Præmenstruelt syndrom, også kendt som PMS, er en blanding af fysiske og/eller psykiske gener, som du kan opleve i forbindelse med din menstruation. Oftest oplever du det dagene op til din menstruation og så forsvinder det i løbet af første dagen. Det er vigtigt at huske på, at vi er alle forskellige, og vi kan derfor være påvirket forskelligt af PMS. Statistikker viser faktisk, at op til 5% af alle kvinder, er så generet af PMS, at det ender ude med sygefravær i dagene op til deres menstruation (Kilde: www.sundhed.dk).
Så det er meget forståeligt, hvis du er ramt af PMS og du derfor ikke altid har lyst til at tage i fitness centeret dagene op til din menstruation.
Hvilke symptomer kan præmenstruelt syndrom give?
Som allerede nævnt tidligere, så kan PMS give forskellige slags symptomer. Nogle er fysiske og andre oplever dem psykiske.
Nogle af de fysiske symptomer er:
- Du bliver oppustet.
- De fleste kvinder kan nikke genkendende til, at de dagene op til føler sig meget forpustet og alt tøj strammer en tand mere.
- Det er derfor heller ikke unormalt, at kvinders bryster bliver ømme. Hormonerne i kroppen er flyvske og det kan have en effekt på brysterne.
- Mange kan i dagene op til pludseligt ikke passe deres ringe eller andre smykker, der har siddet tæt.
- Hovedpinen er også en klassiker – og den kan følges rigtig tung og dunkende til tider.
Psykiske symptomer kan være:
- En af de meget hyppige symptomer er humørsvinger og letter til tårer disse dage. Dette hænger igen sammen med hormonerne, der er i ubalance disse dage og derfor kan føle lidt flyvske.
- Koncentrationsbesvær og søvnproblemer er også meget naturligt dagene op til. Man er lidt ukoncentreret og tager ofte sig selv at zoome ud.
- Sommetider kan du finde dig selv helt rastløs – til trods for at du ved, at der venter et hav af opgaver – enten derhjemme, på arbejde eller i skolen.
Ovenstående er et lille udpluk af de typiske symptomer, der kan opleves i forbindelse med PMS. Nogle oplever dem alle i, andre oplever nogle og nogle oplever intet. Det er også meget individuelt i hvor stor en grad, kvinder oplever symptomerne. Nogle kan sagtens fortsætte deres hverdag uden de store gener, hvor andre har sværere ved det og derfor i nogle tilfælde må tage en arbejdsdag hjemme.
Er PMS i vejen for din træning?
Er PMS i vejen for din træning? Så er du helt sikkert ikke den eneste, der har det sådan. Det er ikke altid det sjoveste at skulle i træningstøjet og ned til et fyldt center, mens du ikke føler dig helt på toppen. Det hænger både sammen med, at kvinder kan føle sig utilpas dagene op til, men også at kroppen er træt og udkørt disse dage. Det er helt normalt, da kroppen går en del igennem inden menstruationen og hormonerne er i på sit højeste. Nogle kæmper sig igennem det og kommer alligevel afsted ned i fitnesscenteret, og andre tager en dag hjemme på sofaen med deres favorit serie. Begge alternativer er okay.
Det er vigtigt, at du disse dage mærker efter i din krop og hvad du føler, den har brug for. For nogle hjælper det at komme i fitness og få svedt lidt og andre får mere energi og er klar til næste dag, ved at blive hjemme i vante rammer. Synes du, det er overvældende med en tur i træningscenteret, mens du har PMS, så kan en cykel- eller gåtur være mindst lige så effektiv og godt for din krop og sjæl.
Må jeg træne på trods af PMS symptomer?
Da PMS og menstruation stadig for nogle er tabubelagt, så får det ikke altid det fokus, det bør. Det betyder, at ikke alle ved nok om det og det kan derfor skabe spørgsmål omkring, hvad man må og ikke må. Må man f.eks. træne, når man er træt, har hovedpine, maven gør ondt og det hele føles oppustet? Ja, det må du gerne! Der sker intet ved det. Tværtimod er der flere, der føler, at det giver dem mere energi og færre smerter bagefter.
Er træning godt inden og under menstruation?
Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde eller pige til pige, hvorvidt træning er godt for dig – både inden og under din menstruation. For nogle kvinder og piger føles det som om, at det løsner lidt op for det hele og smerterne mindskes. Nogle kvinder har så mange smerter – fysiske eller psykiske, at det ikke er en god ide at tage ned i fitnesscenteret og være aktiv. Nogle bøvler med hovedpine, mavekramper og er utilpas i en sådan grad, at de ikke kan være andet end sengeliggende den dag.
Hvad skal jeg gøre, hvis PMS sætter en stopper for min træning?
Sætter PMS eller din menstruation en stopper for din træning i en sådan grad, at det ikke er til at holde ud? Så bør du tage en snak med din læge og høre, om der er andre muligheder for dig, som kan hjælpe med at mindske eventuelle smerter, så du kan have en normal hverdag.
Nogle gange kan det føles pinligt at gå til lægen med sådanne ting, men husk på, at de er professionelle og du er helt sikkert ikke den første. En anden ting er, at mange kvinder vænner sig til det. Det skal forstås på den måde, at det ender med, at vi tænker, det er normalt og det er blot nogle dage, der skal overstås. Sådan bør det ikke vær. Er din PMS så intens, at du oftest må blive inde dagene op til og sommetider må melde afbud til anledninger eller sågar syg fra arbejde? Så tag en snak med din læge. Sommetider kan der tages tilskud, som bidrager til din hormonbalance, som oftest er grunden til, at din krop reagerer, som den gør.