Ugens Inspiration – Lise (Uge 48)

0
612

Jeg hedder Lise og er 38 år. Jeg bor sammen med min “mand” Jesper (vi er ikke gift, men har været sammen i snart 23 år) og vores to børn, en pige på 13 år og en dreng på 11 år. Jeg er uddannet pædagog og arbejder pt som socialpædagog på en intern skole i Region Midtjylland med behandlingsanbragte unge med autisme. Lige inden jul skifter jeg arbejde og skal være daglig leder i en daginstitution i Silkeborg Kommune. Jeg elsker at bruge tid sammen med familie og venner og derudover elsker jeg at bevæge mig.

Hvornår og hvordan begyndte din livsstilsændring?

Tilbage i 2004 toppede min vægt. På det tidspunkt vejede jeg så meget, at en almindelig badevægt ikke længere kunne bruges (den havde et max på 125 kg). Jeg var blevet rigtig stor og det udfordrede mig igennem mange år. Jeg dyrkede motion 6 gange om ugen, men jeg spiste mere end flere personer tilsammen. Jeg var lige startet på pædagogseminariet og efter det første år, hvor vægten stadig steg og steg, faldt jeg over en online side, hvor jeg kunne få kost- og motionsvejledning. Inden jeg fik set mig om, havde jeg købt et forløb og som den JYDE jeg er, så skulle jeg have max ud af forløbet, når jeg nu havde betalt penge for det. Dengang var det kcal-tælling – som i helt ned til mindste detalje.

Jeg tabte mig og jeg tabte mig meget. Sommeren 2007 blev jeg gravid efter at have tabt omkring 45 kg. Jeg var ikke nået i mål og derfor havde jeg ikke lært, hvordan jeg skulle spise for at være vægtstabil, hvilket resulterede i, at jeg tog 20 kg på under min første graviditet. Jeg havde den holdning, at det faktisk ikke havde været svært første gang og derfor kunne jeg gøre det igen, når mit barn var født. I 2008 måtte jeg erfare, at kcal-tælling havde været hele mit liv under vægttabet og at det ikke var foreneligt med livet som nybagt mor. Jeg tabte derfor kun de kg, der forsvandt sammen med fødslen. Sommeren 2009 blev jeg gravid med mit andet barn og jeg vidste, at det ikke gik at tage 20 kg på igen.

Det lykkes mig med sund fornuft kun at tage de samme kg på igen og derfor ramte jeg den samme vægt ved begge mine fødsler. Disse kg har jeg kæmpet med siden og i starten af september 2020 ramte jeg igen den samme vægt. Den samme vægt som dagen inden jeg fødte begge mine to børn!!! Jeg har igennem de sidste 10 år været på kcal-tælling, forskellige faste-kure og andre mirakelkure, men kun med det resultat, at jeg har savnet, gået på kompromis og haft tider, hvor jeg ikke har kunnet overholde den kur, jeg nu var på.

Jeg har dunket mig selv oven i hovedet, med alt det jeg ikke dur til. Talt grimt om mig selv og skjult mig bag tanker om, at det ikke var så slemt. Men det var slemt. Jeg har i mange år spist på mine følelser og retfærdiggjort, særligt omkring mit arbejde, at det var hårdt og synd for mig og derfor købt snacks og energidrik på alle de forkerte tidspunkter. Selv min mand og nærmeste familie vidste ikke engang dette om mig, da jeg havde holdt det skjult.

Frem mod sommeren 2020 havde jeg set ”fede forhold” i fjernsynet og kender Michelle Kristensen fra TV. Jeg googlede principperne og uden særlig omtanke, men med erfaringen omkring online kost- og motionsvejledning fra 2004/2005, købte jeg min første camp med start den 20/9-20. Igen kom jyden op i mig – når jeg har betalt, vil jeg også have noget ud af det. Jeg var fast besluttet på at gå all in og give det den chance, jeg syntes, jeg fortjente – men med en tanke om, at det ikke ville lykkes. IGEN…

Det vigtigste for mig har ikke været tallet på vægten, men at jeg faktisk har fået en helt ny garderobe. Jeg kan nu passe alle mine gamle bukser! MK’s cowboybuksetest har været en fantastisk oplevelse. Søndag den 20/9-20 tog jeg et par lyse cowboybukser. Jeg tog de billeder, der skulle tages, men jeg fortrød og fandt et par mørke, der også var for små men ikke så meget og gentog processen. Jeg troede ikke på, at det kunne lykkes at komme ned i det lyse par inden for en periode, som jeg ville finde motiverende. Nu ligger de bagerst i skabet som et minde om, det der var engang, fordi de er alt for store.

Samlet vægttab fra september 2020 til april 2021: 37 kg. Jeg har vedligeholdt min vægt siden april.

Hvilke ændringer har du gjort dig?

