Bedste Skihjelm | Hvilken skihjelm skal du vælge?

0
455

Vi kommer ikke udenom, at ski og snowboarding er en farlig sport, hvor et fald kan resultere i voldsomme hovedskader. Derfor, uanset hvor god du måtte være, er en skihjelm, ifølge os, et must. Hvis du er en af dem, der ikke ønsker at køre med skihjelm, af samme grund som du efterlader cykelhjelmen på hylden – fordi det ikke ser smart ud – så er tiden kommet til at ændre holdning. De moderne ski- og snowboardhjelme er ikke blot mere sikre end før i tiden, men også væsentligt smartere, fyldt med avanceret sikkerhed og langt lettere. 

Så hvis du stadig ikke har anskaffet dig en skihjelm, så er tiden kommet – og vi hjælper dig med at finde helt den rette. Velbekomme.

Det ser vi bl.a. efter:

  • Hjelmkonstruktion og sikkerhed
  • Komfort og varme
  • Ventilation
  • Brille Kompatibilitet
  • Størrelse og pasform

Vores bud på de 3 bedste skihjelme

skihjelm smith vantage MIPS

Smith Vantage MIPS

Med denne skihjelm får du den ultimative ventilation ved hjælp af Koroyd® teknologien og Aerocore™ konstruktionen.

Herudover har hjelmen MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Det betyder, at den bedre kan absorbere slag, der kommer skråt ind, da den har to lag, der bevæger sig uafhængigt af hinanden.

  • Vægt: 500 g
  • 21 ventilationsåbninger
  • Boa® FS360 fit system
  • Certificering: EN 1077B og ATSM 2040 

skihjelm uvex hlmt 700 visor

Uvex hlmt 700

På denne skihjelm får du en god allroundlinse (kategori 2). Visiret er en Litemirror Silver Lasergold Lite linse. Indbygget visir er at foretrække for brillebrugere, da det er mere behageligt. Der er nemlig plads til et par hverdagsbriller under visiret.

Hjelmen har 3D IAS-system, som giver justerbar ventilation og en komfortabel luftgennemstrømning.

  • Anti-allergisk for
  • Dugfrit visir
  • In-mold-skal
  • Certificering: EN 1077:2007 B

skihjelm cairn spectral visor magnet 2

Cairn Spectral Visor Magnet 2

Her får du en god skihjelm med forskellige features. Den er især god til folk, der går med briller til dagligt. Hjelmen har et udskifteligt magnetisk visir, som kan bevæge sig trinløs op og ned.

Visiret fjerner genskin og reflekser, og med denne hjelm får du to visirer: et til sol (kategori 3) og et til overskyet vejr (kategori 1).

  • Vægt: 580 g
  • Aftageligt anti-allergisk for
  • Justerbar ventilation
  • Certificering: CE EN 1077B

Hvorfor bruge en skihjelm?

Vi har næsten lyst til at sige, at det er indlysende, hvorfor du, dine børn, venner og familie skal bruge en skihjelm, når I står på ski eller snowboard. Men skulle du nu alligevel sidde og være i tvivl, eller måske du har brug for argumenter (i bedste Mads & Monopolet-stil) til at overtale din stædige far, som enten mener, at han er for god til en skihjelm, eller at det ikke er nødvendigt?

Det mest indlysende argument er selvfølgelig beskyttelse. Når vi står på ski eller snowboard, kan vi køre ned ad pisterne med en høj fart. Blot for at give en sammenligning, så kan de mandlige styrtløbere sagtens have en fart på 150 km/t.

Det er altså en høj fart, og især hvis der går noget galt. Og jo, der kan ske uforudsete ting, som du ikke selv er herre over. Det kan være en klump is eller en sammenpresset snekugle, der er camoufleret af sneen, og som du derfor ikke kan se med det blotte øje. Derudover giver skihjelmen varme, og i nogle lande er det et krav at anvende skihjelm.

