Ugens Inspiration – Nikolaj (Uge 41)

0
822

Jeg hedder, Nikolaj, 35 år gammel og bor i København. Der har jeg boet meget af mit voksne liv. Jeg har en stor interesse for musik, grænsende til et nørdet niveau.

Derudover har jeg en ret stor interesse i freeride skiløb, hvilket også har resulteret i et 5 vintre i de franske alper. Mit nuværende job er dog langt mindre outdoor præget, da jeg arbejder med kortdata og IT systemer.

Hvornår begyndte du at gå op i løb?

Jeg begyndte at gå op i løb i starten af 2018, da jeg, som mange andre, følte jeg havde behov for at være mere aktiv. Jeg har tidligere spillet amerikansk fodbold i 15 år, men kroppen kunne ikke holde til det længere.

Så efter en stillesiddende periode, havde jeg et behov for at røre mig. I samme periode havde jeg været sygemeldt med angst, og havde i den sammenhæng fået beskrevet hvordan at få pulsen op, kunne være med til at mindske nogle af symptomerne på angst.

Det startede med 3 min løb / 1 min gang, og min første store sejr var at kunne løbe 5 km uden stop. Og uden at føle at jeg var ved at falde om efterfølgende. Efterfølgende fandt jeg ud af, at man også kan løbe i skove og andet natur, og jeg har nu helt tabt mit hjerte til trailløb. Gerne rigtig langt.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i det?

Da jeg havde løbet i et års tid, begyndte jeg at tænke mere over sammenhængen mellem kost og motion. Jeg er cykelfan, og stødte på kogebogen The Grand Tour cookbook af Hannah Grant. Det var en øjenåbner omkring, hvilken indflydelse kost kan have på ydeevne.

Så jeg begyndte at spise mindre “tung mad”, og flyttede mit fokus på mere grønt, samt nødder/frø og mindre animalsk protein. Det har ledt til et kaninhul af kogebøger omkring sportsernæring, da jeg generelt er ret glad for madlavning.

Hvad betyder sundhed for dig?

Mad spiller helt klart en rolle i forhold til sundhed, i mine øjne, da det holder kroppen og hovedet i gang. Dog er et restriktivt syn på, hvad man indtager ikke sundhed, da sundhed også indebærer en nogenlunde mental ligevægt. Jeg tror ikke, at man kan være den sundeste version af sig selv, hvis man bruger meget energi på alt det, man ikke må. En sådan tilgang kan skabe negative spiraler, hvor man tæsker sig selv mentalt, over hvad man gør forkert. Jeg har selv været i den fælde tidligere.

Det var en lang måde at sige på, at i forhold til løb så er sundhed, at du kan holde din krop i gang på det niveau, der passer til dine ambitioner, og samtidig har en nogenlunde stabil mental tilstand. For mit vedkommende er det mentale aspekt af motion, en lige så stor faktor for sundhed som fysisk form. Og i den sammenhæng synes jeg, at der er en god bevægelse mod, at motion ikke kun drejer sig om at blive så tynd som muligt. Alle kan motionere. Som en professionel løber så fint har sagt – “Every body is a running body”. En præcis definition af fysisk sundhed, synes jeg dog, er svært, og vil overlade det til fagfolk.

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

En træningsuge for mig indeholder mellem fem og seks løbeture. Langt de fleste af de kilometer jeg løber foregår i et stille og roligt tempo, hvor jeg kan føre en hel samtale, hvis jeg løber med andre. Det gør jeg dog ikke så tit. En eller to af mine dage bliver der gået mere til den, med enten en længere tempotur eller intervaltræning. Det varierer alt efter, hvor på året vi er, og om der er et løb rundt om hjørnet. Da jeg bor i København foregår de fleste af mine ture i hverdage på de københavnske gader, eller på grusstierne i Søndermarken.

Der kan jeg på mine længere ture godt nå et par omgange. I weekenderne hopper jeg ofte på min cykel og cykler ud til skovene omkring Furesø, Farum Sø og Bagsværd Sø, for at løbe i mit favoritterræn. Eller løber derop til, hvis jeg har brug for en længere tur. Eller tager blot løbesko og løberygsæk på, en plan om ca. hvor lang tid jeg vil løbe den dag, og så ellers ser hvor det bringer mig hen.

