Koffeinpiller | Et effektivt energiboost til din træning

0
764

Du kender måske til koffein gennem din kaffe, eller energidrik. Men du behøver ikke drikke dig til det energikick, som koffeinen giver. Koffeinpiller, som består af 100% ren koffein, vil ikke kun give dig et lille energiboost. De vil give dig en følelse af forøget energi, fokus og udholdenhed, som er perfekt lige inden en træning. Er du mere nysgerrig på koffeinpiller, så læs med i artiklen her, om hvilke gode effekter koffeinpiller har, hvordan de virker og hvad du skal være opmærksom på.

Koffeinpiller

Bodylab Caffeine

Med Bodylabs Caffeine får du 200 koffeintabletter, som er baseret på syntetisk kaffe og er 100% ren koffein. De er perfekte til at give et energiboost en træt morgen, eller en lang eftermiddag. En enkelt tablet er nok til at kvikke dig op, og kan give ekstra energi til en god træning.

Den maksimale daglige dosis lyder på 3 tabletter.

LinusPro Pure PWO

Vil du gerne indtage din koffien som en del af pre workout, så er LinusPro Pure et energipulver, som indeholder en høj mængde af koffein. Perfekt til at give dig mere energi til din træning. Sammen med en række aminosyrer, der bl.a. bidrager til opbygning af muskulaturen, er denne energipulver det perfekte produkt, til at optimere din træning.

Hvad er koffeinpiller?

Koffeinpiller er den opkvikkende ingrediens koffein, som vi kender fra kaffe og energidrik, blot i en pilleform. Koffein er et naturstof fra planteriget, og findes i frø, blade og frugter. Udover i kaffe og energidrik, møder vi også koffein dagligt i te, kakao og cola.


Når du får koffein som en koffeinpille, er det oftes som en tablet, som indtages med vand. Koffein er et naturligt produkt, men når det skal tilføjes til fødevarer eller til koffeinpiller, er det i form af ekstrakter fra disse planter. Koffeinpiller giver dig fornyet fokus, mere udholdenhed og flere andre positive effekter ved at tage dem, som er perfekt til at få den rette energi til en træning.

Hvad er koffein?

Koffein er en naturligt energi ingrediens, og grundet effekten det har, fremstilles det nu også ofte i pille eller pulverform. Flere af os kender til, at tage en kop kaffe når vi er trætte, men hvorfor er det egentlig? Koffein virker opkvikkende, da det går ind og stimulerer centralnervesystemet, som øger produktionen af adrenalin. Det vil sige, at blodkarrene trækker sig sammen som øger blodtrykket og pulsen, og det gør vi føler os mere vågne, og giver følelsen af bedre fokus. Derudover øger det også produktionen af dopamin, som får os til at føle glæde.

Hvordan virker koffeinpiller?

Når vi indtager koffeinpiller, som varierer fra 100-200 mg pr. pille, vil der ofte gå ca. 10 minutter, før du kan mærke effekten. Grunden til at du kan mærke effekten så hurtigt, er fordi det ofte er 100% ren koffein, der er i pillerne. Koffeinpillerne fra Bodylab er, for eksempel, 100% guarana, som er ekstrakt fra en kaffeplante i Sydamerika.

Efter du har indtaget en koffeinpille, vil du mærke de effekter nævnt i afsnittet over, såsom bedre fokus og øget energi. Koffein optages hurtigt i maven, og har den største koncentration i blodet i 15-120 minutter, efter du har indtaget en koffeinpille. Efter 5 timer vil halvdelen af koffeinen i din krop være nedbrudt, så det kan tage op til 10 timer, før alt koffeinen i dit system er væk.

Har det positive effekter for træning?

Udover øget energi og fokus, har koffeinpiller mange andre effekter, der kan bidrage til din træning. Når du tager en koffeinpille, inden din træning, vil den øget energi du får, gøre dig mere oplagt til at træne. Det kan føre til, at du kan tage længere træningspas, og øge din præstation.

Der er også foretaget undersøgelser der indikerer, at koffein giver mere muskelstyrke. En undersøgelse fra Journal of strenght and conditioning traning, sammenlignede to grupper af bænkpressere, hvoraf den gruppe som havde indtaget koffeinpiller inden, viste sig at have mere styrke. Derfor fremstilles der også nu mange slags pre-workout, hvor koffein er tilføjet, for at få de gode effekter fra det.

Hvis dit træningsmål indeholder et vægttab, kan koffeinpiller også have en positiv effekt på det. Koffein kan være med til at øge dit stofskifte. Et øget stofskifte kan betyde, at du blandt andet forbrænder mere fedt, som hjælper dit vægttab.

Hvor mange koffeinpiller må jeg tage?

I en koffeinpille er der typisk mellem 100 og 200 mg koffein. En enkelt pille inden træning, eller blot til at få den opkvikkende effekt, er derfor nok. Man kan sagtens indtage koffein som en del af en sund og varieret kost, men det anbefales ikke at indtage mere end 400 mg koffein, om dagen. Den daglige dosis af koffeinpiller lyder på maksimalt 3 tabletter, som svarer til 300 mg koffein. Det er maksimalt 300 mg når det tages som koffeinpille, da det er ren koffein, som de består af.

Opmærksom på dit samlet koffeinindtag

Du skal være opmærksom, hvis du samtidig drikker kaffe eller energidrik i løbet af dagen, da det hurtigt kan blive for meget koffein. I en almindelig kop filterkaffe, er der ca. 85 mg koffein i, og i en klassisk energidrik vil der også være omkring 80 mg koffein. Det er endda ikke kun koffeinpiller, kaffe og energidrik du kan få koffein fra. I mørk chokolade er der hele 60 mg koffein pr. 30 g.

