Ugens Inspiration – Emma S (Uge 43)

0
981

Jeg er 34 år, bor i Hvalsø tæt på skoven sammen med min familie bestående af min mand og 2 drenge, og så er jeg uddannet laborant. Efter 2 graviditeter og yoyo vægt i 15 år, tænkte jeg i 2020, at nu var det nok.

Så jeg besluttede mig for at ændre min livsstil. Jeg startede med at ændre mine kostvaner, og tabte mig 8 kg uden motion de første måneder. Jeg havde prøvet i slut 2019 at starte op på at løbe, men startede for hårdt ud, og endte med en skade (svangsenebetændelse). Så det var først i maj 2020, jeg startede med at løbe sådan rigtig.

Jeg startede med appen 10K runner og lige siden der, har jeg løbet. I 2020 tabte jeg mig 20 kg, og har siden der været mere eller mindre vægtstabil. I juli fik jeg lavet en Mommy makeover hos Printzlau Privat Hospital, det er et indgreb, hvor man får fjernet overskydende hud på maven, samlet mavemuskler, brystløft og implantater.

Nu er jeg i fuld gang med løb og træning igen (man må ikke løbe/træne 6 uger efter operation), og starter op på et onlineforløb hos Katrine Soon, hvor der skal komme noget mere struktur på styrketræning og kost.

Jeg har længe følt, at jeg er på et sidespor, så derfor har jeg valgt at få noget hjælp. I min fritid (udover løb og træning) elsker jeg at samle puslespil, læse bøger, brodere, se film, serier, og være kreativ med ungerne. Jeg sætter meget pris på min familie og tid sammen med dem.

Sidste år blev jeg forældreløs, og efter der kan jeg godt mærke, at familie er vigtigt. Man skal sætte pris på det, man har og de mennesker omkring en – og på livet generelt. Man har kun 1 liv, så man kan ligeså godt få det bedste ud af det

Hvornår begyndte du at gå op i løb?

Jeg har altid godt kunne lide at løbe. Før jeg blev gravid med min første, var jeg på løbehold i Herlev, deltog i løb osv, og var ved at træne mig op til 10km. Men da jeg blev gravid, fik jeg bækkenløsning og måtte ikke løbe mere, og derefter kom jeg bare aldrig igang igen. Det var først i 2020, at jeg endelig kom i gang igen.

Hvilke ændringer har du gjort efter du begyndte at gå op i det?

Jeg sætter tid af til mig selv. Jeg har i mange år nedprioriteret mig selv, og derfor har jeg aldrig rigtig kunne tabe mig. Det var først, da jeg indså, at for at kunne blive en bedre og gladere mor og kone. Så blev jeg også nød til at passe på mig selv og det betød, at jeg måtte bruge tid på mig selv.

For at tabe mig fulgte jeg først en kostplan, og derefter var jeg i et onlineforløb i 6 mdr (fra maj til oktober). Her spiste jeg 1500 kcal under hele forløbet. Jeg har ikke undværet noget. I starten spiste jeg ikke så meget sukker, men jeg undlod det heller ikke. Det var vigtigt for mig, at det var en livsstilsændring og ikke en kur. Der skal være en god balance I kosten. Jeg kan ikke forstille mig at leve uden sukker. Det smager jo så godt, haha.

Hvad betyder sundhed for dig?

Sundhed er for mig både fysisk og psykisk. Fysisk i form af træning og være i bedre grundform. I takt med at jeg er blevet i bedre form og har tabt mig, er det psykiske også kommet med. Jeg hader ordene “madro” og “kropsro”, fordi for mig er det stadig der, min psykiske sundhed halter. Jeg er meget selvkritisk, men det arbejder jeg på.

Nogle dage ser jeg stadig hende, der vejede næsten 82 kg i spejlet, men de fleste dage ser jeg på mig selv og tænker: “kæft jeg er sej, og kæft en krop jeg har fået”. Det er en ting, som jeg tror mange, der har tabt sig, kæmper med. Det er faktisk “nemmere” at tabe sig.

