Ugens Inspiration – Line (Uge 39)

0
1012

Jeg hedder Line og er 34 år. Jeg bor i Skive med mine to børn på 2 og 4 år. Jeg er uddannet Socialrådgiver. De sidste små 10 år, har jeg arbejdet inden for det specialiserede voksenområde, primært inden for det Socialpsykiatriske- og misbrugsområdet. Jeg har blandt andet arbejdet på en døgninstitution med døgnbehandling af stofmisbrugere.

Siden da har jeg arbejdet inden for myndighedsområdet – de seneste seks år i Silkeborg. Jeg elsker mit arbejde, omend det er stillesiddende og ikke altid passer min krop og mit sind. En aktiv hverdag er derfor en vigtig prioritering for mig og en nødvendighed for at følge med mine to små tornadoer derhjemme.

Min primære aktivitet er løb, seneste projekt var en tur til Glyngøre, 10 km rundt i byen og hjem til Skive igen – 60km blev det til. Jeg elsker at løbe og den energi og overskud det er med til at give mig i hverdagen.

Hvornår begyndte du at gå op i træning?

Jeg har været aktiv det meste af mit liv. Jeg har spillet rigtig meget fodbold gennem hele min barndom og tidlige ungdom. Kroppen blev dog hurtigt gammel og slidt, så det blev lagt på hylden efter en del ledbåndsskader.

Jeg har faktisk altid hadet at løbe – medmindre det var efter en bold. Men i 2016 begyndte jeg at træne op til et halvmaraton. Jeg nåede ikke målet, da jeg blev gravid og valgte at sætte løb på pause. Efter min første graviditet genoptog jeg lige så stille løb. Jeg nåede op på 8-10 km og så blev jeg ret hurtigt gravid igen. Denne gang var jeg knap så heldig, og endte med bækkenløsning i en sådan grad, at jeg måtte sygemeldes forholdsvis tidligt i forløbet.

Sidst i graviditeten havde jeg dage, hvor jeg ikke kunne gå. Jeg endte desværre med en større vægtøgning, som heller ikke gjorde hele situationen nemmere. Mine dage var præget af dårlig samvittighed overfor min et årige, som jeg ikke følte, at jeg kunne være en ordentlig mor for. Derfra lovede jeg mig selv, at når det var overstået, så ville jeg gøre alt for at holde mig fysisk og mentalt i bedst mulig stand for at kunne være den mor for mine børn, som jeg ønsker.

Jeg valgte løb, fordi det er nemt at få prioriteret ind i en, til tider, presset kalender. Jeg blev overraskende hurtigt bidt af det, og derfor begyndte jeg at gå op i løb.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i det?

Den største ændring er, at jeg er bevidst om, at løb er et tilvalg, jeg selv foretager mig i min hverdag. Det gør, at jeg 95% af gangene elsker at hoppe i løbeskoene. Løb er derfor aldrig en sur pligt for mig, men det er blevet en naturlig del af min hverdag – lige som jeg går i bad, vasker tøj, laver aftensmad osv.

I forhold til kosten, så har jeg ikke lavet nogle markante ændringer. Det er vigtigt for mig, at vi alle tre får en varieret kost, og har så meget benzin på motoren som muligt, da vi alle tre har et højt aktivitetsniveau. Vi har ingen regler, følger ingen kostplaner og spiser det vi har lyst til – livet er for kort til madregler i min optik.

Jeg er selvfølgelig nødt til, aktivt, at forholde mig til min kost op til et længere løb. Jeg er lige så stille ved at lære, hvad min krop profiterer af, hvad jeg skal holde mig fra og hvordan jeg skal gribe det hele an, men heller ikke i de perioder følger jeg nogen planer.

Hvad betyder sundhed for dig?

I hele mit liv har sundhed betydet at være i god fysisk form. Jeg er heldigvis blevet klogere med årene. I dag betyder sundhed for mig, at vi alle tre er i trivsel og har det godt. Sundhed betyder selvfølgelig også, at vi har et godt fysisk helbred, men jeg ved, at hvis den mentale del er i nogenlunde stand, så følger kroppen gerne med af sig selv. Når jeg føler mig sund, så er det, når jeg er glad, har energi og overskud til at lege med mine børn og være der for dem helt generelt, se mine venner og familie og møde ind på min arbejdsplads med overskud til dagens gøremål.

