Ugens Inspiration – Louise A. Lyck (Uge 23)

0
904

Lidt om dig

Jeg hedder Louise, jeg er 26 år gammel og uddannet personlig træner, holdinstruktør og kostvejleder fra fitness institute 2019. Jeg startede for alvor min fitnessrejse tilbage i 2019 som fitnessinstruktør, holdinstruktør og løbecoach i Loop fitness, hoppede videre som personlig træner i Fitness World, og nu er jeg ansat som personlig træner i Vestbad, Brøndby, hvor jeg både har personlig træning 1-1, teamtræning med 3-4 af gangen, holdtræning med +- 10 personer, samt bootcamps og forløb der enten har fokus på muskelopbygning eller vægttab. Ved siden af er jeg selvstændig med egne klienter.
Jeg har løbet seriøst i ca. 5 år og styrketrænet seriøst i ca. 3 år. Jeg finder selv en enorm stor glæde i styrketræning, gerne de store løft som bænkpres, squat, dødløft. Jeg går meget op i korrekt udførelse, teknik og skadesforebyggelse, så kroppen ikke overbelastes og kommer til skade, men også progression, så man får det maksimale ud af sin træning.

Hvornår begyndte du at gå op i træning og sundhed?

Da jeg startede min fitness rejse, var det faktisk med løb tilbage i 2017. Jeg var en smule overvægtig og min kondition var meget dårlig, så bare 2 km var en hård distance at løbe for mig. Jeg smed omkring 15 kg på et halvt år, i takt med at jeg blev mere og mere bidt af min løbetræning. Som mange andre der bliver bidt af noget, tog det en smule overhånd for mig. Jeg løb ca. 100 km om ugen, anede intet om kost og kroppens energibehov, så min vægt sagde pludselig 48 kg. Min mave bulede indad og jeg var konstant træt. Jeg fik dårlig samvittighed, hvis ikke jeg kom ud at løbe hver dag, og jeg fik dårlig samvittighed, hver gang jeg spiste det mindste ”forkert”. En del halvmaratons blev gennemført, men held i uheld blev jeg skadet under mit første maraton, så jeg måtte sætte løb til side og prøve at fokusere noget mere på min muskelmasse, styrke og udholdenhed.

Første gang jeg satte mine ben i et fitnesscenter kunne jeg ikke løfte stangen på 20 kg. At se piger stå at squatte med stangen + ekstra kilo på, var jeg total chokeret over, da det for mig virkede så tungt og uopnåeligt. Da jeg stilte mig op på inbodyscanneren og så, at min muskelmasse var langt under normalområdet, blev jeg ked af det. Jeg blev faktisk så ked af det, at jeg lige præcis den dag besluttede mig for, at nu ville jeg begynde at styrketræne, så jeg en dag også kunne løfte stangen.


Jeg startede med at træne fullbody 2 gange om ugen, og jeg hadede det. Jeg følte mig så dum og malplaceret. Jeg følte mig som den slappeste lille pige, som intet kunne løfte. Som tiden gik, opdagede jeg, at jeg faktisk kunne løfte mere og mere og fik bedre og bedre teknik. Se så begyndte det faktisk at blive sjovt. 2 ugentlige træninger blev til 3, som blev til 4, som blev til 5, som blev til 6 som blev til 7. Jeg blev så bidt af at styrketræne, da jeg kunne se, hvordan kroppen ændrede sig og min styrke gik opad. Her havde jeg fuldstændig glemt, hvorfor jeg begyndte at styrketræne i første omgang, så marathon drømmen var ikke længere en drøm for mig, og det er den heller ikke i dag. Jeg begyndte at læse, høre podcast, researche om alt der havde med træning, teknik, kroppens anatomi og fysiologi at gøre.

På det tidspunkt læste jeg cand.merc.jur, men mit fokus og fulde interesse var træning og forståelse for kroppen. Så jeg lavede en 180 graders vending, sagde farvel til mit studie og sagde mit job op hos skattestyrelsen, for nu ville jeg for alvor lære noget om det, der betød så meget for mig. Jeg begyndte først at læse anatomi og fysiologi, så kostvejleder, derefter fitnessinstruktør, holdinstruktør og til sidst tog jeg en personlig træner uddannelse. Nu er jeg i gang med at læse til fysioterapeut.

Den dag idag løber jeg kun ture i ny og næ, hvis lysten melder sig, men ellers står den på styrketræning. Jeg træner 3 split 6 gange om ugen, da jeg har stor fokus på at træningsmængde, volumen og intensitet går i takt med skadesforebyggelse, træningsoptimering og vigtigst af alt – restitution.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i træning?

Jeg kommer nok ikke udenom, at jeg er en kostnørd, der elsker at udregne kalorier og have styr på makrosammensætning. Den største ændring jeg har gjort i forhold til kosten, er nok at få struktur over, hvad og hvor meget jeg indtager. Jeg spiser meget ens, og stort set de samme fødevare hver dag. Jeg ved derfor også ca. hvor mange kalorier jeg får og hvordan makrosammensætningen ser ud. Jeg lever ikke efter en plan og spiser egentlig, hvad jeg har lyst til. Det er bare blevet en vane for mig at starte dagen med havregrød og skyr, ligesom det er en vane for dig at børste tænder, inden du tager på job. Jeg synes, det er super vigtigt at have styr på sin kost, hvis man tager sin træning seriøst, da kosten langt henne af vejen afgør dine resultater. Træner du, fordi du gerne vil tabe dig, men spiser du konsekvent over dit ligevægtsindtag – altså flere kalorier end du forbrænder, så kan du give den nok så meget gas nede i centeret, uden at vægten kommer til at rykke sig nedad. Det samme gør sig gældende for muskelopbyggelse, hvor det er vigtigt at have styr på sine proteiner og kalorieroverskud. Med hensyn til træning, så er den største ændring også struktur. Jeg ved præcis, hvad jeg skal træne på hvilke dage. Hvilke øvelser, hvor mange gentagelser, hvor mange kg mv. Så nøgleordene må blive overblik, struktur og progression.

