvunget til at stoppe helt med din løbetræning, burde du måske overveje, om knæbind kunne være løsningen for dig.
Der er dog forskel på knæbind, og det er ikke ligegyldigt, hvilket knæbind du vælger. Alt afhængigt at den type knæskade, du har vundet, er der et knæbind, der passer til lige præcis din situation. Vi vil derfor i dette indlæg have fokus på typer af knæproblemer samt hvilke typer af knæbind, der findes, og hvilke knæbind der er gode til de forskellige typer af knæsmerter.
Knæbind – kort fortalt
Knæbind kan være løsningen for dig, hvis du er løbet ind i en skade. Men inden du styrter hovedkuls ud i natten for at købe det første det bedste knæbind og holde så meget af det, at du sover med det om natten, så skal du lige læse med her, da knæbind, udover selvfølgelig at kunne yde støtte ved fx skader, også har sine begrænsninger.
Knæbindets 1-2-3
Som allerede nævnt, anvendes knæbind ved skader, men derudover bruges de typisk for at give:
- Varme
- Stabilitet
- Ekstra støtte
- Beskyttelse mod ydre påvirkning ved kontaktsport
- Beskyttelse ved eksisterende skader under genoptræning
Knæbind anbefales typisk i forbindelse med mindre alvorlige, diffuse og midlertidigt tilbagevendende smerter eller besvær omkring knæene, og skal som udgangspunkt ikke ses som en varig løsning. Det er vigtigt at huske på, at knæbind ikke er løsningen i sig selv, men at de som oftest kun vil skulle anvendes i en afgrænset periode for at lindre eller afhjælpe eventuelle knæproblemer.
Begrænsninger ved knæbind
Ud over, at diverse knæproblemer skal løses gennem fokuserede genoptræningsøvelser, hvile eller i værste fald operation, er en af grundene til, man typisk ikke anbefaler knæbind som en fast del af løbe- eller træningsrutinen, at knæbind også kan være forbundet med visse ulemper.
Knæbind kan hæmme bevægelsesfriheden. Hvis bevægelsesfriheden er hæmmet, kan det i visse tilfælde betyde, at man kommer til at overbelaste andre muskler, som vil tage over for den del, der ikke får lov til at yde optimalt. Desuden kan man opleve en ringere grad af muskelaktivering, hvilket typisk vil betyde, at der sker en forringelse af træningens effekt. Hvis træningseffekten forringes, vil det have negative konsekvenser for muskelvækst og fedtforbrænding. Da en del af skadesforebyggelse og genoptræning hviler på muskelstyrken omkring leddene, kan brug af knæbind endegyldigt føre til dårligere stabilitet og højere risiko for skader.
Derfor er knæbind ikke altid løsningen, og vi vil selvfølgelig understrege, at knæbind heller ikke skal stå alene, og at det altid er tilrådeligt at opsøge læge eller fysioterapeut, så man får den korrekte vejledning og behandling.
Døjer man med knæsmerter kan et andet supplement i behandlingen eller genoptræningen være en foam roller til afspænding af de sener og muskler, der “driller”. Og man kan ligeledes overveje om træning af balance med en balancepude ikke også kunne være en hjælp tilbage til den perfekte løbeform.
Typer af knæskader
For at kunne nå frem til, hvilket knæbind, der evt. ville kunne passe bedst til din situation, er det først og fremmest vigtigt at få klarhed over, hvilken type skade dit knæ har raget til sig.
Vi vil her gennemgå nogle af de mest gængse typer af skader og overbelastninger, og desuden forsøge at give et hurtigt og forhåbentligt overskueligt overblik over knæets opbygning.
Du vil typisk kunne have brug for et knæbind ved følgende lidelser:
- Springerknæ
- Løberknæ
- Meniskskade
- Korsbåndsskade
Knæet – kort fortalt
Knæleddet er bygget op af en lårbensknogle, en skinnebensknogle og knæskallen. Fladerne mellem knogler er dækket af brusk, hvis formål det er at beskytte knoglerne fra slid. Omkring knæleddet er der en såkaldt ledkapsel forstærket af sideledbåndene – et indvendigt og et udvendigt.
Inde i knæet mellem lårbensknoglen og skinnebensknoglen sidder to bruskskiver i hver side. Disse to skiver kaldes menisker. Vi siger at der er en udvendig og en indvendig menisk. Meniskerne fungerer som støddæmpere for knoglerne og giver stabilitet i knæet. Midt i leddene sidder korsbåndene. Forreste korsbånd sikrer, at skinnebenet ikke glider for langt frem i forhold til lårbenet. Bagerste korsbånd sikrer omvendt, at skinnebenet ikke glider for langt bagud. Desuden stabiliserer korsbåndene knæleddet ved rotationer.
Springerknæ
Er du den glade indehaver af et springerknæ, vil du formentlig mærke en smerte på undersiden af knæskallen.
