Gurkemeje kosttilskud – Forebyg betændelsestilstande i kroppen!

0
1037

Det er især stoffet, curcumin, som gurkemejeroden indeholder, der er kendt for sine positive effekter på kroppen! Desværre indeholder gurkemeje så lidt curcumin, at man ved blot at spise gurkemeje i sin kost, ikke kan opnå en effekt af stoffet. De fleste undersøgelser af roden anvender nemlig gurkemejeekstrakt, som hovedsageligt består af curcumin med doser på højere end 1 gram om dagen. Og selvom 1 enkelt gram ikke lyder af meget, vil det altså være rigtig svært, at nå op på dette niveau, ved blot at anvende gurkemeje som krydderi i din madlavning. Så hvis man vil have gavn af curcumins mange gavnlige effekter for kroppen, skal man altså have fat i et gurkemeje kosttilskud, der er rig på curcumin.

Jeg har søgt nettet tyndt og fundet 5 gurkemeje kosttilskud, som alle er rige på curcumin og har en god optagelighed!

Vores 5 favoritter af gurkemeje kosttilskud

Natur-Drogeriet Curcuma Black Ø

Gurkemeje kosttilskud

I dette produkt er der udover gurkemejerod tilsat pulveriseret sort peber, som forbedrer optageligheden af det fordelagtige stof, curcumin. Du kan altså med dette gurkemeje kosttilskud være sikker på en god biotilgængelighed.


 • 180 kapsler
 • 2 kapsler dagligt

 • 29 mg curcumin pr daglig dosis
 • Vegetarisk

med24

289,95Biosym CurcuSym Boost

Gurkemeje kosttilskud

Dette Gurkemeje kosttilskud indeholder et unikt biotilgængeligt ekstrakt af gurkemeje og dets aktive virkestof curcumin, der giver en effektiv udnyttelse i kroppen. Den unikke form af gurkemeje har en biotilgængelighed, der er 185 gange højere end ved almindelig gurkemejeekstrakt. Produktet indeholder desuden C og D vitamin.


 • 120 kapsler
 • 1-2 kapsler dagligt

 • 30 mg curcumin pr kapsel

med24

299,00Pharma Nords Curcumin

Gurkemeje

Dette gurkemeje kosttilskud er omgivet af en fedthinde, der sikrer en høj biotilgængelighed ved curcuminen. Kosttilskudet har altså en høj optagelighed i kroppen, da curcumin er fedtopløseligt.


 • 50 kapsler
 • 1 kapsel dagligt

 • 500 mg curcumin pr kapsel
 • Vegetarisk

med24

199,00New Nordic Gurkemeje

Gurkemeje kosttilskud

I dette produkt er der udover gurkemejerod tilsat sort peber ekstrakt, som forbedrer optageligheden af det fordelagtige stof, curcumin. Du kan altså med dette gurkemeje kosttilskud være sikker på en god biotilgængelighed.


 • 30 tabletter
 • 1 tablet dagligt

 • 500 mg curcumin pr tablet
 • VeganskSolaray Fermenteret Turmeric

Gurkemeje kosttilskud

I dette produkt er der anvendt fermenteret gurkemeje, hvorved gurkemejes næringsstoffer gøres mere tilgængelige for kroppen. Fermentering er ligeledes en kendt konserveringsmetode for mad.


 • 100 kapsler
 • 1 kapsel dagligt

 • 425 mg curcumin pr kapsel

med24

249,95Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er en rodplante, som man kan kende på dens kraftige, indvendige orange farve, som også er årsagen til karryens gule farve, da gurkemeje er hovedingrediensen heri. Planten er i familie med ingefær og stammer fra Asien, hvorfor planten også er en stor del af det asiatiske køkken. I dag står Indien for 90% af den samlede gurkemeje produktion. 

Den del af planten, man bruger i kosttilskud er den horisontale del af plantens stamme, som hedder rhizom. Der findes mange forskellige slags kosttilskud med gurkemeje: kapsler, tabletter, pulver og shot. Det stof, der giver gurkemeje sin farve, er det gule plantepigment, der hedder curcumin og udgør ca. 3% af roden. Men gurkemeje har mange flere egenskaber end blot at tilføre smag og farve til madlavningen.

