Kørestolsrugby – Kristian Bak Eriksen fortæller!

0
1459
Foto: Simone Supina

Vi hos Meremotion.dk var så heldige at få fat på Kristian, som er på landsholdet i kørestolsrugby. Han fortæller lidt om sporten, hvordan det var at blive udtaget til De Paralympiske Lege i 2021 i Tokyo og træningen op til. Så læn dig tilbage og læs med!


Navn: Kristian Bak Eriksen
Alder: 29
Uddannelse: Cand.merc.
Profession: Ledig
Hobby: PS5 og madlavning


Hvordan fik du øjnene op for kørestolsrugby?

Det gjorde jeg igennem venner, som jeg mødte på RYKs (interesseorganisation for rygmarvsskadede i Danmark) årlige sommerkursus på Egmont Højskolen i Hou. Der har jeg været med mange gange og der har ofte været deltagere, som jeg har spillet kørestolsrugby med. Da jeg blev ældre og det var tydeligt for enhver, at jeg var sportsinteresseret, begyndte folk at spørge, om det ikke kunne være noget for mig. Og det kunne det, da jeg ellers blev overtalt til, at det ville være en sport, hvor mit funktionsniveau passede godt ind.

Hvor længe har du spillet for Parasport Frederiksberg Falcons?

Det har jeg siden min første kørestolsrugby træning engang i september 2012. Der har derudover været mulighed for at spille for klubber i både Frankrig og Wales, samt at stille op for Odense ved et enkelt Danmarksmesterskab. Men har altid spillet for Falcons.

Foto: Louise Dyring Mbae/DIF

Hvordan foregår jeres daglige træninger og hvor ofte træner i?

For os landsholdsspillere har vi et tætpakket program, især her i forberedelserne op til De Paralympiske Lege i Tokyo. Jeg har op mod 7-8-9 træningspas på en uge, hvor jeg samtidig skal finde tid til at restituere. Langt fra alt sammen er i rugbystolen. Det er lige pt. kun 2 gange om ugen, hvor det er således, at det kun må være de 6 landsholdsspillere fra Parasport Frederiksberg Falcons, der deltager pga. coronarestriktionerne. Resten er konditions- og styrketræning individuelt.

Hvor meget tid ugentligt bruger du på din sport?

Det har jeg ikke opgjort i tid, men meget tid. +20 timer.

Hvis du skulle nogle gode råd til andre, der overvejer at begynde til kørestolsrugby, hvad skulle det så være?

Først og fremmest, gør det! Tag kontakt til Parasport Danmark eller nogen du ved, som har noget med sporten at gøre, og så vil de hjælpe dig med at komme igang. Derudover ville jeg ønske, at sporten ikke nødvendigvis havde det ry om, at den var enormt farlig og brutal. Det er den ikke.

Foto: Simona Supina

Det er min påstand, at det er langt farligere at spille håndbold, end det er at spille kørestolsrugby. Jeg er godt klar over, at det ser dramatisk og intenst ud, når kørestole brager ind i hinanden i høj fart, og også ofte vælter. Men det er meget sjældent, at man kommer reelt til skade. Jeg har haft én enkelt skade i mine 8-9 år i sporten, som skete i en kampsituation, hvor jeg væltede og slog mig. Fortæl mig en udøver på højt niveau i håndbold, som er så heldig. Så ville ønske, at andre der så sporten ikke lod sig afskrække af den action, der er – men istedet blev inspireret.

Kan alle i kørestol begynde til kørestolsrugby?

Nej. Der er nogle krav til, hvor stort et handicap du skal have. Først og fremmest behøves man ikke at være kørestolsbruger. Tommelfingerreglen, det er meget mere kompliceret end dette, er at man skal have funktionsnedsættelse på 3 ud af 4 lemmer, for at kunne blive godkendt til at spille. Alle spillere bliver testet og får en score mellem 0.5-3.5 point, som man så fordeler på 4 spillere på banen op til maksimalt 8 point.

Kørestolsrugby blev opfundet som et alternativ til kørestolsbasket, da nogle mænd i Canada var frustreret over, at der ikke var en sport, der tillod dem med relativt svære funktionsnedsættelser at konkurrere med hinanden. Personer der spiller kørestolsbasket, vil typisk ikke kunne testes ind i kørestolsrugby, da de ikke har store nok funktionsnedsættelser.