Et springerknæ vil typisk opstå som følge af gentagen overbelastning eller fejlbelastning af knæet – fx ved løb eller hop, hvor man netop udsætter knæet for mange stød. Årsagen til generne skal dermed findes ved en vedvarende irritation af knæskalssenen, som er den sene, der forbinder den nederste spids af knæskallen med den øverste del af skinnebensknoglen
Skaden vil som oftest opstå tæt på knæskallen, og det vil derfor typisk føles som om, smerten sidder på nederste kant af knæskallen.
Et springerknæ vil som regel føles som ømhed eller stikkende/skærende smerter. Smerterne vil typisk begynde med let ømhed i starten af træningen, og især efter endt træning. Smerterne vil ofte forsvinde, når knæet bliver varmt, men det betyder ikke, at det ikke er en god ide at holde pause, hvis man oplever, at smerten går i sig selv igen. Hvis man ikke holder pause, når man mærker smerter i knæet, vil smerterne tage til. Du vil så småt opleve, at smerterne ikke kun viser sig i forbindelse med træning, og endelig kan man risikere, at skaden sætter sig permanent.
Ved valg af knæbind til et springerknæ, er det en god ide at kigge efter et knæbind, der giver støtte og tryk midt på knæskalssenen.
Løberknæ
Hvis du har et reddet dig et løberknæ, vil du typisk opleve smerter på ydersiden af knæet. Et løberknæ er en betændelsestilstand forårsaget af, at senen, der løber på ydersiden af knæet gnider mod lårbensknoglen. Og det er altså den irritation under – især løb – der skaber betændelsestilstanden.
Løberknæ er en typisk overbelastningsskade hos løbere og cykelryttere, der ofte har lange træningsintervaller.
Der kan være forskellige årsager til, at man får et løberknæ i hus. Typisk kan et løberknæ skyldes slidte, udtrådte eller simpelthen forkerte træningssko uden tanke for evt. supination eller pronation hos løberen. Man kan have en svag muskulatur omkring hoften eller måske en kort/stram sene på ydersiden af låret. Endelig kan skaden skyldes for mange gentagne bevægelser under træning, eller også har man måske øget intensiteten af sin træning for hurtigt
Også ved et løberknæ gør det sig gældende, at man bør holde pause eller stoppe helt, hvis smerten opstår. I en genoptræning vil det være vigtigt at lave øvelser, der fokuserer på balance og udspænding.
Ved valg af knæbind kan det være en god ide at kigge efter et knæbind, der giver god kompression og også gerne varme.
Skader på menisk
Når vi taler skader i knæet, er skader på en menisk den, man oftest oplever. Så hvis du føler, at skaden sidder inde i knæet, og du måske kan nikke genkendende til nogle af nedenstående symptomer, kan der være tale om skade på menisk.
- Hvis du føler en fastlåsning af knæet – efter at have bøjet benet, siddet i skrædderstilling eller på hug
- Hvis du oplever, det gør ondt ved rotation eller ved belastning af knæet
- Hvis du oplever, at knæet hæver op
- Hvis du har små klik fra knæet, når du bevæger det.
- Hvis du generelt føler en nedsat bevægelighed af knæet
Skade på menisken vil ofte komme i forbindelse med et vrid – fx ved et fald under løb.
Ved skade på menisk opleves typisk en del ustabilitet i knæleddet, hvorfor man skal kigge efter knæbind med en del støtte – gerne med stålfjedre eller skinner.
Skader på korsbånd
Er du løber, vil du formentlig ikke skulle bekymre dig om skader på korsbånd, da en skade på korsbåndet typisk vil komme af vrid og bevægelsesstop i sportsgrene som fodbold og håndbold, hvor man kan blive tacklet eller laver finter med hurtige fod- og temposkift.
Ved skader på korsbåndet vil man føle smerte og knæet vil i løbet af kort tid hæve op. I de følgende uger vil man typisk opleve manglende mobilitet i knæet.
Når disse første symptomer så småt aftager, vil man som regel begynde at have følelsen af, at knæet ikke rigtig virker – at det går ud af led eller giver efter.
Ved skade på korsbånd vil man typisk skulle kigge efter knæbind med en del støtte – gerne med stålfjedre eller skinner.
Fælles for de ovennævnte knæskader er, at man altid bør opsøge en kompetent behandler, så man får den rette vejledning til behandling og efterfølgende genoptræning. Der findes flere årsager til knæsmerter end blot de nævnte fire, og årsagen til en eventuel smerte i knæet skal derfor altid helst fastslås ved læge eller fysioterapeut. Dog er det fælles for alle de ovennævnte situationer, at et knæbind vil kunne lindre og hjælpe under en genoptræning.
Find det rette knæbind
At finde det rette knæbind kan for de fleste føles som lidt af en jungle. Der findes de helt simple elastikbind, som ofte vil yde støtte, men som ikke nødvendigvis giver varme. Der findes knæbind af neopren, som både sørger for varme og støtte. Nogle knæbind giver kompression og andre knæbind fås med skinner og fjedre for optimal støtte af knæet.
Vi har fundet nogle knæbind – alle fra mærket Aserve – som måske vil kunne passe dig. I vores vurdering af knæbindene har vi udelukkende kigget på, hvilke skader de især vil kunne afhjælpe og lindre, så det er altså dette kriterium, der vil ligge til grund for vores vurdering.