Der gemmer sig koffein flere steder i dagligdagen, men det er specielt kaffe, energidrik og koffeinpiller tilsammen, der kan gøre at du indtager for meget koffein om dagen. Så spørgsmålet er egentlig ikke, hvor mange koffeinpiller du må indtage om dagen, men hvor mange mg koffein du må indtage.

Ny til koffein

Er du ny i at drikke kaffe eller tage koffeinpiller, så kan det være vigtigt, ikke at gå fra 0 til 100 med det samme. Koffein kan have en vanddrivende effekt, som vil sige at det kan udskille meget vand fra kroppen, som ikke når at blive optaget. Hvis man er vant til at drikke kaffe eller tage koffeinpiller, har det ikke den effekt, fordi kroppen har vænnet sig til det. Men denne vandrivende effekt kan i sjældne tilfælde føre til dehydrering. Hvis du bare husker at drikke godt med vand, ved indtagelse af koffeinpiller, så er det ikke noget at være bekymret for.

Virker det rent faktisk?

Der er flere forskellige holdninger til, om koffeinpiller rent faktisk virker, og om man vil få de effekter af det som det burde give. Koffein har forskellig effekt på forskellige mennesker. Nogle er fra naturens side mere koffein sensitive end andre, som kan skyldes genetik eller variationer i centralnervesystemets- og leverens funktionsevne. Koffein har også en søvn reducerende effekt. Så er du en af dem som ikke kan sove, hvis du har indtaget koffein om aftenen, så er du formentlig koffein sensitiv.

Pille, pulver eller kaffe?

Der er både koffeinpiller, din kaffe og koffein i pulverform, typisk sammen med pre workout, som du kan få din koffein fra. Men er der noget som er bedre end det andet? Fælles for dem alle er, at de indeholder en vis mængde koffein, som kan give effekt. Mængden af koffein og andre ingredienser, er det som gør forskellen. Koffeinpiller har den fordel, at de oftest består af ren koffein, som virkelig kan give den opkvikkende effekt.

Når koffein optræder i ren form, er det også bevist at have en større effekt, end koffein i kaffe. Du vil stadig få koffein fra din kaffe, men de positive effekter fra det, vil i nogen grad være mindre, end hvis du tager koffeinpiller. Koffein er også en ingrediens som bruges i pre-workout, for at give energi. Her vil mængden af koffein være mindre pga. de mange andre ingredienser, men du vil stadig kunne mærke effekten.

Koffein kommer med lidt bivirkninger, ligesom flere af de andre ingredienser, der er i pre-workout. Så tager du pre-workout, i stedet for koffeinpiller, skal du være opmærksom på de forskellige bivirkninger, de andre ingredienser også har. Så ved at tage koffeinpiller, har du færre bivirkninger at bekymre dig om.

Bivirkninger

Som så mange andre produkter, kommer koffeinpiller med lidt bivirkninger. Hvis man holder sig under 400 mg koffein om dagen, vil man ikke opleve bivirkninger. Bivirkningerne vil komme hvis den anbefalet mængde af koffein, eller hvis den anbefalede mængde koffeinpiller, overskrides. Her kan bivirkningerne være sure opstød, hovedpine, kvalme, hjertebanken, søvnløshed og rastløshed. Søvnløshed kan også opstå, selvom man ikke overskrider de 400 mg, hvis man indtager koffeinpiller, eller blot koffein, om aftenen. Men det er også meget individuelt, hvorvidt ens søvn bliver forstyrret af for meget koffein.

Afhængighed

Hvis du indtager koffein på daglig basis, ligemeget om det er koffeinpiller, kaffe eller andet, vil du opbygge en toleranceudvikling, som betyder at din krop har vænnet sig til mængden af koffein, du plejer at få. Du skal derfor bruge mere koffein, for at opnå samme effekt som i starten. Ved daglig indtag af en stor mængde koffein, kan det gå hen at blive en afhængighed. Hvis du så stopper din koffeinindtag pludseligt, kan det give symptomer på abstinens, såsom hovedpine, øget irritabilitet, angst, træthed og influenza lignende symptomer.

Graviditet og koffeinpiller

Det anbefales at man som gravid, ikke indtager mere end 300 mg koffein daglig, og gerne under. Større mængder mistænkes for, at have en forbindelse til spontane aborter eller for tidlig fødsel. Hvis man stadig godt må indtage 300 mg koffein om dagen, burde koffeinpiller ikke være et problem, men det anbefales stadig kun at indtage koffeinpiller, efter samtale med læge eller sundhedsplejeske.

Lægemidler og nedbrydning af koffein

Ved indtag af fx koffeinpiller, er det specifikke enzymer, der nedbryder koffeinen i kroppen. Disse enzymer kan virke hurtigere hos nogen mennesker end andre. Der er samtidig en række medicin eller lægemidler, som kan påvirke disse enzymer. Typer af antibiotika, p-piller eller antidepressiv, som et udpluk, kan hæmme enzymerne, der nedbryder koffein. Det vil sige, at der vil være en højere mængde koffein i kroppen i længere tid, som kan give bivirkninger. Det er ofte lægemidlet som får skylden for disse bivirkninger, men de skyldes ofte den højere mængde af koffein i blodet.

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/koffein/

https://netdoktor.dk/sport/doping/artikler/koffein.htm

FAQ

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her