Ugens Inspiration – Annette B (Uge 18)

0
557

Jeg hedder Annette og er 46 år. Jeg er bosiddende i Odense sammen med min datter på 17 år og min kæreste, Jesper.
Jeg er uddannet socialrådgiver og det er ofte et meget stillesiddende arbejde, så jeg forsøger at have en aktiv fritid, med løb, styrketræning, jagt og nu også orienteringsløb. Heldigvis er både min datter og kæreste meget aktive med løb og styrketræning, så vi laver tingene sammen.

Hvornår begyndte du at gå op i trail, OCR og Ultra?

Det hele startede med OCR (forhindringsløb) i efteråret 2014, hvor jeg så en video på Facebook, der fangede min interesse og det så ud til, at jeg kunne blive udfordret både mentalt og fysisk. Jeg styrketrænede en del på det tidspunkt men løb sjældent. Jeg troede alligevel, jeg sagtens kunne klare de 15 km. Så jeg meldte mig til et Reborn Løb ved Horsens gamle statsfængsel.

Jeg gennemførte distancen og de fleste forhindringer! Jeg var fyldt med blå mærker bagefter og jeg kunne næsten ikke gå, men det var en af de fedeste oplevelser. Så jeg tilmeldte mig straks et nyt race og sådan gik der et par år med at deltage i alle mulig forskellige OCR-løb. Med tiden blev løbene mere tekniske og svære at klare alene på mental vilje og styrke. Så motivationen for OCR forsvandt.

Men omkring 2018 opdagede jeg trailløb og fandt ud at, jeg kunne løbe ude i naturen og ikke tænke på tempo, bare nyde omgivelserne. Jeg begyndte at løbe mere og tilmelde mig trailløb rundt omkring i DK. Jeg blev tiltrukket af det, der kaldes ”Trail-Karma”, hvor man hilser på hinanden, hepper og hjælper hinanden. Derfor meldte jeg mig ind i @trailrunningdenmark i Odense og har været medlem indtil i år.

Jeg har aldrig været en hurtig løber, så det blev distancen, der skulle skrues på, da der igen var lyst til en udfordring. Så startede med 2 dages løb ved Silkeborg, løb på Himmelbjerget og så tilmeldte jeg mig midt første ultraløb Coast2coast i 2019. Jeg trænede på egen hånd og fik trænet forkert, så startede med at få løber-knæ, hvor jeg måtte holde en pause. Så jeg nåede ikke at løbe en længere træningstur end 15 km, inden jeg stod til start ved Coast2Coast-65 km.

Igen gennemførte jeg! Dog havde kroppen det hårdt bagefter, men jeg var mentalt klar til endnu længere distance. Jeg vidste dog, at det ville kræve målrettet træning.

Så tog kontakt til @m2sportslab_ og startede et forløb hos dem og efter ca. 1 år, i september 2020, nåede jeg mit store mål – Cold Hawaii Ultra 100 miles på under 24 timer. Det bedste var, at den målrettet træning gjorde, at kroppen var klar til sådan en udfordring. Det er til dato min største personlige sejr og vildeste oplevelse.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i det?

Jeg har, som tidligere nævnt, valgt at få hjælp fra M2Sportslab til planlægning af mit løb, så jeg får den bedste træning og undgår skader. Så det kører bare og jeg er hver søndag spændt på, hvordan næste løbe-uge er planlagt.

I forhold til kosten, spiser jeg stadig, hvad jeg har lyst til. Jeg er dog blevet mere opmærksom på at få nok med kulhydrater og protein. Især i de perioder hvor jeg løber meget, så skal der masser af energi til. Jeg spiser mere økologisk og mere hjemmelavet mad end tidligere, men der er stadig ofte weekender med pizza, rødvin, slik og masser af chokolade. Så jeg har ingen restriktioner – det handler om balance. Ingen tvivl om, at 2-3 kg mindre vil bedre mine løbetider og løbeøkonomi, men jeg er ikke eliteløber, så der skal være plads til hygge.

Jeg stoppede med at ryge for 5 år siden, da løb og rygning er en dårlig kombination.

Hvad betyder sundhed for dig?

At jeg har det godt og har energi og overskud. Hvis jeg i en periode er inaktiv, påvirkes mit humør og jeg bliver træls at være i nærheden af. Når der er bevægelse i hverdagen og frisk luft, så giver det energi til at være nærværende både hjemme – men også på arbejde.