Kan man bruge en skihjelm som cykelhjelm?

Du kan som udgangspunkt godt bruge din skihjelm som en cykelhjelm, hvis du gerne vil have mest muligt ud af hjelmen. Forskellen på de to hjelme er, at skihjelmen har et indvendigt for, som går ned over ørene og beskytter dem. Skihjelmen har derfor heller ikke lige så store ventilationsåbninger som cykelhjelmen, da den er lavet til at kunne anvendes i minusgrader. Men tager du foret ud af skihjelmen, ligner den en cykelhjelm.

Vælger du at bruge din skihjelm som en cykelhjelm anbefaler vi en skihjelm, der ikke har indbygget visir, medmindre det er et aftageligt visir.

Hvor tit skal man udskifte en skihjelm?

Du behøver selvfølgelig ikke at udskifte skihjelmen efter hvert styrt, men har det derimod været et voldsomt styrt, og kan du se skader på skihjelmen, vil vi anbefale at udskifte den. Ellers, anbefales det at udskifte skihjelmen hvert 5. år, hvis du bruger den jævnligt.

Er der derimod tale om skihjelme til børn, er det selvfølgelig vigtigt at være ekstra opmærksom på, om hjelmen stadig passer til barnets hoved. Især i takt med at de vokser, så skihjelmen stadig beskytter og gør sit arbejde, når I er afsted og har det sjovt.

Det skal du se efter, når du køber en skihjelm

Det første du skal se efter, når du køber en skihjelm, er selvfølgelig størrelsen. Hjelmen skal sidde tilpas på dit hoved. Det betyder, at den hverken må være for stram eller for løs. Sidder den for stram, er den for lille, og det går ikke. Det er både ubehageligt og giver heller ikke den optimale beskyttelse, hvis den ikke dækker din pande korrekt.

Den må som sagt heller ikke sidde for løst, for så giver den heller ikke den optimale beskyttelse. Du kan tjekke, om hjelmen er for stor ved at ryste hovedet. Rutsjer hjelmen, er den for stor.

En skihjelm skal sidde tæt om hovedet på en behagelig måde og dække hele hovedet og panden. Den skal sidde lidt over øjenbrynene, men den må ikke dække dine øjenbryn, da hjelmen så begrænser dit udsyn.

Skihjelme fås selvfølgelig i forskellige størrelser, og du finder den rigtige størrelse ved at måle omkredsen af dit hoved med et målebånd. Du skal måle rundt om hovedet, hen over panden og ørene. Mange skihjelme angiver nemlig størrelsen i cm, så du på den måde kan få den korrekte størrelse. Det er derfor ikke så vigtigt at gå efter, hvorvidt hjelmen er small, medium eller large.

Justeringsmuligheder

Når det kommer til størrelse, er det en god idé at overveje en hjelm med et indbygget justeringssystem. På den måde kan du både justere efter, hvorvidt du har hue på eller ej på den pågældende dag, eller blot så du bedre kan tilpasse hjelmen helt optimalt til dit hoved.

Afprøv gerne spænderne om de kan betjenes med en skihandske på, eller om de er for små til det. I sne og kulde orker du nok ikke hele tiden at skulle have skihandskerne af for at justere et spænde.

En justeringsmulighed, der er rigtig god at have på hjelmen, er systemet IAS, som er et hjul, du drejer på i nakken. Den justerer hjelmens størrelse.

Udstyr

Det næste du skal have i overvejelser er, hvilket ekstra udstyr du gerne vil have til skihjelmen, hvis du overhovedet vil have ekstra udstyr til.

Bruger du briller til dagligt, kan du med fordel overveje en skihjelm med indbygget visir. De hjelme er nemlig lavet til folk, der går med briller til dagligt. Der er sørget for, at der er plads nok under visiret til hverdagsbriller, og du behøver heller ikke hele tiden at skifte mellem almindelige briller og skibriller, da du blot kan vippe visiret ned over dine egne briller. Dine egne briller vil heller ikke dugge, fordi der ofte er indbygget god ventilation i skihjelmen.