Jeg har det seneste år også genoptaget styrketræning, som jeg ellers havde lagt på hylden efter amerikansk fodbold. Det træner jeg en til to gange om ugen. For det kan være med til at mindske risiko for skader, samt gøre mig til en stærkere løber. Det har især hjulpet på mine evner til at bevæge mig op og ned af lange bakker og bjerge, som ellers er svære at finde herhjemme. Op til mit seneste løb brugte jeg også tid på løbebånd for at simulere løb opad i lang tid.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Ovenstående understreger vel også meget godt, at for mig er løb med til at holde mig nogenlunde i orden mentalt. Så en aktiv uge er utroligt vigtig for mig. Ikke nødvendigvis at nå et vist kilometermål, men at have en en god mental tilstand. Derfor bruger jeg også gerne en løbetur til at komme af med det negative, en hård dag kan have bragt med sig. Løb er også en god måde for mig, blot at være mig.

Når jeg løber, er jeg 100% mig. Der behøver ikke være andre, der skal måle og veje mine evner, og jeg kan få lov til at udtrykke mig præcis hvordan jeg vil. Derfor vil man også nogle gange kunne se mig med udstrakte arme, nærmest som en flyver, når jeg rammer en længere tur ned ad en bakke i landskabet. Motion behøver ikke være seriøst. Det vigtigste er, at du har det godt, med det du gør, hvad det giver dig og hvordan du føler dig. Sjældent er jeg kommet hjem fra en løbetur, hvor jeg ikke er gladere, end dag jeg snørrede løbeskoene.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Motivationen til at løbe alle de ture i løbet af ugen, samt styrketræning, finder jeg ved de muligheder, som løb giver mig. Ikke kun mentalt, men også for at se verden. Både inden og udenfor Danmark. Jeg kan godt lide at løbe mine længere ture som en form for eventyr. Opleve steder udenfor København som jeg ikke tidligere har set. Eller komme steder i byen, som jeg ikke kommer til hverdag. At kunne tage på såkaldte mikroeventyr er en ganske stor motivation.

Udover de ture rundt i Danmark, tager jeg også gerne nogle længere ture i bjerge. For min tid på ski har gjort, at jeg har tabt mit hjerte til de franske alper. Så når jeg løber en kold vintermorgen i København, og det hele er lidt irriterende, husker jeg på, at det er med til at give mig evnerne til at kunne tage på nogle større eventyr. Og organiserede løb.

For dem deltager jeg også i, en gang i mellem. Dog er det ikke den drivende faktor for mit løb. Det er muligheden for at opleve naturen. Træning for mig er et mål i sig selv.
Men når jeg deltager i konkurrencer, så vil jeg selvfølgelig gerne gøre det så godt som muligt.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil igang med at være aktive?

Når du går i gang med at motionere, så fokuser på at det skal føles godt. Tag det stille og roligt, og se ikke på hvor langt og hurtigt andre bevæger sig. Tænk ikke på tempo eller minutter per kilometer.

Vi kan have en tendens til at tænke, at hvis det ikke gør ondt undervejs, får vi ikke noget ud af det. På engelsk har de udtrykket “no pain, no gain”. Glem det. Hvis du starter med det mindset, er der større risiko for at du falder fra, og ikke holder ud i det lange løb. Verdens bedste trailløber, Kilian Jornet, har netop skrevet et lang artikel om sin træning over sommeren 2022 (https://mtnath.com/training2022/). Han løber langt over 100 km om ugen. Omkring 80% af det foregår i stille og roligt tempo. Han løber ikke sprint hver træning. Hvis han kan tage det roligt, så kan du også.

Hav også for øje hvordan du føler dig. Træning skal være baseret på følelser. Hvordan føles min krop i dag? Kan den holde til min planlagte rute, eller skal jeg måske skære lidt fra? Hvis du følger et fastlagt træningsprogram, kan det være nemt at følge det helt præcist. Men det er okay at bytte rundt på dine planlagte dage. Hvis dit program fortæller at du skal løbe intervaltræning, men din krop overhovedet ikke er i stand til det, så udskyd det til næste dag, og tag en stille dag.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Mine mål for fremtiden er at kunne løbe og se endnu mere af den natur vi har omkring os. Så blive ved med at kunne løbe lange ture, tage på eventyr og dele glæden ved at være ude i naturen. Jeg har planer om længere ture på ruter i Danmark og Frankrig. Mål af den mere håndgribelige slags indebærer deltagelse i lange løb såsom Tor De Geants i Italien. Det skulle være et løb med en helt fantastisk stemning. Og så løber man igennem dele af alperne som ligger ret tæt på hvor jeg tidligere har arbejdet, så det minder lidt om at være “hjemme”.

Tidligere artikelSøvn og træning | Sådan hænger det hele sammen
Næste artikelClubbells | Verdens bedste svingnings træningsudstyr til styrketræning

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her