Få pulsen op med et stepbræt!

0
835

Er du på jagt efter et stepbræt eller stepbænk? Ja, kært barn har mange navne! Men du er altså landet det rette sted! Vi har nemlig fundet nogle af favoritterne på markedet, og serveret dem for dig lige her. For det er faktisk helt genialt med et stepbræt derhjemme som en del af din træning. Den hjælper både til en bedre kondi og stærkere ben – og faktisk kan det bruges til meget mere end blot det. Det vil du blandt andet kunne læse mere om senere i artiklen.

Vi har valgt nedenstående stepbræt baseret på hvilke mærker, vi synes, er de bedste. Så har vi også valgt de stepbænke, hvor højderne er justerbare, så det kan tilpasses efter din præference og styrke og sidst har vi valgt dem, der har den højeste maksimale brugervægt. Så der burde være noget for de fleste.

Forskellige typer af stepbræt

▶︎ Reebok Studio Step Stepbræt 

Et lækkert stepbræt med mulighed for at stille det i 3 forskellige højder – 15, 20 og 25 cm. Det giver dig mulighed for at øge belastningen, som du bliver stærkere og i bedre form. Der er skridsikker flade – både ovenpå og under. Så til trods for god fart, så står den godt fast!


  • Anerkendt brand
  • Måler 90 x 35 cm
  • Vejer 7,5 kg
  • 3 forskellige højder
  • Utrolig holdbart
  • Maks brugervægt 110 kg


▶︎ Eurosport Step Stepbræt 

En stepbænk i de grå toner, som vi kender dem fra fitnesscentrene. Dette kan også justeres i højden – dog blot 2 forskellige højder. Materialet er af plast og gummi og er med skridsikker overflade, så du står godt fast, når du er i gang.


  • Slidstærkt stepbræt
  • Neutrale farver
  • 93 x 36 x 25 cm

  • 2 niveauer
  • Maks brugervægt på 100 kg
  • Minimum højde på 16 cm


▶︎ Abilica Step Up Pro 

Vælg mellem 2 forskellige højder ved dette stepbræt. Du kan justere højderne til 13 og 18 cm. Overfladen er gummibelagt og giver dig altså et godt og stabilt fodfæste, når du træder op. Vil du have den højere op, kan du købe flere klodser og dermed hæve højden yderligere.


  • Abilicas eget mærke
  • 90 x 32 x 18 cm
  • 2 højder

  • Maks brugervægt på 130 kg
  • Dæmper stød
  • Skridsikker overflade


▶︎ LiveUp Aerobic Step Stepbræt

Et lidt mere iøjnefaldende stepbræt i grønne nuancer. Det er fra mærket Liveup og giver dig mulighed for at justere mellem 2 forskellige højder. Du kan justere fra 10-20 cm i højden, og så har den målene 78 x 30 cm.


  • Sporty design
  • Nem at bruge
  • Justeres til 2 højder

  • L 78 x B 30
  • Skridsikker overflade
  • Plast og gummi


Hvad er et stepbræt egentligt?

Ja, hvad er det egentligt? Navnet siger det ret godt selv. Det er et bræt, der er løftet x antal centimeter over gulvet, og som så kan bruges til at steppe op og ned på. Oftest er det muligt at ændre og skifte mellem 2-3 højder, som så også giver dig mulighed for at variere din træning, så det passer til niveau, styrke og præferencer.

Er det ikke muligt på netop det stepbræt, du køber, at ændre højden, så kan ekstra blokke oftest tilkøbes ved siden af, så du får muligheden for det. De fleste af os kender stepbænken fra fitnesscenteret og nogle specifikke klasser som f.eks. step up, stram op og lignende. Oftest er de også at finde i hjørnet nede omkring måtterne, hvor du så har mulighed for at træne selv med dem. For de kan faktisk meget mere, end blot bruges til at steppe op på. Men det vil vi komme meget mere ind på i et af de senere afsnit.

Hvad træner jeg, når jeg bruger en stepbænk?

Du træner faktisk rigtig store dele af din krop, når du benytter dig af et stepbræt. Selvom vi hurtigt kan få en ide om, at et stepbræt primært er til din kondi og styrke af ben, så kan det en del.