Sundhed er også, at min krop føles stærk. At jeg selv kan flytte en reol, løbe op ad en trappe eller kunne træne med min datter.
Sundhed er også gåture med hunden, sammen med min datter eller kæreste. Det giver nogen gode snakke og igen – naturen er et fantastisk sted at få fornyet energi.

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Jeg løber lige nu ca 4 gange om ugen, hvor der er en blanding af tempotur, VO2max, tærskeltræning og en lang hyggetur om søndagen. Planen er, jeg skal styrketræne 2-3 gange om ugen, men det kniber i øjeblikket. Motivationen og tiden er der ikke. Tiden er faktisk en dårlig undskyldning, det er mest, fordi der er andre ting, jeg synes er sjovere lige pt.: spinning med min datter, orienteringsløb og skydning. Men jeg skal til at få kalendersat min styrketræning, fordi jeg kommer ikke afsted, hvis jeg hver gang skal overveje, om det skal være i dag eller i morgen.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Som skrevet tidligere, så er bevægelse i alle former vigtig for min trivsel. Det behøver ikke være hårde intervaller, men også gåture ned at handle og cykleturen på arbejde.

Ture ude i den friske luft, kan også sætte ting i perspektiv, så man pludselig finder en løsning på noget, der har bøvlet eller bare får nye skøre ideer til næste motionsprojekt.
Jeg bliver et bedre menneske, når jeg er aktiv.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Fremskridt og mål; med en skræddersyet træningsplan, der løbende opdateres og testes hver 8. uge, betyder, at jeg løbende kan se mine fremskridt på både tempo og distance. Det giver jo lige lidt ekstra, når man kan se, at de tidligere ture om morgen, turene i regn og blæst samt de ture, hvor det alene er vanen, der får en afsted, at det giver pote – og man rykker sig! Så er det sjovt.

Jeg har derfor stor gavn af at få lagt mit løbeprogram og der er opfølgning. Jeg forsøgt i en periode på egen hånd og med andre coaches med andre tilgange til løb, men mine fremskridt var ikke så synlige, og så mister jeg motivationen. Derfor er jeg vendt tilbage til M2Sportslab.
Det mål man har sat sig, det er tanken om det mål, det får en ud af døren flere gange om ugen – selvom sofaen trækker.

Jeg er også blevet bedre til at lave løbeaftaler, så man forpligtiger sig og samtidig har nogen skønne ture med andre, hvor man sagtens kan nå at ordne verdensituationen. Det er dog også vigtigt, at familien bakker op om ens mål og er indforstået med, at træning vil være en stor del af hverdagen. Der er jeg jo heldig, da min familie også sætter træning højt og ved, at det kræver en indsats. Ikke mindst – at vi er fælles om det.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil igang med at være aktive?

Det er bare at gøre det. Det lyder som en kliche – men det er bedst at starte, der hvor man er og prøve sig frem, indtil man finder det som er sjovt og gør en glad. Det er fint at blive inspireret af alle de profiler der er på de sociale medier, men man kan også komme til at føle sig langsom, tyk og alt muligt andet. Det er man ikke, men man skal acceptere der hvor man er og have tålmodig frem mod sit mål. At komme op af sofaen er første skridt og man kan sagtens starte med at gå en tur selv. Der er heldigvis flere og flere steder, hvor der starter gå-hold og begynder løbehold, hvor man kan få hjælp og ikke mindst få den sociale del med.

En anden ting er at sætte sig et mål eller melde sig til et løb. Der findes både de store kommercielle løb, men der er også en masse små hyggelige cannonball-løb, som er helt fantastiske at løbe eller gå – uanset tempo. Ens mål skal være realistiske, men samtidig også gerne være uden for ens komfortzone, for så forpligter det lige lidt mere.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Mit mål, som jeg løbemæssigt træner mod lige nu, er at komme under 4 timer på min marathon og om mange år, at have løbet så mange marathons, at jeg kan komme i Klub 100. Mangler snart kun 90.

Ellers skal jeg de næste mange måneder løbe mindst 1 OCR løb om måneden, sammen med min seje datter.
I juni tager jeg på kærestetur til Samsø, hvor jeg skal løbe 100 km sammen med min kæreste. Derudover jeg er jo begyndt på Orienteringsløb og jeg er spændt på, hvad det kan bringe af oplevelser og nye mål.

Jeg vil gerne løbe 100 miles igen, men hvem ved, hvornår der sker.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Jesper (Uge 17)
Næste artikelUgens Inspiration – Camilla R (Uge 19)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her