Er der noget, du ville ønske at alle vidste om sporten?

Ville ønske, at der var flere, der vidste den eksistere. Det er en af de mest underholdende sportsgrene, på tværs af parasport og almen sport, at se på som tilskuer. At få højnet kendskabsgraden ville skaffe flere spillere, bedre økonomi og ville højne niveauet i Danmark på længere sigt. Forhåbentlig kan De Paralympiske Lege være et springbræt. Vi så allerede til EM i 2019 i Vejle, at vi fik udsolgt hallen, forhåbentlig gentager det sig til VM i 2022, som også bliver i Vejle.

Foto: Louise Dyring Mbae/DIF.

Hvad har sporten gjort for dig? Her menes både mentalt eller fysisk.

Jeg har altid haft et godt liv. Det havde jeg før rugby kom ind i det, og det har jeg efter også. Så jeg havde haft det godt uden at spille rugby også. Men når det er sagt, så har rugby betydet alverden for mig. Det har helt uden tvivl formet mig til den person, jeg er i dag. Det har givet mig utroligt mange gode oplevelser, rejser og venskaber på kryds og tværs af landegrænser. Jeg elsker at konkurrere og jeg elsker at dygtiggøre mig i sporten, og så synes jeg, at det er virkelig sjovt.

Selvom at det er dybt seriøst for mig også. Derudover giver det en enorm vidensdeling om andre med samme problemstillinger i hverdagen, som jeg har. Hvilket jo er skønt. Det er ikke grunden til, at jeg elsker det, men det er en god ting og ikke noget man skal tage for givet. Fysisk er det klart, at det har rykket enormt på mig, at gå fra ikke at lave noget sønderligt fysisk, til at starte på en sport og sidenhen leve som en eliteatlet. 2011 Kristian ville ikke holde mange sekunder imod 2021 Kristian!

Du er på det danske landshold. Hvordan foregik udtagelsen?

Jeg var så heldig at starte i den klub i Danmark, som udgjorde grundstammen af det danske landshold, og som havde landstræneren, som spiller i klubben. Derfor blev jeg trænet godt og blev hurtigt inviteret ind omkring landsholdet til træningscamps. Jeg spillede mine første kampe for landsholdet i 2013 i nogle små turneringer og blev derefter udtaget til VM truppen i 2014. Og har siden været i truppen.

Hvordan føles det at være med til repræsentere Danmark?

Det er det bedste. Det er der, hvor det højeste sportslige niveau er og man føler. at man spiller for andre end bare én selv. Derudover er det med den bedste gruppe af mennesker både på og omkring holdet, så det er altid en fornøjelse. Håber på at blive ved længe endnu.

Foto: Simona Supina

I er også kvalificeret til de Paralympiske Lege i 2021 i Tokyo, hvordan træner I til det?

Vi træner grundlæggende ikke så anderledes, end vi normalt gør. Vi er vant til at træne op til store turneringer hvert år, som EM og VM, så på den måde er det ikke anderledes. Det der har været anderledes, har været corona, og så har vi fået Team Danmark ind over holdet også, hvilket har gjort, at vi har fået endnu flere kompetente råd og træningsplaner.

Udover din rugbytræning, hvad gør du for at holde dig selv i god form? Hvad er dine bedste træningtips?

Som jeg skrev tidligere, så foregår langt det meste af min træning faktisk uden om vores rugbytræning. For at holde min form er det ret simpelt; Jeg gør, hvad vores fysiske træner beder mig om. Og så gør jeg det effektivt, når jeg er igang. Sådan at jeg ikke får brugt unødvendigt lang tid i træningslokalet og samtidig bliver træningen mere intens. Det bedste tip vil nok være at sørge for at gøre det let for dig selv. Få nogle rutiner, få noget udstyr du kan bruge i hjemmet, og søg råd hos nogen der ved mere om træning end dig selv. Og ikke mindst kig på nettet efter inspiration, især som paraatlet, Instagram har hjulpet mig utroligt meget.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Jeanette K. Andersen (Uge 6)
Næste artikelLøbevest – hold varmen og vær synlig på din tur!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her