Men lad os starte fra en ende af. Konditionen er noget, der virkelig rykker, når det kommer til brugen af et stepbræt. Det er hårdt at gå op og ned i en bestemt takt, og samtidig holde den kørende i flere minutter ad gangen. At forbedre sin kondi har en del sundhedsfremmende fordele. Det forbedrer blandt andet din blodcirkulationen, som giver mere ilt til din krop og med tiden vil du kunne holde længere tid under træning – hvad end det er styrke eller udholdenhed. Så din kondition vil blive markant forbedret ved brugen af et stepbræt.

Next er dine ben og baller. Det giver næsten sig selv. For øvelsen foregår primært ved, at du går op og ned ad “trappelignende steps”. Du får altså helt automatisk trænet bag- og forlår, læg og din bagdel. Samtidig træner du faktisk også din core – altså din mave – en del. Du er nemlig nødt til at spænde op, hver gang du tager et skridt op og ned på dit stepbænk.

Men vi skal selvfølgelig heller ikke glemme armene. Selvom de ikke er en stor del af øvelsen, og vi ikke bruger dem så meget – så er det muligt at få dem med og aktiveret. Du kan bruge dem under træningen ved at skrue sværhedsgraden en tand op. Brug dine arme samtidig med, at du går op og ned. Sving med armene, klap med dem eller brug evt håndvægte. Der er masser af muligheder og du kan sagtens træne hele kroppen med en stepbænk.

Hvem har brug for et stepbræt?

Det er meget forskelligt, hvem der benytter sig af et stepbræt. For selvom at vi oftest forbinder det med primært step op klasser, så kan det meget mere. Vil du gerne øge din kondition, men løb og powerwalks udenfor er ikke noget for dig, så er en stepbænk perfekt til dig. Den fylder ikke meget og vejer heller ikke det store, så den kan nemt gemmes væk efter træningen, så den ikke flyder i hjemmet. Men stepbrættet er ikke kun til dig, der vil øge din kondition.

Den kan også bruges som hjælp til styrketræning. Den er f.eks. god at lave maveøvelser på, da den løfter dig lidt fra jorden og dermed øger sværhedsgraden. Du kan både ligge på den korte led eller skal du ligge mere ned, så kan din ryg og bagdel være på den lange led og støtte på en helt anden måde. Derfor er der også folk, som bruger et stepbræt til at lave f.eks. brystøvelser med derhjemme. Det er lidt mere overskueligt med en stepbænk end det klassisk rack, vi ser i fitnesscenteret, som vi bruger til at træne bryst med – i hvert fald hvis det er til en hjemmetræning. Mulighederne med et stepbræt er faktisk ret mange, når det kommer til træning af hele din krop med et stepbræt.

Derfor er det også både mænd og kvinder, der kan benytte sig af et stepbræt. Det gode ved et stepbræt derhjemme er, at du selv kan bestemme tempoet og hvor hårdt det skal være. Så hvad end du er i den skarpeste form i dit liv eller du lige er begyndt at træne, så kan et stepbræt bringe sved og udfordring til din dag. Som vi nævnte tidligere i afsnittet, så kan en stepbænk justeres i højden. Så du kan gøre, så skridtet blot er et lille et eller hvis du virkelig skal udfordres, så sætter du den selvfølgelig på det højeste. Det gør også, at selvom du f.eks. er ældre og dine ben ikke er, hvad de har været, så kan du stadig være med i dit helt eget tempo.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg er på udkig efter et stepbræt?

Som udgangspunkt er et stepbræt egentlig ikke så svært at vælge og ej heller at finde frem til et, som du kan få glæde af. Mange af dem kan primært det samme og vil kunne tilbyde dig det samme, hvad end du vælger det ene eller det andet. Men der er selvfølgelig altid lidt ting, som du kan kigge efter – just in case! På den måde er du helt sikker på, at du ender med et, som du bliver glad for og som du rent faktisk vil bruge.

