Ugens Inspiration – Catrine (Uge 37)

0
590

Jeg hedder Catrine, er 42 år og bor lidt nord for Aalborg sammen med min mand og vores søn på knap 12 år.

Familien omfatter også vores to shetland sheepdogs, som jeg træner i forskellige hundesportsgrene på konkurrenceniveau (agility, spor og nosework).

Meget af min fritid bruges på netop hundetræning samt nu også min egen træning.
Jeg er uddannet bioanalytiker og arbejder på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aalborg Universitets Hospital.

Endometriose er min trofaste følgesvend på godt og ondt, en kronisk underlivssygdom, som jeg fik diagnosticeret for mange år siden. Jeg elsker at være aktiv, ude i naturen og meget gerne i selskab med min familie eller venner.

Hvornår og hvordan begyndte din livsstilsændring?

Den 1. august 2020 startede jeg på en ”ingen kage, slik, junkfood og sodavand” challenge og fast besluttet på at starte et vægttab. Jeg havde i laaaang tid spist lidt for meget junkfood og i det hele taget været alt for inaktiv. Det havde resulteret i en for mig temmelig høj vægt – samme niveau som da jeg var højgravid for 12 år siden. Derudover var jeg hele tiden træt og orkede ikke meget i hverdagen.

Jeg har dog aldrig været meget overvægtig, men vægten har svinget op og ned med jævne mellemrum men med en generelt stigende vægt igennem årene. Bedst som jeg havde fået tabt mig, skete der næsten altid noget med mit helbred, som gjorde, at jeg faldt tilbage i gamle vaner med nemme løsninger og lidt for meget junkfood og inaktivitet.

Hvilke ændringer har du gjort dig?

Jeg startede som sagt noget restriktivt ud med ingen dit og dat, som man måske nok i bagklogskabens lys kan tænkte sig til, ikke vil kunne være sådan, jeg kunne leve resten af mit liv. Da motivationen var på sit højeste, gik det bare rigtig godt og jeg tabte mig fhv. hurtigt 3-4 kilo. Men i takt med at motivationen begyndte at dale, stoppede vægttabet også, som så mange gange før.

Jeg begyndte at styrketræne i det lokale træningscenter og startede helt blidt ud, hvilket gav mig en rigtig god rutine med træning ca. 2 gange om ugen. Med hensyn til træning skal jeg hele tiden have min endometriose med på ”råd” for ikke at komme til at overanstrenge kroppen, hvilket prompte resulterer i underlivssmerter. Denne gang var jeg derfor meget påpasselig med ikke at træne over evne.

Men træningen var ikke nok til at holde vægttabet og jeg tog lidt på igen, så derfor valgte jeg at opsøge en online coach for hjælp. Kunne jo allerede se, at mine gamle vaner sneg sig ind på mig igen mht. kosten.

Min coach har for alvor fået mig til at tænke over mine valg og vaner mht. kosten, og derfor blev det også til, at jeg havde brug for en livsstilsændring og ikke blot et vægttab. Jeg har ikke fulgt en kostplan eller talt kalorier slavisk, så har virkelig skulle lære at mærke efter, hvornår jeg var sulten og ikke mindst, hvornår jeg var mæt for at kunne ligge i kalorieunderskud og tabe mig.

Rent praktisk har jeg fået indarbejdet nogle nye kostvaner, hvor jeg spiser 5-6 gange om dagen, hvilket gør, at jeg sjældent får lavt blodsukker og dermed æder alt, hvad der er inden for rækkevidde. Jeg har altid nemme sunde løsninger tilgængelige f.eks. færdigskyllet salat, skåret frugt/grønt og frosne grøntsager samt diverse proteinbarer, som hjælper mig, hvis den sødetand dukker op. Derudover er ingen mad forbudt mere, og jeg har fundet en balance, som gør, at jeg kan nyde bland selv-slik om fredagen (eller en anden dag) eller et måltid junkfood uden at føle, det går ud over vægttabet. For næste måltid er sundt igen og i morgen også.

I hverdagen har jeg helt bevidst også forsøgt at få mere bevægelse og tager nu per automatik trappen op på 5. sal på job i stedet for elevatoren. Forsøger hver dag at gå minimum 10.000 skridt, hvilket førhen kun blev til knap 5.000 skridt. Er nu den første til at forslå en ekstra gåtur med familien, der som regel kan lokkes med en pokémon jagt.

Hvad har din livsstilsændring gjort for dig?

Jeg har måtte lære, at tålmodighed er vejen frem, for hvad betyder det, om du taber dig hurtigt fremfor langsomt, når bare du taber dig?! Fordelen ved et langsomt vægttab er, at du kan arbejde med dine vaner, som mange gange er dem, der har sneget sig ind på mig, når motivationen faldt og vægttabet gik i stå.


