Hvad er taurin? | En guide til brug af taurin i din træning

0
969

Hvad er taurin egentlig? Flere under sig over, hvad det er og hvad det gør – hvilket er forståeligt! Du kan derfor forvente, at vi i denne artikel vil komme nærmere ind på, hvad taurin er, hvordan det bruges og hvorfor det er blevet så populært blandt træningsfolk, som ønsker at give sig 110%.

6 typer taurin, du kan bruge ifm. din træning

Solgar Taurine 500mg

Solgar er et velkendt navn, som specielt er kendt for deres kosttilskud. Så selvfølgelig skal de også have deres eget taurin.
Deres taurin indeholder kun naturlige ingredienser. Emballagen, som produktet bliver solgt i, er et mørkt glas, der er lavet specifikt for at undgå fugt og for meget sollys, hvilket kan påvirke holdbarheden.


Natur Drogeriet Taurin

Natur Drogeriet har også deres egen version af taurin.
Der er en henvisning til en daglig doseringen, på 2 kapsler om dagen. Det anbefales, at disse kapsler tages med en masse væske for at sikre den rigtige og mest optimale effekt.


Bulk Powders Taurin

Bulk har valgt at producere deres taurin lidt anderledes end så mange andre konkurrenter. De har nemlig valgt at fokusere på taurin i pulverform. På den måde kan du nemmere blande din taurin i din pre-workout eller i din proteinshake.

Bulk har også 3 forskellige størrelser af deres poser. På den måde kan du selv vurdere, om du blot vil prøve det eller gå all-in.


Now Foods TAURINE

Now Foods har udarbejdet deres egne taurin-piller med 100 stk og med en daglige anbefalet dosering af 2 piller om dagen, har du samlet til 50 dage.

Now Foods anbefaler, at man tager pillerne efter træning. Og gerne sammen med kreatin (hvis du indtager dette).


WeightWorld Taurin Kapsler

Taurin er et aminosyre tilskud, du blot skal tage 2 kapsler af dagligt. Ligesom med førnævnte taurin kapsler, så anbefales det, at du drikker en masse væske ifm. dit indtag af taurin.
Taurin hjælper på din restitutionstid og bidrager blandt andet til, at din præstation under træning vil blive forbedret.


Olimp Taurine Mega Caps

Ligesom så mange andre taurin produkter, så er dette kapsler. I emballagen er der 120 kapsler, og de henviser til en daglig dosering af 1 kapsel 1-3 gange om dagen.

Så hvis du leder efter en hurtig og nem måde at få dit daglige indtag af taurin, så er dette en alletiders løsning. Men ligesom ved alle andre taurin produkter, så anbefales det, at du får en væske ned, når du tager dem.


Hvad er taurin?

Kort fortalt, så er taurin en aminosyre, som kan findes i mange forskellige dagligvarer – og i de fleste energidrikke. Taurin er også en meget vigtig protein byggesten, i din krop.
Fisk, kød og andre fødevarer med meget protein, indeholder normalt meget aminosyre, og indeholder derfor også taurin. Du har sikkert også lagt mærke til, at mange energidrikke også indeholder taurin. Det er dog ikke kun energidrikke – også sportsdrikke og nogle former for pre-workout er også begyndt at bruge taurin i deres ingredienser.

Taurin er et helt naturligt stof, som din krop selv kan producere. Mange indtager også selv mængder taurin i forbindelse med deres kost. Selvom at din krop kan producere taurin, så får du stadig størstedelen af taurin gennem din kost – og heldigt for det, for det anses som værende en vigtig del af vores kost.

Hvis du ligesom så mange andre også synes, at navnet lyder en smule bekendt, så kan det skyldes, at navnet kommer fra det latinske ord Taurus. Taurin har fået navnet, efter at det første gang blev opdaget i en okses galde, og deraf kommer navnet fra det latinske ord for okse.

Selvom at taurin er et vel udforsket stof, så er der stadig mange informationer omkring selve stoffet og den effekt, som det siges at have på din træning, som faktisk ikke er blevet bevist endnu. Men da flere og flere oplever fordelene, så bliver de set som værende korrekte af den almene person.

Hvordan hjælper det min træning?

Hvis du har prøvet at træne, efter du har drukket din pre-workout, så ved du, at din præstationsevne kan ændre sig meget, i forhold til hvordan din krop havde det, inden du påbegyndte din træning. Samme effekt har taurin for din krop. Eksperter siger, at taurin kan være med til at forbedre din fysiske præstation i forbindelse med træning. De mener også, at det kan forbedre din udholdenhed.
Den ekstra dosering af taurin i din krop, bør også hjælpe din krop med at bearbejde proteinet i din kost. Dette resulterer i en forøgning i din udholdenhed og på længere sigt en øgning af din muskelmasse.

Noget af det, man er mest sikker på i forhold til taurin, er, at brugen af taurin forbedrer din lever- og hjertefunktion. Dette sker ved at forebygge leverskader og sikre en optimal hjertefunktion. Taurin har også en fantastisk evne til at styrke kroppens egen restitution, da det hjælper musklerne med at fremskynde og styrke den naturlige restitution, som forekommer efter muskelfibrene bliver nedbrudt under træningen.