Højde muligheder

De fleste typer stepbænke kan som sagt ændres i højden. Her er der to brikker i hver sider – under din stepbænk. De kan tages af og vendes og sættes på forskellige punkter, så den stiger i højden eller bliver lavere – alt efter hvad du foretrækker. Men der er desværre stadig nogle typer af stepbænke, som ikke har det og derfor kun er én fast højde. Det er dog muligt at tilkøbe klodserne til din stepbænk, så du kan justere i højderne. Men det er blot noget, du skal være opmærksom på, når du er på jagt efter det perfekte stepbræt til din træning. Det er nemlig ret irriterende, hvis du forventede, at det fulgte med og gerne ville hjem og påbegynde din træning straks.

Skridsikker flade

Sørg altid for, at dit stepbræt har en skridsikker overflade. De fleste har det, men nogle har det mere markant end andre – og de virker derfor endnu mere skridsikre end andre. Det kan være svært at vejlede til, hvilken der er bedst, da du allerbedst kender din sikkerhed i benene – og altså din balance.

Oftest handler det også lidt om det mentale, når det kommer til at føle sig sikker på dit stepbræt. Er du meget usikker, kan du få med ru overflade og blot starte blødt op med rolige skridt. Som du så bliver mere og mere tryg ved det, kan du øge farten.

Men ligemeget hvad, så anbefales det i allerhøjeste grad, at du køber en stepbænk med skridsikker flade.

Det vil give dig en god sikkerhed – specielt når du sveder. Det kan oftest ikke undgås at dryppe på dit stepbræt og så ved vi alle, at det kan blive ret glat, når der er fart på.

Vægt det må bære

De fleste stepbræt – i hvert fald i denne artikel – har det, som man kalder en maks brugervægt. Det er en maks belastning, som dit stepbræt kan holde til. Hermed ikke sagt, at hvis du træder op på et og overstiger den maksimale brugervægt, så går det ikke i stykker, sekundet du træder op. Men der er en maks brugervægt, da det med tiden ellers ikke vil kunne holde. Det er derfor vigtigt, at du rent faktisk overholder dette, så det på sigt ikke går i stykker og du i værste tilfælde kommer til skade. Men der er også en maksimal brugervægt, så din stepbænk kan holde i flere år. En maks brugervægt gør, at du slider mindre på det.

Træning med stepbræt/stepbænk

Der er så mange muligheder for træning med en stepbænk. Har du læst afsnittet “Hvad træner jeg, når jeg bruger et stepbræt?”, så vil du hurtigt få et indblik i, hvor meget du kan bruge dit stepbræt til. Der er faktisk næsten ingen begrænsninger på, hvad du kan træne med dit stepbræt. Så er du til en hjemmetræning og vil gerne have pulsen op, styrket benene, tilbehør til brystøvelser eller noget med højde til maveøvelserne? Så kan en stepbænk altså gøre underværker og træningen meget sjovere. Så hold dig ikke tilbage! Desuden er et stepbræt bare en genial idé som tilbehør til hjemmetræningen, da det som sagt nemt kan pakkes frem før træningen og efter træningen er det ej intet problem og gemme det væk, så det er rent og ryddeligt derhjemme.

Synes du, at en stepbænk har lidt for meget fokus på benene, så tilføj håndvægte eller noget andet med vægt, og lav så øvelser med dine arme, imens du går op og ned på din stepbænk.

Er der noget, jeg skal være på obs på, når jeg bruger stepbræt?

Som udgangspunkt nej. De fleste, ligemeget hvad kondien eller alderen siger, kan benytte sig af et stepbræt. Det skal dog understreges, at du kender dig selv bedst! Så ved du, at du bøvler med noget sundhedsmæssigt, som kunne være en hindring for en træning, hvor du får pulsen op? Jamen, så anbefaler vi selvfølgelig, at du tager fat i en professionel eller egen læge og forhører dig hos ham eller hende.

Vil du gerne tilføje lidt håndvægte til din træning, har vi lavet en guide til dig med de bedste håndvægte og hvordan du bruger dem.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Christina (Uge 36)
Næste artikelUgens Inspiration – Catrine (Uge 37)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her