Vælger du ikke indbygget visir, fordi du hellere vil kunne tage skibrillerne af og på, kan du med fordel overveje en skihjelm med en knap bagpå, hvor skibrillernes snor kan spændes fast, så brillerne ikke pludselig flyver af eller glider af.

Ventilation

Nogle får det varmere end andre, og hvis du har tendens til at få det varmt hurtigt eller let, kan du overveje en skihjelm med et ventilationssystem. På den måde kan du selv justere, hvor meget luft du vil have ind i hjelmen og således også regulere temperaturen.

Hjelmkonstruktion og sikkerhed

Et vigtigt aspekt i forhold til at vælge den rigtige hjelm, er at sikre, at den rent faktisk også beskytter dit hoved ordentligt. For at vide sig sikker på det, bliver vi nødt til at kigge lidt på hjelmens konstruktion og sikkerhed. De fleste ski- og snowboardhjelme har ofte en ydre skal lavet af ABS plastik eller polycarbonat.

ABS ses ofte på hjelme i den lidt billigere ende, da det er hårdere og tungere. Polycarbonat er et mere avanceret materiale, da det er mere fleksibelt, blødere og lettere, hvilket gør det dyrere at producere. Du kan også finde hjelme udarbejdet i en kombination af de to materialer. Polycarbonat er det mest robuste af de to materialer, og kan modstå næsten dobbelt så meget modstand. Med det sagt, så er ABS dog stadig et utroligt holdbart materiale, som overgår stortset alle andre former for plastik. 

Så hvis pungen ikke lige er til en PC (Polycarbonat) hjelm, så kan du stadig med en god mavefornemmelse købe en af ABS. 

Det er dog ikke kun materialet af hjelmen, der er med til at sikre dit hoved ved fald.

Flere hjelme er også udstyret med teknologier, der holder dit hoved og hjerne endnu mere beskyttet. Nogle hjelm-brands har deres egen teknologi, men det klart mest udbredte er dog MIPS systemet. MIPS finder du i en lang række hjelme, ikke kun i ski og snowboard verdenen – og med god grund.

Svenske MIPS’ markedsledende teknologi skulle reducere brud og hjerneskader, dog er der ikke noget data endnu på i hvor høj en grad og hvor meget. MIPS finder du i alle prisklasser og det er derfor ikke en feature, du betaler særligt meget mere for. Noget af det bedste ved MIPS systemet er, at det ikke går på kompromis med hjelmens fit og størrelse, og du bemærker derfor ikke, at det er der. 

Komfort og varme

Vi kommer ikke udenom, at det ofte er koldt, når man er på skiferie, og derfor er komfort og varme også en væsentlig del af en skihjelm. Komfort er selvfølgelig først og fremmest afhængigt af, at hjelmen passer på dit hoved. Men når det er på plads, så kommer forskellige hjelme, med forskellig mængder og typer af foring, og du skal derfor finde et match, der passer dig.

Er du typen, der har det med at fryse både ører og hovede, så kan du med rette kigge efter en ski- eller snowboardhjelm med en tykkere foring, der også dækker ørene. Er du i stedet typen, der befinder sig mere i parken, og foretrækker at beholde din beanie på under hjelmen – så bør du kigge efter en hjelm helt uden eller med aftagelig foring. 

Ventilation

Det er dog ikke kun foring, du skal kigge på ift. komfort og varme.

Ventilation spiller også en stor rolle i, hvor behagelig en skihjelm er at have på. Stort set alle hjelme har ventilation, og det er derfor mængde, placering og justeringsgrad du skal kigge på. Ventilation i en skihjelm er grundet den meget tætlukkende skal, et større udtryk for hvor nemt det er for dit hoved at komme af med overskydende varme, end for luft til at komme ind.