Fordele ved et gurkemeje kosttilskud

Den gullige rod har en lang historie som naturmedicin i Indien og bliver stadig mere og mere populær i Danmark som både gurkemeje kosttilskud men også i opskrifter. Videnskaben er endda begyndt at bakke op om, at gurkemeje virkelig indholder stoffer, med helbredende egenskaber, selvom inderne har vidst dette i lang tid. De helbredende stoffer kaldes curuminoider, og her er det curcumin, der er det allervigtigste. Curcumin er det gule farvestof, som gurkemeje er kendt for.

Curcumin har en indvirkning på mange funktioner og områder i kroppen og selv ved at indtage lave koncentrationer, har det en indvirkning på kroppen. 

Jeg har listet fordelene ved curcumin op her:

 • Antiinflammatorisk
 • Rig på antioxidanter som beskytter hudens celler mod oxidativt stress
 • Vedligeholder leddene og deres bevægelighed
 • Lindrende effekt på gigt
 • Øger hjerneaktiviteten
 • Mindsker risikoen for hjertesygdomme
 • Positiv virkning på fordøjelsen
 • Rig på kostfibre
 • Positiv effekt på type 2 diabetes 
 • Opretholder hudens naturlige glød
 • Reducerer rødme
 • Øger hudens indhold af collagen

Celle- og dyrestudier har ydermere vist, at curcumin kan modvirke den skadelige effekt ved forskellige kræftfremkaldende stoffer, at curcumin kan hæmme kræftcellers vækst og desuden kan fremme processen, hvor kræftcellerne begår selvmord. Men pga. den hurtige nedbrydning af curcumin i menneskets krop, har forskerne svært ved at lave overbevisende resultater.

Det er dog ikke udelukkende curcumin, der er skyld i gurkemejes gode egenskaber. Gurkemeje har i sig selv også flere styrker. Flere af gurkemejes bestanddele har nemlig antimykotiske egenskaber, som bekæmper svampeinfektioner.

Curcumins optagelighed

Curcumin har en lav biotilgængelighed, hvilket vil sige, at det ikke optages særlig effektivt i tarmen. Men det er heldigvis let at optimere optageligheden ved planten! 

Piperine, som man finder i stort peber og giver peberet dets stærke smag, kan forøge kroppens optag af stoffet med op til 2000%. Du kan faktisk forøge curcumins optagelighed ved blot at indtage 1/20 teske med friskkværnet sort peber eller blot få hele peberkorn sammen med. Så kig efter piperine, når du går på jagt efter et kosttilskud med curcumin eller krydr din ret med gurkemeje med friskkværnet peber!

Hvis du vil opnå en effekt med curcumin, skal du tage 80-500 mg pr dag, hvor det er i en form, hvor optageligheden er forbedret eller er kombineret med piperine.

Er der bivirkninger ved gurkemeje kosttilskud?

Pga. de små mængder af curcumin, der findes i gurkemeje, og stoffets ringe optagelighed, som jeg kommer ind på i afsnittet ovenover, har gurkemeje sjældent medført nogen former for bivirkninger. Du skal spise virkelig store mængder af roden, om så det er frisk, som pulver eller som kosttilskud, for at opleve nogen bivirkninger. Faktisk skal du spise flere gram dagligt, før du kan opleve bivirkninger som kvalme, opkast og diarre.

Gurkemeje kosttilskud og træning

Det er dokumenteret, at man i op til tre døgn efter en halv times hård træning, kan måle tegn på inflammation i kroppen. Alle, der træner hårdt, skaber altså inflammation i kroppen. Man skal dog være opmærksom på, at denne form for inflammation er naturlig, og er med til at kickstarte den muskelopbyggende proces, der finder sted efter træning.

Men hvis du træner, kan det være en god ide at supplere din kost med et gurkemeje kosttilskud med naturlig anti inflammatorisk effekt, så du forebygger at inflammationen bliver kronisk i kroppen. På denne måde forebygger du også skader og sygdom efter træning. Udover den antiinflammatoriske effekt, som planten har på kroppen, hjælper roden også med at vedligeholde leddene og deres bevægelighed.

Udover antiinflammatoriske kosttilskud er søvn, stress og motion ligeledes vigtig i kampen mod inflammationstilstande i kroppen.

Inflammation

Inflammation betyder betændelse og er altså en tilstand i kroppen, hvor dit immunforsvar er på arbejde. Under inflammation udsender kroppen hvide blodlegemer og kemiske stoffer, for at beskytte kroppen mod infektioner, bakterier og virus. Hvis man lider af kronisk inflammation vil det påvirke kroppens celler og stofskifte negativt.

Tidligere artikelVitamin B12 – får du nok via kosten?
Næste artikelUgens Inspiration – Helle (Uge 43)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her