Jeg har fået en helt anden ro over det at spise, fordi der ikke er noget, som er forbudt. Førhen var jeg meget bevidst om, at når jeg spiste junkfood/slik, så var det forkert og fik skyldfølelse over det, i stedet for at nyde måltidet og komme videre.
Rent fysisk har jeg tabt mig 10 kg og oplever ikke længere den ufattelige træthed hver evig eneste dag, som ofte gjorde, at jeg måtte aflyse aftaler efter job. Lysten til at være mere aktiv er steget i takt med, at jeg også er blevet bedre til at mærke efter, hvornår jeg trænger til at slappe af. Det er dog noget, jeg stadig øver mig i.

Hvordan holder du motivation ved lige?

Motivationen kan jeg ikke altid regner med, så derfor giver jeg mig selv i kast med forskellige små ”projekter”, som gør, at jeg får fornyet motivation for hvert projekt. F.eks. startede jeg på et løbeprogram fra sofa til 5 km løb, hvilket gav mig en tilpas overskuelig plan at følge og et mål for enden. At jeg så endte med at blive bidt af det og senere har løbet 10 km for første gang i mit liv er jo bare ren bonus!
Jeg har også gennemført en udfordring fra en veninde med at gå 500.000 skridt på en måned.

Har købt et Garmin ur, som jeg bruger til at holde lidt øje med mine daglige aktiviteter og det giver den vej igennem mulighed for at holde motivationen oppe, bl.a. ved at holde lidt styr på, om jeg når at gå 10.000 skridt om dagen.


Motivationen for styrketræning alene i centeret har været lidt faldende på det sidste, så derfor har jeg nu meldt mig til noget udendørs holdtræning. Dette er for at få en fornyet motivation til træning i stedet for, at jeg endte med slet ikke at få trænet. Det skal være sjovt at træne og ikke en sur pligt, for så kommer jeg ikke afsted.
Mht. kosten så er jeg kommet så langt i min livsstilsændring, at jeg ikke føler motivationen for at spise sundt, er noget, der skal holdes ved lige, det er ganske enkelt blevet til nye vaner.

Hvad betyder sundhed for dig?

Jeg føler mig sund; når jeg spiser noget, som jeg kan mærke, er godt for min krop – når jeg dyrker motion og er aktiv, da jeg også kan mærke, at det er godt for min krop – når jeg går en lang tur med med hundene og en lydbog i ørerne eller slapper af på sofaen, fordi det er det jeg kan mærke er godt for min krop.
Så for mig betyder sundhed at finde balancen i hverdagen til at gøre ting for mig selv, som jeg ved, jeg får det godt af.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Det er i det sidste år blevet meget vigtigt for mig at være aktiv i hverdagen, fordi jeg kan mærke, det er godt for min krop og mit humør.
Jeg er blevet stærkere, efter jeg er begyndt at styrketræne. Det gør, at jeg ikke døjer så meget med smerter i nakken/ryggen, som jeg tidligere har døjet med i perioder pga. mit job.
Jeg bliver glad af at bruge min krop og elsker den energi, som det giver i længden at komme i bedre form, derudover er det også en dejlig følelse at mærke en naturlig træthed efter træning.

Jeg har rykket mine grænser for, hvad jeg troede, jeg kunne klare med kroppen, flere gange i løbet af det sidste år og det giver mig en tilfredsstillende følelse. Men i min iver for at rykke disse grænser, har jeg samtidig også erfaret, at der stadig er mange ting jeg ikke kan holde til bla. pga. min endometriose.
Derfor har det også været en vigtig proces i min livsstilsændring at finde en balance i at være aktiv på et niveau, jeg kan klare fremadrettet også.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil påbegynde en livsstilsændring?

Mit bedste råd er at finde deres tålmodighed frem, for den får man brug for, når motivationen svinger og man måske mister modet lidt. Måske også sænke barren lidt for, hvor mange ting man vil ændre fra start. Det kan være en stor mundfuld, hvis man både vil ændre sin kost OG starte træning på samme tid.

En anden ting er, at det heller ikke er nogen dum ide at søge hjælp til at påbegynde en livsstilsændring, hvis man føler det lidt uoverskueligt på egen hånd. Jeg tror i hvert fald ikke, jeg var kommet så langt, hvis ikke jeg havde søgt hjælp et stykke inde i min proces.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Mit mål for fremtiden er at vedligeholde alle mine nye sunde og mere aktive vaner, så jeg kan fortsætte med at opleve den velvære, de fører med sig.
Et stort ønske er, at jeg måske kan inspirere/hjælpe/motivere andre til at starte på deres livsstilsændring og opleve den glæde det er at gøre noget godt for sig selv!

Tidligere artikelFå pulsen op med et stepbræt!
Næste artikelLøberygsæk – find din favorit her!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her