Ugens Inspiration – Karina (Uge 33)

0
1122

Jeg hedder Karina, er 38 år, og bor med min 12 årige søn i Vanløse/KBH. Jeg er uddannet socialrådgiver og arbejder som myndighedssagsbehandler for Børn, Unge og deres familier. Et udfordrende og givende arbejde, hvor det kræver, at man har mentalt overskud til at skulle foretage svære vurderinger, og den mentale udvikling og overskud er mit hovedfokus i min udviklingsrejse.

Hvis yoyo vægt var en OL disciplin, kunne jeg have vundet en guldmedalje. Jeg har to gange tidligere tabt mig ca. 35 kg, holdt vægten i en periode, og så formået at tage det hele på igen + noget ekstra.

Jeg har prøvet mange slankekure (altid kaldt det livsstilsændring, men lad os være ærlige – det var kure). Jeg har været tilknyttet Weight Watchers/ Vægtvogterne, prøvet kure såsom DUKAN, LCHF, fået ”skræddersyede kostplaner” ved onlinegenerering, levet af suppekure, Nupo mv. You name it, I’ve done it.

Som barn har jeg overværet, hvordan det at være tyk var forkert, og er vokset op med en mor, som altid havde et ønske om at tabe sig, hvor jeg (i ren kærlighed fra hendes side) blev involveret. Oveni blev jeg udsat for grov mobning i min folkeskole, hvor det blandt drejede sig om min vægt. Det har desværre medført, at jeg fra barnsben har udviklet et forkvaklet syn på krop og vægt.

Som teenager udviklede jeg spiseforstyrrelser, men det var i mild grad, og jeg nåede at komme ud af det, inden det blev for alvorligt. Mine spiseforstyrrelser handlede om, at ville passe ind, samt om at have kontrol i mit liv. Tankerne bag spiseforstyrrelserne hænger på nogle områder stadigvæk ved, og det er dem jeg ønsker at gøre op med.

Hvornår og hvordan begyndte din livsstilsændring?

Da jeg fik ”umph” følelsen denne gang, var det i forbindelse med, at jeg spiste frokost med mine kollegaer. Vi talte omkring kropsforme og vægt, og jeg sagde, at jeg turde vædde med, at jeg kunne smide de første 20 kg, uden at de ville bemærke det. Ligesom at de ikke ville kunne gætte min vægt. Jeg vejede et sted mellem 131-135 kg på det tidspunkt.
Vægttabet begyndte at blive bemærket, da jeg havde krydset 20 kg.

Umph følelsen kalder jeg det, når man får den rette mængde motivation og overskud, og man tænker ”nu kan jeg dælme gøre det her!”.

D. 20. september 2020 stillede jeg mig på vægten, og var klar til at tage kampen op. Siden da er der røget 30 kg, og jeg mangler stadigvæk omkring 26 kg, for at være såkaldt ”normalvægtig”.
Min rejse har ændret sig undervejs, da det er gået mere fra et fokus om vægttab, til at det er en rejse om selvudvikling, og om at lære at elske mig selv, hvor jeg er inspireret af det selvkærlige vægttab. Jeg foretrækker mig selv i en mindre udgave, og det er det, jeg arbejder for.

Hvilke ændringer har du gjort dig?

Jeg bruger en app til at have overblik over mine kalorier. Jeg har ingen restriktioner i mit vægttab, men bruger kalorietælling til at lære min hjerne, hvor meget mad min krop har brug for – det og at mærke efter i maven, er nogle af de vigtigste redskaber, jeg prøver at lære mig selv at bruge.

Dvs. hvis jeg indtager 1500 kcal på en dag – så er det ok. Hvis jeg indtager 2500 kcal en dag – så er det også ok. Det vigtige for mig er, at intet er forbudt, men at jeg mærker efter, om jeg har brug for det, og så at jeg tænker over mængderne.

Grundlæggende handler det om, at jeg i det store billede har kalorieunderskud.
Jeg har fået indført flere grøntsager ind i hverdagen, og prøver at bestræbe mig på at spise grønt til hvert måltid – grønt kan være grøntsager, frugt, bær.

Jeg undgår så vidt muligt at drikke mine kalorier, så drikker primært light produkter – det er en ”gammel skade”, som jeg ikke kan eller vil vænne mig af med. Men jeg har dog min morgenkaffe med iskaffe – den vil jeg ikke undvære.
Jeg prøver at forberede mine måltider. F.eks. har jeg under coronatiden ikke haft adgang til kantinen på arbejdet, så har spist frokost hjemme (da jeg var hjemsendt) eller haft madpakke med. Kantinen er netop genåbnet på normale vilkår – men tænker at jeg vil holde fast i madpakken de fleste dage, da det er en super måde at give overblik på.
Jeg prøver ligeledes at lave madplaner – det lykkedes dog langtfra altid.

Jeg prøver at få flettet mere motion ind i hverdagen. Under corona var jeg en af dem, som begyndte at gå ture med podcast i ørene, og jeg har opdaget, at det er en god måde at koble af på. Så indimellem går jeg en tur om Damhussøen (som jeg bor meget tæt på), eller længere hvis tiden er til dette.

Jeg elsker generelt at være fysisk aktiv – men det skal være sjovt! Jeg mister gejsten (på nuværende tidspunkt), hvis jeg skal ind i et fitnesscenter og slide på maskiner. Jeg har brug for mere gang i den.
Jeg elsker at stå på rulleskøjter – en sportsgren jeg begyndte at dyrke for 8 års tid siden, hvor det gav en masse fantastiske oplevelser.