Arbejdet begynder først sådan rigtig, når man skal vedligeholde det. At være sund, er ikke nødvendigvis at være fit med sixpack. Det gør ikke noget, at man har lidt på sidebenene, så længe man hviler i sig selv og elsker sig selv, så er man i bund og grund sund.

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Jeg løber 3 gange om ugen. Søndag er dagen til de lange 10+ km ture. Så går jeg til Crossfit hver torsdag, og styrketræner hjemme ved siden af. Jeg bestræber mig på 1 hviledag om ugen. Oftest er det mandag, fordi kroppen skal have ro efter den lange tur om søndagen, og der går den store også til fodbold, hvor jeg er med og kigge på.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Det er yderst vigtigt for mig. Hvis jeg ikke kommer ud og bruger min krop, så bliver jeg i dårligt humør. Selv min mand siger til mig nogle gange. “Skal du ikke bare ud og løbe en tur, så du kan komme i bedre humør?”. Det er altid rart med et kærligt spark, og det hjælper hver gang. Hvad det betyder for mig? Løb er for mig min fritid, mit frirum.

Jeg elsker følelsen under og efter. Det er her, tankerne bliver sluppet fri og kroppen arbejder. Det er en fed følelse og jeg tror, alle løbere kan nikke genkendende til det. Glemmer aldrig min første 5K, 10K og halv marathon. Det er en helt speciel følelse, man har bagefter. En følelse af: “Kæft hvor er det vildt, at jeg kan det her” og “kæft jeg er træt, men på den fede måde”. Det samme gælder min styrketræning. Jeg elsker ømheden i musklerne bagefter og mærke, at jeg bliver stærkere.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Til tider er det rigtig svært. Der er altid op og nedture. De dage jeg virkelig ikke gider, tænker jeg på følelsen bagefter, og det får mig afsted. Bare 5 km i stængerne, eller 30 minutter med mine vægtstænger i udestuen kan gøre utroligt meget. Nogle gange lytter jeg også til krop og sind og siger: “Fint ingen træning i dag, der er også en dag i morgen”. Om vinteren er det utroligt svært at komme ud, men som min far sagde: “Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning”, og han var tækkemand, så han vidste vel, hvad han snakkede om.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil i gang med at være aktive?

Start stille ud! Kroppen skal vænne sig til belastningen (taler af erfaring), og vigtigst af alt; Lav noget, du kan lide. Jeg hader at cykle, og derfor cykler jeg ikke. Der er ikke noget mere umotiverede, end at lave noget man hader, så hvorfor gøre det?

Sæt dig nogle mål: Fx. 10 km løb, træn dig op til det – og udfør det. Følelsen af, at man gennemfører noget, er mega fed.
Fortæl folk om dine planer. Fx. hvis du er ved at ændre livsstil, og derfor kommer til at sige nej til ting. Eller fortæl, at du er ved at træne op til fx et halv marathon, så folk kan forstå, at du bruger noget tid på det. Det er super vigtigt med støtte alle steder fra, ellers kommer man ingen vegne. Man kan ikke stå alene. Ja, det er dig, der skal gøre det – men støtte er altafgørende.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Med mit løb har jeg planer om nytårsløb på 10 km i min by 31. December. Og så er planen at løbe 2 halv-marathon til næste år. Musvågen skovløb og Copenhagen half. Det ligger helt fast.
Med min styrketræning og mit onlineforløb håber jeg at kunne blive lidt mere struktureret og så se, hvad det giver.

Hvad jeg ellers finder på, kommer med tiden. Som min far altid sagde “1 dag ad gangen” og det lever jeg efter. Det er fedt at have mål og planer med sin træning, men man skal også huske at leve. Nogle gange kan man ikke gennemføre, og så er det bare at komme videre derfra. Nederlag og succes hænger sammen. Man skal lære af sine nederlag for at få succes. Ellers er planen at leve livet, og sætte pris på hver dag jeg har med min familie, venner og mig selv.

Tidligere artikelBattle Rope | Crossfit udstyret til enhver
Næste artikelUgens Inspiration – Lena (Uge 44)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her