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Lige på nuværende tidspunkt løber jeg alt mellem 40-100 km om ugen. Lige som med kosten, har jeg ikke en decideret træningsplan. Jeg har nogle principper, som jeg har lært, fungerer for mig, når jeg gerne vil blive bedre til at løbe langt. Jeg bygger mine uger forskelligt op, alt efter om jeg har børnene eller hvordan min arbejdskalender ser ud.

Det er jo det fantastiske ved løb. Det kan foretages, lige når det passer ind. Jeg har derfor også tit mine løbesko med på arbejde eller med op til min familie i Aalborg.

Jeg øver mig i at blive bedre til at passe min styrke- og stabilitetstræning. Det kan jeg heldigvis gøre herhjemme om aftenen, når børnene er puttet. Jeg forsøger at få det lavet 2-3 gange om ugen.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Det er rigtig vigtigt for mig at være aktiv i løbet af ugen. Med en rygsæk fra livet, der rummer lidt af hvert, er mit allervigtigste og mest effektive redskab en løbetur. Lang som kort, hurtig som langsom. Jeg er måske lidt en sensitiv person, så følelser og tanker kan hurtigt komme til at fylde alt for meget, hvis de får lov.

Jeg får også nemt uro i min krop, hvis jeg f.eks har siddet ned på kontoret hele dagen eller kørt rundt fra det ene møde til det andet. En løbetur og så er der ro på nervesystemet igen. Det, at være aktiv, holder mig derfor i ro og balance og det hjælper mig i høj grad med at forholde mig til de ting, der er svære og udfordrende, men også til at forstærke de gode og konstruktive ting i mit liv.

For mig er det også et vigtigt signal at sende til mine børn. Jeg vil gerne være aktiv sammen med dem, det giver os gode oplevelser og en følelse af fællesskab. Begge mine børn går i Skovbørnehave og naturdagpleje og elsker udelivet.

Så hænger jeg i bremsen en dag, så skal de nok sørge for, at vi kommer ud – om så det er en løbe- eller cykeltur til legepladsen, en tur til vandet for at fange krabber eller skovtur oppe i skoven. Vi er så privilegeret at bo lige ved siden af det hele.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Det er et nemt svar; for at være den bedste mor for mine børn. De er min største motivation for at holde mig i løbeskoene.
Når det så er sagt, så oplever jeg selvfølgelig også tidspunkter, hvor det ikke altid er helt så fedt, som jeg gerne vil have det til at være. Her er jeg ekstra bevidst om, at løb er et tilvalg og en prioritering, jeg selv foretager og jeg minder mig selv om, hvorfor jeg gør det.

Dernæst er jeg en person, der har behov for at være i konstant udvikling. Det får jeg i høj grad gennem min rolle som mor, gennem mit arbejde, men også gennem mit løb. Jeg elsker at presse citronen og se, hvad jeg i virkeligheden kan. Hver gang jeg lykkes med et af mine projekter, vokser jeg lige et par centimeter som menneske og dét motiverer mig enormt meget!

Engang i mellem kigger jeg også tilbage på min “løberejse”. Det er ikke engang to år siden jeg startede op, og jeg har lige løbet mit længste løb på 60 km. Jeg løber ikke for at bevise noget over for alle andre. Jeg gør det udelukkende for at vise mig selv, at jeg kan det jeg beslutter mig for, og at jeg når de ting, jeg sætter mig for. Det motiverer mig til endnu mere!

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil i gang med at være aktive?

Find en aktivitet, der gør dig godt – både mentalt og fysisk. Gør op med dig selv, hvad du vil opnå. Er det en bedre hverdag? Er det at formindske fysiske gener? Er det at blive en del af et fællesskab? Det kan være hvad som helst. Men giv din træning et formål, der er meningsfuldt for dig og ikke for alle andre. Sammenlign dig aldrig med andre og lad ikke din træning blive en sur pligt.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Jeg har lige meldt mig til et 100 km løb til foråret, så det må blive det næste mål. Ellers er mit ønske bare, at jeg bliver ved med at vælge løb til i min hverdag, og at det fortsat giver det afkast, som jeg oplever nu – både for mig og ikke mindst for mine børn.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Bjørn Brændskov (Uge 38)
Næste artikelProtein Shake |5 To-Go shakes til dig, der har en travl hverdag

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her