Dengang var jeg blandt andet til Berlinmaraton på rulleskøjter og Le Man 24 timers løb sammen med ”rullemiljøet”. En skade og efterfølgende skam over min kropsstørrelse satte mig ud af spillet, og jeg er desværre ikke kommet i ”gamet” og ”rullemiljøet” siden da – men jeg er startet op igen på hyggeplan – og det er det, jeg har brug for lige nu.

Jeg kan også lide at cykle, men jeg har som udgangspunkt brug for et formål – så pt. arbejder jeg på at få indgroet en vane om at cykle til arbejde på de dage, hvor jeg ikke har møder ude af byen.

Fysisk aktivitet skal være sjovt, så jeg prøver også andre ting af. Var for nyligt til intro i hajkajak, samt til Colorrun Obstacle Rush, og det var fantastisk. Jeg kan godt lide at finde fysiske aktiviteter, som er anderledes og som giver en god oplevelse.

Hvad har din livsstilsændring gjort for dig?

Denne rejse har medført, at jeg begynder at tro mere på mig selv igen. Jeg fornemmer, at jeg begynder at få mit glimt tilbage i øjet igen. Jeg begynder at tro på, at jeg selvfølgelig fortjener at blive elsket, for den jeg er, og at jeg er værdig til at modtage kærlighed, ligesom andre mennesker.

Jeg kan mærke, at jeg begynder efterhånden at have mere overskud til at være social med andre mennesker – dette har været forhindret både grundet corona men også min selvopfattelse har spændt ben for mig.
Jeg har også fokus på ”non scale victories” – de sejre, som ikke måles på vægten men på andre områder.
Jeg kan mærke, at det giver glæde, når jeg kan hoppe i noget af det tøj, som jeg elskede at have på før, og som jeg nu kan passe igen, eller snart begynder at kunne passe igen.
Det var en super sejr, at jeg i sommerferien kunne sidde i forlystelserne i Fårup Sommerland, uden at der skulle to mand til at lukke bøjlen.

Jeg bliver glad, når jeg formår at levne og stoppe med at spise, når jeg er mæt.
En masse bittesmå sejre, som skal bidrage til det store billede.

Hvordan holder du motivation ved lige?

Jeg kan selvfølgelig have dage, hvor overskuddet er begrænset. Jeg har haft en periode, hvor jeg var ved at udvikle stress, og det kunne ses på vægten – også selvom jeg holdt fast i de gode ting, jeg gjorde. Der var det tydeligt, hvor meget psyken påvirker ens vægt. Jeg holder motivationen ved lige ved at holde fokus på målet. Jeg har billeder fra dengang, hvor jeg egentlig var et godt sted i livet, og de billeder kigger jeg på jævnligt og tænker – ”Det er der, jeg vil hen – der havde jeg det egentlig ganske udmærket”.

Hvad betyder sundhed for dig?

Sundhed for mig rummer flere områder. Men grundlæggende handler det om, hvordan man behandler sig selv og sin krop. Det handler for mig om at skabe balance, og at skabe psykisk velvære. Når man har det godt mentalt, så smitter det også af på kroppen. Når man kan mærke sig selv, og formår at mærke sine og håndtere følelser – også de svære – så tror jeg, at det kan forebygge, at man f.eks. spiser på sine følelser.

Ligeledes kan fysisk aktivitet – som man kan lide – være med til at skabe overskud og mental sundhed.


Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Jeg har genopdaget, hvor vigtigt det er for mig at være fysisk aktiv. Det giver utroligt meget på den mentale konto, at jeg kan komme ud og røre mig. Enten ved at cykle til/fra arbejde, stå på rulleskøjter eller andet. Bare det at koble af.
Men jeg ved også, at det har været svært for mig at prioritere i livet som singlemor, og det er først i de sidste år (under corona), at min søn er blevet gammel nok til, at jeg kan lade ham være alene hjemme, så jeg kan prioritere f.eks. en gåtur – for det er ikke altid, at han vil med, og det må jeg respektere.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil påbegynde en livsstilsændring?

Lad dig ikke diktere eller forføre af de hurtige vægttab som diverse kure lover – for det virker ikke i længden, hvis man ikke har det godt indeni. Glem alle de der råd med at kulhydrater er skadeligt, og hvad der ellers findes af madmyter. Man kan stadigvæk godt spise en nutella mad i ny og næ, hvis man er til det.

Fysisk aktivitet skal være noget, som er sjovt, og noget man har lyst til. Man skal ikke føle sig forpligtet til at lave X antal mavebøjninger om dagen, eller gå i fitnesscenter, hvis det ikke er det man har lyst til. Det vigtigste er, at man laver noget, man kan lide, for så er det nemmere at motivere sig selv til at komme afsted.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Mit ønske er, at jeg kommer til at udvikle den selvkærlighed til mig selv, så jeg ikke tyr til uhensigtsmæssige spisemønstre for at håndtere livet.

Jeg har ikke én bestemt vægt, jeg stiler efter som et endeligt mål – det er spejlbilledet som er det vigtigste. Dog har jeg et ønske om at få rettet et stort grimt ar, jeg har på maven, som generer voldsomt. Der tænker jeg, at det ville være kombineret med en hudreduktion, hvorfor min målvægt skal være indenfor det normale BMI. Dette er sundhedsvæsnets krav – ikke mine, men da det ville være adgangsgivende til den ønskede operation, så må jeg rette mig efter det.
Men igen – det vigtigste er, at jeg opnår en god indre balance, bliver glad for det, jeg ser i spejlet, så det kan smitte af på min selvopfattelse. Og så er det vigtigt for mig at holde fast i mange af de nye vaner, jeg skaber! For jeg kan mærke, at det gør noget godt for mig.

Tidligere artikelJusterbar vægtvest – din vej til højere intensitet!
Næste artikelGode rygøvelser til hjemmet og udstyret dertil!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her