Energi gel | 5 alternativer, der giver energi til dig og din træning

0
1036

Kender du det, du er halvvels igennem dit maraton, du kan mærke, at depoterne er ved at være tømte. Du har brug for et hurtigt fiks af energi! Det er nu tid til din energi gel.

Går du op i at løbe, cykle eller er du i gang med at træne op til et triathlon? Så kender du måske allerede til energi gel – eller andre, der benytter sig af dem? Vi har i hvert fald fundet 5 typer af energi gel, så du har til dit næste triatlon, lange løbetur, halvmaraton eller noget fjerde, hvor du får brug for det.

5 forskellige typer energi gel til dig

Gu Energy – Strawberry & Banana

Hvis du kender til energi gel, så er der en stor chance for, at du allerede kender til GU, da det er nogle af de største producenter på markedet. Her er garanteret kvalitet, der er i toppen.
I forhold til smagen er dette en personlig favorit, da jordbær & banan går ret godt sammen.


Gu Energy – Salted Caramel

Endnu en af GU’s velkendte produkter. Denne gang er smagen med salt karamel, hvilket utrolig mange mennesker finder forfriskende – især når de er ved at gå sukkerkolde på deres løbetur. Pakken indeholder desuden også 20 mg. koffein, som lige giver det ekstra skub, du har brug for.


Energi gel

GU Energy – Caramel Macchiato

Den sidste af GU’s produkter som vi vil fremhæve, er deres Caramel Macchiato. Her er vi glade for både smagen, men også resten af indholdet. Denne energi gel indeholder nemlig mere koffein og mere salt end de andre alternativer.
Det betyder også, at du ikke bør tage så mange af dem over en kort periode, men en enkelt kan virkelig hjælpe på den hårde løbetur.


Purepower – Vandmelonsmag

Hvis du leder efter et produkt, som virkelig kan få fut under fødderne på dig – hurtigst muligt, så skal du prøve Purepowers energy gel. De har den med forskellige smage, så du kan selv få lov at vælge din yndlings.
De fleste former for energi gel virker i løbet af 15 minutter, men denne kan mærkes inden for 10 min.


High5 – Aqua Caffeine Citrus

Til sidst har vi High5s version af energi gel. Den er lidt anderledes end de andre, da den både er større, men også indeholder mere væske, hvilket gør det nemmer at sluge – dog bør man stadig drikke vand efter.
Dette er en rigtig god måde og starte på energi gel, da effekten ikke nødvendigvis er så kraftig og kan derfor være en nemmere tilvænning for nybegyndere.


Hvad er energi gel?

Energi gel bliver brugt som et energitilskud i forbindelse med mange former for udholdenhedssport. Energi gelen består primært af kulhydrater.

Normalt er der 3 former for kulhydrater i energi gel. Disse 3 former er glukose, maltodextrin og fruktose.
Dette er alt sammen kulhydrater, som er utrolig nemme for din krop at optage. Det gør derfor, at din krop meget nemt kan omsætte disse kulhydrater til energi.

Normalt er gelen lavet som en tyk og klistret væske, og der af navnet “energi gel“.
Det er en oplevelse, første gang man skal have den specielle konsistens, men de fleste mennesker vender sig meget hurtigt til konsistensen, når de først har taget et par stykker i deres træning. Dog kan det stadig føles som en sjov konsistent at indtage, mens man er i bevægelse. Men gelen er til for at gøre produktet kompakt og nemt og indtage, når du er i gang med din træning.

Energi gel kan også indeholde koffein, hvilket er med til at hjælpe din ydeevne, da koffein giver både din krop og din hjerne et boost af energi. Dog kan store mængder koffein give dig maveproblemer, og noget man ikke har tid til, når man træner op til en ironman, er maveproblemer.

Produkterne kan også indeholde elektrolytter, hvilke er naturlige salte. Og som mange mennesker ved, når du træner hårdt og sveder, så sveder man nemt de naturlige salte ud fra kroppen. Derfor kan det være en rigtig god ide at tage energi gel, hvor der indgår disse naturlige salte, for at sikre din krop har nok i depoterne.

