Ugens Inspiration – Jesper (Uge 17)

0
411

Som civil er jeg kendt som Jesper 😂 Jeg er ved at være 46 år og så har jeg 7 børn tilsammen med min forlovede. Jeg er gamer og natur elsker, og jeg nyder at skabe små stykker natur i form af akvarier.

Professionelt arbejder jeg med sårbare børn og unge – men er oprindeligt håndværker. Da jeg startede med at løbe, levede jeg på cola og chips. Jeg kunne ikke hygge mig uden at spise noget. Jeg blev tvunget af min krop til at gøre noget, og startede forsigtigt med styrketræning. Da jeg begyndte at løbe, løb jeg langsommere end jeg går idag.

Løbet er gået op og ned og jeg har haft år helt uden løb. For 5 år siden besluttede jeg mig for at holde løb ved lige – også i dårligt vejr! Og så begyndte der at ske noget. Kilometerne begyndt at hobe sig i op og i løbet af et par år, havde jeg øget min distance til næsten 6 gange så mange kilometer som før.

Hvornår begyndte du at gå op i ultra løb?

I 2019 fik jeg en billet foræret til Coast to Coast. Jeg havde ikke trænet til det, men besluttede mig for at prøve 🙈
Jeg havde løbet et enkelt marathon og en del halvmarathons, så det måtte jeg nok kunne klare…

Da jeg gennemførte det med mange smerter og nærmest tudende af lykke, så begyndte jeg at få øjnene op for, hvad det gør ved én at klare noget, man troede var umuligt 😊 Og da jeg hørte sætningen: “Man ved ikke, hvor meget man kan, før man prøver noget, men ikke kan”, gik det op for mig, at det faktisk var fedt at fejle!

Hvis jeg ikke gennemfører et 50 km løb, så ved jeg bagefter, hvad der gik galt, og hvor meget jeg kan. Og så er der mulighed for at ændre på det til næste løb 😊

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i det?

Jeg har ikke ændret meget, men jeg prøver at løbe så mange km, som jeg kan – og gerne bakker! Så mange højdemeter som muligt. Det er faktisk også en af grundene til, at jeg løber en del på løbebånd. Det er det eneste sted, man kan nøjes med at løbe opad 😂

Og så løber jeg langsomt. Det er jeg bare nødt til, når jeg vil løbe mange km. Kost har jeg ikke gjort noget ved. Jeg prøver at spise sundt, men det gjorde jeg også før ultra-løbene.

Hvad betyder sundhed for dig?

Nu lyder jeg lidt frelst, tror jeg, men jeg ser lidt holistisk på det: En sund sjæl i et sundt legeme – og alt det der 😂
Jeg har døjet med psyken og gør det stadig i perioder, men jeg prøver at udvikle mig og tage hånd om tingene. Ligesom jeg prøver at udvikle mit løb. Jeg spiser uden forbud, men jeg har opdaget at kage tæller hurtigt i kalorie regnskabet, så jeg spiser det sjældent, selvom jeg elsker det 😂

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Jeg løber sådan efter lyst om mandagen, og hvad jeg lige føler for. Er benene friske, kommer der nok noget stigning på. Jeg er begyndt at cykle efter mit løb også, så kan jeg få trænet lidt mere puls – uden at benene dør helt 😂

Onsdag tager jeg en time, hvor det gælder om at få så mange højdemeter som muligt. Torsdag løber jeg den smule, som mine trætte ben kan efter højdemeterne dagen før.

Lørdag prøver jeg at få en god lang trail tur 😊 Jeg løber nogle gange på hviledage, hvis jeg trænger til det. Det er alt efter, hvordan kroppen har det. Jeg styrketræner en smule, når jeg er i centeret, men det er helt klart løb, der bliver lagt flest kræfter i.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Hvis jeg ikke selv kommer afsted, så tror jeg nok, at hende derhjemme sparker mig afsted 🙈
Jeg skal have mit løb for ikke at blive skør. Jeg er nok lidt afhængig, men det er nu ikke det værste at være afhængig af 😊

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Motivation er en svær en. Der er nogle, der siger, at motivation ikke betyder noget – man skal bare komme afsted!
Jeg er nødt til at have lyst til at løbe. Jeg prøver at holde det som en leg og meget socialt.

Jeg snakker altid under løb og snakker jeg ikke, så ved du, jeg er presset! Samtidig sætter jeg skøre mål op, så jeg får lavet små konkurrencer med mig selv eller med venner.

F.eks. har jeg fundet på at løbe 50 km på løbebånd, jeg har også taget world virtual run, hvor man kan vælge mellem 4 distancer og så løber man sit løb en bestemt weekend. Der valgte jeg at løbe alle 4 distancer på de to dage, 5, 10, 21,1 og 42,2 km.
Jeg har prøvet at følge et program. Men jeg mister lysten til at løbe, når “nogen” fortæller mig, hvad jeg skal.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil igang med at være aktive?

Mit bedste råd er et, jeg ikke selv har fulgt, men min erfaring siger mig, at det fungerer – og det er at starte sammen med en ven/veninde.
Når kan har en aftale, så er man nødt til at møde op. Det er i mine øjne super vigtigt, da jeg ofte synes, at det sværeste er at komme ud af døren 🙈 Det er det stadig nogle dage for mig.

Når det så er sagt, så startede jeg med at løbe alene, når det var blevet mørkt, for jeg syntes det var pinligt.
Det er INTET pinligt ved at begynde! Det pinlige er at blive i sofaen og spise en pose chips mere.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Mit næste store mål er at gennemføre et 100 miles løb 😊
Jeg vil bare se, hvor langt jeg kan drive min krop. Hurtig bliver jeg aldrig! Jeg vil bare løbe længere og længere 😊

Tidligere artikelMotion er for alle
Næste artikelUgens Inspiration – Annette B (Uge 18)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her