Hvad betyder sundhed for dig? Hvad vil det sige, “at være sund” for dig?

Sundhed betyder rigtig meget. Når det så er sagt, så vil jeg også skynde mig at sige, at der ikke findes nogen usunde, forbudte eller dårlige fødevare, det hele handler om mængden man indtager – så alt med måde. Jeg spiser også selv slik og kage, og det skal der være plads til. Jeg plejer også at sige, at selvom jeg går op i kost og træning, så skal det ikke går ud over mit sociale liv, så selvfølgelig kan jeg tage på cafe og spise en burger eller drikke drinks med mine veninder.

Hvordan ser din uge ud ift. træning? Hvad træner du?

Jeg træner primært styrketræning. Lige nu kører jeg 3 split 6 gange om ugen.
Jeg har ryg + skulder + biceps dag, hvor dødløft er hovedløft. Bryst + triceps dag, hvor bænkpres er hovedløft. Og ben + coredag, hvor squat er hovedløft. Det tager ca. 1,5 time at komme igennem en træning. Søndag er typisk min hviledag, eller den dag jeg løber. Har jeg mere energi tilbage efter en træning og desuden godt med tid, kan jeg også sagtens finde på at løbe en tur eller øve håndstand. Men det er altid udover og efter min planlagte træning.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Det er ikke som sådan noget, jeg tænker over længere, da det bare er blevet en vane for mig at komme ned at træne. Som hovedregel prøver jeg at få træningen klaret fra morgenstunden, da det giver god energi og gør mig i godt humør. Hvis jeg først har tid om aftenen, så går jeg og glæder mig til jeg skal træne. Det er mit daglige boost, og det gør mig simpelthen så glad og tilpas. Jeg vil ikke undvære det for noget! Under corona fandt jeg virkelig ud af, hvor meget træning betød for mig. Selvom jeg lavede hjemmetræning, løb ture og kunne træne udendørs på mit arbejde, så var det bare ikke det samme som min almindelige træning, så den savnede jeg helt ekstremt meget og var lykkelig, da vi endelig fik lov til at træne igen. Jeg kunne også mærke, at jeg blev hurtigere irritabel, kom i halv-dårligt humør, og generelt manglede noget i mit liv. Jeg kunne i hvert fald ikke mærke mig selv på samme måde, som jeg normalt kan efter en træning. Så selvom det er en vane for mig, og jeg ikke som sådan tænker over at i dag skal jeg træne, så er det jo utrolig vigtigt, noget jeg sætter stor pris på og en væsentlig del af mig.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Det er blevet en del af mig og hvem jeg er som person, så jeg gør det bare, fordi jeg elsker det og ville føle, jeg manglede noget, hvis ikke jeg gjorde det. Så ved at gøre træning og fysisk aktivitet til en livsstil, så er der ikke som sådan behov for motivation.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil igang med at være aktive?

Jeg synes, det er vigtigt at huske på, at træning er for ALLE! Uanset alder, køn, niveau, og hvad man godt kan lide at lave, så er fysisk aktivitet noget, vi alle har gavn af, og heldigvis også noget der omfavner os alle, da ens træning jo kan tilpasses individuelt efter niveau, ønske, behov og mål.
Så en træning betyder jo ikke nødvendigvis, at man skal stå nede i et fitnesscenter i 1,5 time hver dag, det kan også sagtens være at gå en tur i skoven eller spille fodbold en halv times tid med ungerne.

For det andet synes jeg, træning skal være effektiv og resultatbaseret, samtidig med at den er sjov og givende. Hvis ikke du selv synes det er sjovt og du føler, det giver dig noget positivt, så får du det ikke lavet. Så hvis ikke du kan se dig selv lave det, du laver i minimum 3 år frem, så er det ikke det rigtige for dig.

Jeg tror, det vil hjælpe, hvis man ser træning som en del af en større livsstilsændring, hvor man investerer i sig selv og sin sundhed, så det med tiden bliver en vane i stedet for en pligt.

Og så er det selvfølgelig vigtigt ikke at give op. Sæt dig et mål, gerne delmål, så er det mere overskueligt, da man har noget at gå efter. Det kan f.eks. være et vægttab på 20 kg – så er delmålene 5 kg af gangen. Eller det kan være at være aktiv minimum 30 min om dagen – så er en fodboldkamp i haven, en gåtur med hunden eller cykel som transportmiddel en fin løsning. Start i de små, og husk at Rom ikke blev bygget på en dag, så det hele skal nok komme med tiden.

Tidligere artikelHørfrøolie – Kender du alle fordelene?
Næste artikelVandsport udstyr: dine must-haves på vandet!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her