Ugens Inspiration – Esther K (Uge 44)

0
646

Jeg er Esther! En 19-årig jyde, der har en stor interesse i træning, kost og sundhed. Til dagligt arbejder jeg som laboratorieassistent med forskellige fødevareanalyser. For dem der følger med på min instagram, er det vidst heller ikke en hemmelighed, at jeg arbejder frem mod at skulle stille op i bikinifitness en skønne dag.

Hvornår begyndte du at gå op i træning og sundhed?

Jeg har altid dyrket sport. Siden jeg var helt lille, har jeg dyrket lidt forskellige sportsgrene – svømning, børnegymnastik, ridning, tennis, sejlads, rytme og spring, badminton, stortrampolin, polefitness og nu styrketræning. Så jeg er vidst det, som man godt kan kalde et rigtig sportsmenneske. 

Allerede fra 12-års alderen begyndte jeg at gå op i kost, eller det vil sige den misinformation, som medierne eksponerede til mig. Fra jeg startede på efterskole i 9. klasse til halvvejs inde i 2.g, tog jeg 12 kg på. Da jeg gerne ville have, at der skulle ske noget nyt og få rykket nogle af mine grænser startede jeg med styrketræning. Siden da har jeg arbejdet med nogle forskellige coaches for at få hjælp til at nå nogle af mine mål. Så først tabte jeg mig de 12 kg igen, og fandt ud af at det egentlig ikke gjorde mig glad at have den vægt. Derefter blev målet at udvikle min træning, da det faktisk var med til at gøre mig glad og føle mig tilpas i min krop. Herfra blev målet at skulle tage på igen med fokus på muskelopbygning i stedet, hvor jeg har taget cirka 8 kg på igen siden.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i træning? 

For mig var det en proces, der skete gradvist. Først begyndte jeg med styrketræning i et halvt års tid, før jeg begyndte at implementere kosten seriøst. Der startede jeg på en kostplan, som jeg har spist efter i lang tid nu. Det var den løsning, som hjalp mig tabe mig, men det er lang fra den løsning, som jeg vil anbefale til andre med samme ønske, da planens restriktive rammer ikke er relative til, hvordan en normal hverdag vil være på sigt. Det giver mening for mig at spise efter en kostplan, fordi jeg netop har fokus på at skulle stille op med bikinifitness, hvor en struktureret kost er nødvendig. Derudover begyndte jeg også på et træningsprogram for at sikre den størst mulige progression.

Hvad betyder sundhed for dig?

Generelt tror jeg på, at sundhed er individuelt. Vi er alle forskellige, har individuelle behov og mål. Selvfølgelig er det vigtig med en næringsfyldt kost, så man ikke kommer i mangel. Og ligeledes med motion, men vælg den motionsform som giver dig værdi og glæde.

Ligeså meget som der kan være den fysiske sundhed, vægter jeg også den mentale sundhed. Jeg har haft symptomer på stress gennem flere år, og de er gradvist blevet større, men bare ignoreret dem. Det endte så med at blive for meget på et tidspunkt, hvor min krop sagde fuldstændig fra. Siden da har jeg lært at lytte til min krop og handle efter og omkring min stress. Det påvirker mig stadig i dag – det tager sin tid om at udfase og omfavne, men det skal det også have lov til, hvis jeg ikke skal ende i hullet igen.

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Lige nu styrketræner jeg kun og mit træningssplit løber over seks dage:

  • Overkrop 1
  • Underkrop 1
  • Hviledag
  • Overkrop 2
  • Underkrop 2
  • Hviledag

Dog kommer dette lidt an på om jeg er i perioder med stress eller skader, som jeg desværre døjer en del med for tiden. Derudover går jeg ture og øger min daglige aktivitet derigennem. Desuden leger jeg lidt med tanken om at starte til badminton igen, da jeg savner sporten helt vildt, og det altid giver mig et godt grin på læben.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Min træning betyder selvfølgelig en hel masse for mig. Jeg havde langt fra været den person, som jeg er i dag, hvis det ikke havde været for træningen. Jeg havde nok været et langt mere negativt sted i livet, hvis træningen ikke havde været der for mig. 

Det er blevet et stor del af mit liv og udvikling, at det bare er noget, som jeg gør uden at tænke så meget over i det daglige. Det er først, når jeg ikke kan træne og være aktiv, at jeg rent faktisk finder ud af, hvor meget det betyder for mig. Som person trives jeg utroligt godt i den struktur, som både træning og kosten kan give. Det giver mig netop muligheden for hver dag at gøre endnu mere for at nå mit mål, hvilket måske er det, som betyder mest til dagligt.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Jeg sørger hele tiden for at få opstillet nogle delmål, som er mere håndgribelige og fremtidsnære end et større overordnet mål eventuelt kunne være. Det kunne eksempelvis være, at jeg til hver træning vil slå mine tal fra sidste træning, så enten få en gentagelse mere eller øge vægten. Derudover har jeg god gavn af at have en coach, som man sender ugentlige opdateringer til, hvilket også gør, at det er nemmere for mig at holde mig på sporet.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil igang med at være aktive?

Start sammen med nogle, det er altid nemmere at komme afsted og dele udfordringer mm., når man har en, som står eller har stået i samme situation før. 

En ting som også har hjulpet mig rigtigt meget og været super lærerigt er podcast. Der ligger en masse podcast om sundhed, træning og mentalt velvære på Spotify, Podcast-appen og Youtube. Her vil jeg blandt andet anbefale “Slut med forbudt”, “Detox din hjerne”, “Der Køres”, “En snak om træning” og “Fitness unplugged”.

Ellers kan det gøre en kæmpe forskel at arbejde sammen med en fagkyndig fra starten af, som kan hjælpe med vane-, kost- og træningscoaching alt afhængig af hvilke behov du har. Vælg din coach med omhu og sørg for, at der er en god forventningsafstemmelse og at man kan have en god sparring med hinanden.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Et af mine helt store mål er at komme rundt om stressen. Jeg vil gerne lære at håndtere det bedst muligt, være forberedt på at jeg har nemmere til stress og acceptere, at det er en del af mig i et stykke tid fremad.

Jeg gerne stille op til en og gerne flere bikini fitness konkurrencer, hvor jeg netop har muligheden for at presse mig selv til at gøre mit absolut bedste.

Om 1,5 – 2 år vil jeg gerne flytte til Århus for at tage uddannelsen, Ernæring og Sundhed, da jeg synes faget er super spændende og gerne vil ud at hjælpe andre mennesker.

Tusinde tak for, at I ville læse med! Jeg håber, at det gav Jer noget inspiration eller blot en indsigt i min lille verden. I er mere end velkommen til at stille spørgsmål og følge med på min Instagram, @estherknudsen_.

Tidligere artikelHold pulsen oppe i november og december
Næste artikelInspirer andre til at dyrke mere motion i hverdagen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her