Har du det derfor med at opbygge meget varme på hovedet, kan det være rart med rigelig mulighed for at kunne afgive den igen. Er du typen, der er afsted på ski flere gange på en sæson, både tager nord og syd på, eller blot vil være forberedt på alle slags vejr? Så er justerbar ventilation muligvis det rette valg for dig. Disse hjelme giver dig mulighed for at åbne og lukke visse ventilationshuller, så du selv kan justere mængden af ventilation. 

Brille kompatibilitet 

Medmindre du rocker en mere 90’er chik stil, så er der store chancer for, at du har et par skibriller, der gerne skulle passe til din hjelm. Og når jeg nu siger passe til, så mener jeg ikke i farverne. 

Derimod mener jeg hjelmens brille ‘clip’ og fitted mellem brillens overkant og hjelmens front. 

Hvis vi kigger på ‘clippen’ først, så er det vigtigt, at den er stor nok til at kunne holde brillens strop – uden at den folder. Derefter anbefaler vi, at du kigger efter en, der kan lukkes helt. Dette kan enten være med en trykknap eller hank. Dette betyder nemlig, at hvis du skulle styrte, så minimerer du chancen for at dine goggles katapulteres væk fra dig – så du ikke både skal indsamle ski, stave OG briller. 

Det andet du skal kigge på, er fitted mellem hjelmen og brillen.

Jo bedre et fit du har her, jo mindre blotlagt er din pande, når du kører. Det betyder  mindre sne under hjelmen og i brillen og dermed mindre dug i din brille. Så det er derfor en ret god idé at sikre en god overgang her. 

Hvis du ikke har mulighed for at prøve sættet sammen, kan du gå to andre veje. 

Den første mulighed er at kigge på sin brille forfra og se på den den bue/linje som den øverste kant har. Du bør herefter prøve at kigge efter en hjelm, hvor fronten så godt som muligt matcher denne. 

Den anden mulighed, og det lidt lettere valg, er at finde en hjelm med en lille “cap”. Med dette menes der et lille kasket lignende stykke på hjelmen, der stikker ud foran.  Med disse hjelme er der langt større chance for, at overkanten af dine skibriller bliver helt dækket til, og det kan derfor være et praktisk valg. 

Størrelse og pasform

Sidst, men nok allervigtigst, så er det essentielt, at du vælger den rigtige størrelse. Vi anbefaler, at du følger de forskellige brands størrelsesguide for at finde den rigtige størrelse til dig. Herefter kan vi anbefale dig at kigge efter hjelme med nemme justeringsmuligheder, så du uden besvær kan få det helt rette fit. Dette kan være en hjelm med BOA justering i sin foring, så du blot ved at dreje et hjul, kan spænde hjelmen helt til.

Ekstra features

Du kan også få aftagelige øreklapper og indbygget lyd. Det er populært med musik i skihjelmene, men sørg for at du kan høre dine omgivelser og brug primært funktionen i liften. Det er nemlig vigtigt, at du kan høre de andre mennesker på pisten. Brug derfor funktionen med omtanke.

Standarder for skihjelme

Om du vægter komfort eller udseende højst, er op til dig, men det er vigtigt, at du vælger en godkendt skihjelm. Der er to standarder, som skihjelme skal eller kan overholde:

CE EN 1077: Det står for Central European Standard og betyder, at en hjelm er godkendt under europæiske standarder for skihjelme.

ASTM F2040: Det står for American Society for Testing and Materials. Det er en test af hjelme til brug inden for ikke-motoriserede vintersportsgrene, eks. snowboard, skiløb osv.

Forskellen på de to standarder er måden, hvorpå beskyttelsesudstyret testes, eksempelvis hvilken fart der testes med.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Camilla (Uge 27)
Næste artikelUgens Inspiration – Louise Lundberg (uge 28)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her