Før, efter eller under træningen?

Hvis du er vant til at tage andre former for kosttilskud eller protein shakes, så bør du være opmærksom på, at der er stor forskel på energi gel og mange andre af de nævnte trænings produkter.

Du vil ikke få nogen gavn af energi gel, hvis du ikke tager det under din træning eller er i gang med at være aktiv. Hvis du er midt i en længere træning, så kan man sagtens indtage mere end en energi gel. Her skal man primært bare mærke på sig selv og sin krop, da du selv bedst kan mærke, hvornår din krop har brug for lidt ekstra energi. Kort fortalt, så skal man først tage det under sin træning – hverken før eller efter.

Træningsformer passende til energi gel

Det er ikke alle former for træning, hvor vi vil anbefale energi gel til. Hvis du dyrker styrketræning, så vil du nok ikke få den samme gavn af energi gelen. Men hvis du træner i forskellige former for udholdenhedssport, som løb, cykelløb eller svømning, så vil det give mening at benytte sig af energi gel, så du sikrer, at du holder hastigheden.

Der er faktisk flere og flere sportsudøvere, som er begyndt at bruge energi gel i sammenhæng med deres sportsgrene som fodbold, håndbold eller lignende. Det skyldes, at det kan hjælpe spillerne med at yde sit bedste – selv i de sidste minutter.

Kulhydrater i energi gelen

De forskellige kulhydrater, som er i energi gelen, er glukose, maltodextrin og fruktose. For den hurtige læser, vil man kunne genkende disse 3 stoffer, som er forskellige former for sukker. Grunden til at energi gele indeholder 3 forskellige former for sukker, er faktisk meget simpel.

For det første, så er disse 3 stoffer meget let optagelige i din krop, så de vil hurtigt give energi til din krop. For det andet, så vælger man 3 forskellige former for sukker, frem for kun at bruge glukose da man vil skabe en form for konkurrence i din krop. Det gør man, for at få din krop til at indtage sukkeret endnu hurtigere end normalt.

Dårlig mave i forbindelse med energi gel

Der er flere mennesker, som får dårlig mave, når de bruger energi gel. Dette kan der være mange årsager. Nogle af de mest typiske grunde er, at man ikke får nok vand. Når man tager energi gel, så bør man virkelig huske at indtage vand eller væske, da det hjælper din mavesæk med at opløse gelen.

En anden årsag er, at folk tager energi gelen på de forkerte tidspunkter. Hvis vi tager udgangspunkt i, at du er ude og løbe et løb, så vil din krop reagere forskelligt på energi gelen – i forhold til hvor presset din krop er. Så du skal gerne tage din energi gel, før at din krop bliver for pressede.

Intervaller for energi gel

Der er forskellige meninger omkring, hvornår man bør tage energi gel, men det helt simple svar er at mærke på din egen krop, hvornår du har brug for det ekstra boost. Når du først er startet på at bruge gelen på din løbetur.
Så kan det være du får brug for mere energi senere, her er det vigtigt at du nogenlunde holder lige intervaller med din energi gel, så hvis du først har taget den første energi gel, så bør du vente minimum 40 minutter, før du tager den næste, for nogle personer kan det være en ide og vente op til 60 minutter.

Hvordan tager man energi gel

Hvis man ikke har prøvet, at tage energi gel før, så kan det virke forvirrende, de første par gange. Man starter med at åbne emballagen i toppen, og derefter presser du gelen ind i munden. Når du har gelen i munden, så skal der indtages store mængder væske, ogvså synker du bare.

Du skal ca. tage 3 – 4 store mundfulde vand for at sikre, at din krop har væske nok til at behandle gelen. Det tager normalt 10-15 minutter før, at du vil kunne mærke gel effekten på din krop. Så du skal huske at tage energi gelen, før du er gået sukkerkold. Hvis du først tager gelen, efter du er gået sukkerkold, så er det i princippet for sent.

FAQ

Tidligere artikelProtein Shake |5 To-Go shakes til dig, der har en travl hverdag
Næste artikelProteinbar | 5 proteinbar til farten

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her