Ugens Inspiration – Helle (Uge 31)

0
425

Jeg hedder Helle og er lige knap 32 år. Jeg er mor til to børn på seks og otte år, så det føles absolut som om, at der er masser at se til i min dagligdag.

Mit arbejdsliv er stillesiddende og derfor er fysisk aktivitet i min fritid vigtigt for mig. Mit batteri lades op, når jeg får rørt mig, ligesom energien genfindes, når jeg bruger tid med dem, jeg holder af.

Et jobskifte i januar måned betød, at jeg takkede ja til dobbelt transporttid og samtidig flere timer i skolen til mine børn. Det har været en dans at finde en ny rytme, hvor der også er plads til træning, og jeg er meget taknemmelig for, at det er lykkedes.

Hvornår begyndte du at gå op i løb?

Løb fik for alvor mit fokus igen i foråret 2022. Jeg har, så længe jeg kan huske, været fysisk aktiv. Jeg deltog i Eremitageløbet i 2011 og har løbet on/off i perioder siden. I januar måned skiftede jeg som nævnt arbejde, og det betød en helt ny rytme og en helt ny hverdag. Jeg har de seneste 2,5 år styrketrænet 2-4 gange ugentligt, til tider med personlig træner.

Efter jobskiftet så jeg pludselig mig selv styrketræne max en gang om ugen kombineret med en enkelt eller to gåture. Jeg kunne mærke, at jeg blev en dårligere udgave af mig selv, så i april måned besluttede jeg mig for at prøve løb af igen. Jeg fandt det mere overkommeligt end at afsætte 1-1,5 time til træningscentret tre gange om ugen.

Sidst jeg løb ”rigtigt”, var før min første graviditet, og jeg har efterfølgende haft store udfordringer med mine knæ. Alle instanser har frarådet løb, men det har vist sig at være nøglen til en hverdag uden dårlige knæ. Hvem skulle have troet det?

I maj måned downloadede jeg Garmin Coach, snørede løbeskoene og begav mig ud på min første rigtige løbetur på rejsen mod de 10 km. Samtidig tilmeldte jeg mig et officielt løb i august 2022. Det har vist sig at være den bedste beslutning for mig, og jeg mærker en glæde både udadtil og indadtil, som jeg ikke har mærket længe.

Maj 2022 blev mit vendepunkt i en ny hverdag, hvor arbejdsdagene blev lidt længere og prioriteringerne lidt mere vigtige. I starten løb jeg når mine børn var til sport. Det passede perfekt med mandag, onsdag og fredag. Nu planlægger jeg mine hjemmearbejdsdage på mine løbedage, så jeg kan løbe i stedet for at køre bil og samtidig give børnene lidt kortere dage i skolen.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i det?

Den største forandring må være, at jeg har en øget bevidsthed på kulhydrater i min kost. Generelt set er min kost varieret og det har den været i mange år. Jeg har fokus på bevidste valg og der er plads til både en is i sommervarmen, en drink, god mad og vin. Intet er forbudt og jeg er generelt en livsnyder, når det kommer til god mad.

Hvad betyder sundhed for dig?

For mig er sundhed at have det godt – både indeni og udenpå. At være i balance. Hvis jeg ikke har det godt mentalt, kan jeg ikke præstere optimalt fysisk. Jeg tror på, at krop og sind hænger sammen og at sundhed er mere end blot at være stærk, hurtig eller smidig. Sundhed er for mig både meditation/mindfulness, prioritering af søvn og fysisk aktivitet.

Hvordan ser din uge ud ift. træning? Hvad træner du?

Jeg løbetræner fast hver mandag, onsdag og fredag. Herudover styrketræner jeg en enkelt gang i weekenden. Alternativet til styrketræning er holdtræning med styrkeøvelser implementeret. Der er et helt fantastisk hold i det lokale træningscenter, og jeg elsker det sammenhold, der er. De dage, hvor jeg ikke løber eller styrketræner, går eller jogger jeg nogle små ture. Generelt forsøger jeg at få aktivitet ind i hverdagen – også med mine børn.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Fysisk aktivitet betyder rigtig meget for mig i løbet af ugen. Det er her, jeg kan slukke for alle tanker og forny min energi. Jeg bliver glad, får overskud og bliver en bedre version af mig selv. Løb er et pusterum fra hverdagen, hvor fokus udelukkende er på mig selv. Det giver mig ro, glæde og øger mit nærvær.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Motivationen kommer og går. De dage, hvor motivationen er svær at finde frem, hiver jeg fat i min vedholdenhed. Jeg er konkurrencemenneske med stort K, og et hul i træningskalenderen vil gå mig meget mere på end at løbe den tur, der er planlagt. Desuden har jeg aldrig fortrudt en løbetur, uanset hvor hård, umulig eller mislykket den var. De dage, hvor tingene ikke går, tillader jeg mig selv at ærgre mig et øjeblik.

Efterfølgende vender jeg fokus mod det faktum, at jeg rent faktisk kom igennem. Uanset om det var på den halve distance eller den hele. Desuden var turen ikke spildt, for det er netop efter disse dage, at jeg mærker allermest glæde, når en løbetur, en intervaltræning eller et tempoløb lykkes. Lige for tiden er min allerstørste motivation, at jeg kan mærke min progression både i udholdenhed, på tid og på min puls.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil igang med at være aktive?

Det bedste træningsråd jeg kan give må være at sætte små og overkommelige delmål. At have en træningsplan for ugen har hjulpet mig meget. Herudover er mit råd at finde troen på, at du godt kan. Sammenlign dig kun med dig selv og din egen progression. Sæt barren så lavt, at det rent faktisk er muligt at nå de delmål, der sættes. Alle succeser tæller. Alle opnåede delmål er progression.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Mit helt overordnede mål for fremtiden er at forblive sund, stærk og rask. Herudover drømmer jeg om at blive en hurtigere og bedre løber. Jeg har tilmeldt mig mit første officielle 10 km løb den 28. august ved Esrum Sø, og jeg glæder mig. Herefter er drømmen at løbe et halvmaraton. Jeg vil rigtig gerne prøve kræfter med Knuthenborg Safariparks halvmaraton. Her er smukke omgivelser og jeg forestiller mig, at det må være helt unikt at løbe blandt vilde dyr.

Tidligere artikel5 lette øvelser til en rygtræning hjemme
Næste artikelUgens Inspiration – Helene (Uge 32)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her