Den største ændring jeg har gjort, er at stoppe fokus på kcal. Før spiste jeg ud fra kcal-tælling. Når jeg så gik “over budget” så kunne det hele være lige meget og så åd jeg. Eller at jeg ikke tog i motionscenter medmindre jeg minimum kunne forbrænde 1000 kcal – alt andet var spildt arbejde. Jeg begyndt faktisk at spise mere mad, men for mig det rigtige mad. Fokus på proteiner og fedt og mindre kulhydrater. Derudover bygger MK-principperne også på at lære at være i en verden, som ikke er på “slankekur”. Så det er vigtigt, at man lærer at navigere i en verden, hvor der er søde sager og junk food. Så derfor SKAL man f.eks indtage et ”nydelsesmåltid” hver uge.

Jeg har altid dyrket meget motion, hvilket min krop også bæger præg af – i den forstand, at jeg har nogle skader, der kommer af motion med ALT for stor en kropsvægt.

Hvad har din livsstilsændring gjort for dig?

Min livsstilsændring har helt konkret givet mig

  • Mere overskud i hverdagen
  • Bedre nattesøvn
  • Mindre humørsvingninger
  • Færre smerter i ryg og knæ (mit en knæ er helt ødelagt og jeg skal på et tidspunkt have et nyt knæ, men dette bliver formentligt nok først, når jeg er færdig på arbejdsmarkedet – altså om min. 30 år)
  • Større selvtillid (hvilket klart også har haft indvirkning på at turde at søge nyt arbejde)
  • Bedre parforhold (Manden følger også principperne og har tabt mere end 20 kg)

Hvad betyder sundhed for dig?

Jeg bruger rigtig meget de sociale medier til at holde motivationen oppe.

Derudover er jeg et kæmpe konkurrencemenneske og jeg sætter mig hele tiden nye mål. Jeg har altid drømt om at løbe et halvmaraton, men det kommer desværre ikke til at ske med mit ødelagte knæ. Så lørdag i uge 42 gik jeg “over stok og sten” i Silkeborg, hvor det går ud på at gå 50 km på max 12 timer. Her lykkes det mig at gå ruten på 9 timer og 4 min. Inden turen har min maximale gåtur været på 37 km. Det var en kæmpe personlig sejr og næste mål bliver at forsøge at gå 100 km på 24 timer.

Jeg har spillet volleyball i mange år og er i denne sæson gået på “kamp-pension”, men drømmen om at vende tilbage til volleyball-banen lever stadig og i lørdags spillede jeg kamp med mit gamle hold (1.division).

Sundhed betyder at holde kroppen sund – både fysisk men lige så vigtigt mentalt. Mange spørger mig, hvorfor jeg fortsætter med at spille volleyball, når det til tider gør, at jeg knap kan gå? Men det er fordi det giver mig livskvalitet. Det er hele mit social netværk, som jeg har været en del af, siden jeg var barn. Jeg elsker spillet og de mennesker jeg spiller med helt ind i hjertet og jeg vil ikke være mig uden det.

Sundhed er at passe på sig selv og derfor øver jeg mig at elsker spillet og menneskene fra sidelinjen og er også blevet træner for unge mennesker. At give glæden ved spillet videre den nye generation og dermed selv spille mindre. Ligeledes nyder jeg LANGE gåture, hvor jeg kan tænke over, hvad jeg vil med livet og de valg jeg træffer, eller blot lytte til en god bog, en podcast eller noget godt musik.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Det er meget vigtigt for mig at være aktiv i løbet af ugen. Jeg spiller/træner volleyball ca 3 gange om ugen. Jeg elsker at udfordre mig selv og derfor stepper jeg en gang om ugen eller lavet styrketræning i fitnesscenter eller tager en tur på motionscyklen hjemme i stuen (det sidste er dog for sjældent, men det er mit mål at få lavet om på, når jeg ikke længere skal køre så langt for at komme på arbejde). Derudover har jeg et arbejde, hvor jeg går mange skridt i løbet af en dag.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil påbegynde en livsstilsændring

“Tag iltmaske på selv, før du hjælper andre” eller “Rom blev ikke bygget på en dag”. Det har været meget vigtigt for mig at ændre mit syn på de ændringer, jeg lavede. Altså fra at være på kur til at have gang i en livsstilsændring. En kur virker her og nu og en livsstilsændring har du hele livet til at nå i mål med.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

For mig er det ikke længere målet, der vigtigt – men processen. Det er nemmere sagt end gjort, da jeg jo har nået mit vægtmål, men nu har jeg andre mål. Jeg har ikke længere et mål om at tabe mig, men et mål om at blive stærkere. Kort sagt, så er mit mål vel at vedligeholde. Det har jeg aldrig prøvet før – så det er jeg nok god til, som Pippi Langstrømpe ville have sagt.

Målet er at vende tilbage til volleyball-banen (dette mål er jeg meget afklaret med, at jeg nok ikke får opfyldt på den lange bane) og så gå nogle endnu længere ture, end dem jeg går nu.

Tidligere artikelVarmecreme til muskler – få bugt med ømme muskler!
Næste artikelHvordan udvælger jeg den rette motionscykel?

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her