Ugens Inspiration – Lena (Uge 44)

0
971

Jeg hedder Lena, er 39 år og uddannet social og sundhedsassistent. Til dagligt arbejder jeg på et hospital på en kirurgisk sengeafdeling samt på et føde/barselsafsnit.

Jeg er gift med Kim og sammen har vi 3 drenge på henholdsvis 8, 13 og 16 år. Vi er bosat på den lille solskinsø, Bornholm og har boet her hele vores liv.

Hvornår begyndte du at gå op i løb?

Det startede lidt som en konkurrence i begyndelsen af 2020. Nogle kollegaer og jeg lavede en intern “snapaftale”, så hver gang en af os havde været ude at løbe, skulle vi sende en snap, så vi kunne motivere den anden til også at komme afsted.

Jeg fik hurtigt blod på tanden og blev meget hurtigt bidt af det. Min store udfordring var dog, at jeg led af svær angst og derfor ikke kunne/turde løbe udenfor, så jeg anskaffede mig et løbebånd og plantede det midt i stuen, hvor jeg synes, der var trygt.

Jeg fik ret hurtigt bygget km på og før jeg fik set mig om, løb jeg 15 km hjemme i stuen. Jeg begyndte at savne et mål og så var der en kollega, som udfordrede mig til at melde mig til et officielt halvmaraton – for kunne man løbe 15, så kunne man også løbe 21 km. Billetten, til mit første halvmaraton her på øen, blev købt og træningen gik i gang.

Jeg var så heldig, at min far gad at hoppe op på cyklen og cykle med mig, mens jeg løb, så jeg kunne prøve langdistancerne af udenfor. Det gav mig mere mod og selvtillid, og inden længe overvandt jeg noget af angsten og tog min første løbetur udenfor på egen hånd.

Kort før det første halvmaraton skulle stå sin prøve, var jeg så heldig at møde en pige på mit arbejde, som også havde meldt sig til sit første halvmaraton, hun var ligeså nervøs som jeg, så vi aftalte at tage løbet sammen. Så efteråret 2020 løb vi vores allerførste officielle halvmaraton sammen, vi har siden da meldt os ind i en løbeklub, hvor vi løber med en masse andre skønne mennesker og har efterfølgende deltaget i rigtig mange officielle løb.

Hvilke ændringer har du gjort dig ift din kost og motion?

Jeg er blevet mere bevidst omkring en god kost og at overholde måltiderne. Jeg har aldrig været den store spiser og har været tilbøjelig til at springe måltider over, men har lært på den hårde måde, at uden benzin virker motoren ikke.

Hvad betyder sundhed for dig?

Sundhed for mig er ligeså meget en følelse, som det er en handling. Det er blevet virkelig vigtigt for mig, at jeg føler mig sund og behandler kroppen ordentlig. Før jeg begyndte at løbe, var jeg ryger, gik ikke særlig meget op i kosten og tænkte ikke over motion på samme måde. Nu er kosten blevet et vigtigt element. Jeg hælder ikke bare hæmningsløse kulhydrater i hovedet, men overvejer, hvad det er jeg har brug for. Der går ikke en dag, hvor jeg ikke har været aktiv på den ene eller den anden måde. Rygningen er stadig ikke, og bliver aldrig, en del af mit liv igen.

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Jeg har et mål, der hedder, at jeg skal løbe mindst 30 km om ugen – om det så er fordelt på 2 eller 4 løb, er fuldstændig ligemeget. Oftest ender min uge ud med 40-50 km løb, oftest fordelt på 3 løb, jeg løber både på asfalt, samt trail i skoven og langs de bornholmske klipper. Jeg forsøger at nå i fitnesscentret 1-2 x om ugen, hvor fokus er på styrke af core og overkrop og så går jeg en hel del i det daglige.

Det betyder virkelig meget for mig at være aktiv i det daglige. Det er med til at holde min angst på afstand, jeg hviler meget mere i mig selv og sover meget bedre om natten. Jeg er nået til et punkt, hvor jeg slet ikke kan undvære det. Går der et par dage, hvor jeg ikke rigtig har lavet noget, kan jeg godt begynde at blive kort for hovedet. Så ved de godt derhjemme, at de skal sende mig ud på en lille løbetur – og det virker hver gang.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Jeg sætter både kortsigtede og langsigtede mål. Det vil sige, at jeg melder mig til løb, som er indenfor overskuelig tid og så melder jeg mig til løb, som kan ligge et år frem. Dette for at holde mig i gang, så jeg hele tiden har noget at træne op til, enten halvmaraton, helmaraton, trail, cross osv. Jeg sørger for, at der en blanding af det hele, så det ikke bliver trivielt. Og så motiveres og inspireres jeg enormt meget af naturen her på øen. Vi har de allerfedeste og smukkeste løberuter herover og er man til bakker, så er Bornholm bare det perfekte sted – et paradis for løbere.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil i gang med at være aktive?

Start stille og roligt med et realistisk mål, så ikke det ender med at blive en sur og uoverskuelig pligt. Vær vedholdende, det lønner sig. Kom afsted, selvom du ikke gider – glæden kommer, når man har gjort det.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Mit næste store mål er at løbe CPH marathon, som fundracer for Børnecancerfonden. Det er mit andet maraton, og jeg har derfor en tid, jeg gerne vil forbedre. Udover det har jeg tilmeldt mig en masse andre løb et helt år frem. Jeg har et ønske om en dag at prøve et ultraløb, men det bliver først en gang næste år.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Emma S (Uge 43)
Næste artikelMeal bar | En hurtig snack til en travl hverdag

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her