Hvordan kan taurin hjælpe min træning?

Som skrevet tidligere, så er der mange forskellige effekter, som folk mener, at taurin har. Dog er det ikke dem alle, som er blevet videnskabeligt bevist.

Flere mennesker mener, at de for en forbedret mental ydeevne, når de benytter sig af taurin. Det sker, fordi et ekstra indtag af taurin hjælper med at stimulere hjernen, og dermed hjælper det med at øge koncentrationsevnen.
Der er også flere studier, som peger på, at mennesker, som benytter sig af taurin i deres træning, opnår en større forbrænding af fedtet i kroppen, samt en hurtigere udrensning af de forskellige affaldsstoffer, som løbende kommer i kroppen.

Slutteligt er der også tale om, at mennesker, som benytter sig af taurin, får et stærkere immunforsvar, da det ekstra indhold af antioxidanter forebygger forskellige sygdomme. Men da eksperterne ikke er helt enige i ovenstående resultater, så anbefaler vi, at du prøver at bruge taurin i din træning og på den måde opleve nogle af disse positive mulige effekter, som andre oplever.

Hvordan skal det doseres?

Den normale dosering af taurin er et sted mellem 500 mg og 2000 mg om dagen. Desuden bør man altid drikke en masse væske i forbindelse med indtagelse af taurin. Folk, som starter på taurin, plejer at indtage mindre mængder i deres doseringer, og så arbejder man sig lige så stille op.

Dog skal du være opmærksom på de forskellige emballager, da der ikke er nogen konkrete regler i forhold til, hvor meget taurin de forskellige producenter putter i deres kapsler eller tabletter.
Derfor bør du altid følge de instruktioner, som er skrevet på emballagen, især hvis du afprøver et nyt produkt, eller hvis du ikke har et stort kendskab til det produkt, du bruger.

Er taurin sundt for din krop?

Kort fortalt: Ja, taurin er sundt for din krop, men det er lidt mere kompliceret end som sådan, da taurin er et naturligt stof, som din krop selv producere, og som du får gennem en normal dansk kost.
Da taurin ikke er noget unaturligt stof, så er det svært at opleve nogle konkrete bivirkninger ved at indtage det. Selvfølgelig bør man ikke indtage noget kosttilskud i større doseringer end anbefalet. Det anbefales ikke, da indtagelse af for store mængder, kan påvirke din krop negativt.
Hvis du er vegetar eller veganer, kan det være en rigtig god ide at bruge taurin som et kosttilskud. De fleste vegetarer og veganer ikke får ligeså meget taurin i deres kost, som den almene dansker, da man primært får stoffet via indtagelse af kød.

Vil taurin hjælpe min træning

Du har sikkert tænkt: “Hvad er taurin? Og hvordan påvirker taurin min træning?”. Taurin har en masse forskellige effekter på dig og din krop. Nogle af disse effekter vil kunne påvirke din træning positivt, da taurin hjælper din krop med at øge din naturlige udholdenhed, samt at din muskelmasse også vil kunne få gavn af dette.

Dog bør du vide, at siden din krop selv kan producere taurin, og du får ekstra mængder taurin i din kost, så er det ikke utænkeligt, at dette kosttilskud ikke vil have nogen effekt på dig og din egen træning, hvis din krop allerede nu har mere end nok af selve stoffet på lager.

Bivirkninger ved taurin

Som sådan findes der ikke nogen bivirkninger ved brugen af taurin. Så længe man holder sig til de rigtige doseringer, så bør der ikke opstå nogen bivirkninger.
Dette er også en af grundene til, at der er så mange forskellige produkter, som faktisk indeholder taurin. Alt fra den velkendte energidrik Red Bull til mange forskellige former for pre-workout og endda andre dagligvareprodukter.

Der har tidligere været meget stramme regler rundt i Europa, omkring brugen af taurin i forskellige produkter.
Det var primært, fordi der var flere atleter, som havde indtaget forskellige former for aminosyre blandet op med koffein, hvilket resulterede i, at disse atleter omkom.

Forskellige produkter

Taurin findes i forskellige former – alt fra kapsler, tabletter og pulver. Det er lige før, at du kan finde taurin i alle former og farver, hvis blot man leder længe nok.
Det mest almindelige produkt er dog stadig taurin i kapselform. Som det også ses ved vores 6 forskellige forslag, så er kapslerne det mest udbredte produkt.

Hvornår bør jeg tage taurin

Mange forskellige producenter og eksperter har deres forskellige holdninger til, hvornår du bør tage taurin. Men som mange af de forskellige producenter også skriver i deres produktbeskrivelse, så anbefaler de, at du tager det efter din træning i forbindelse med kreatin eller proteinshakes.

Restitution

Taurin virker faktisk også som et antioxidant, som hjælper din krop med at minimere den nødvendige restitutionsperiode. Taurin hjælper dine muskler med at regenerere sig selv efter en hård træning. Så hvis du tit har problemer med, at du synes, din krop er færdig efter træning, og at du kan mærke på din krop, at den stadig heler sig, så kan det være en ide at prøve en dosering taurin for at se, om det har nogen effekt.

Kreatin og taurin

Hvis du har læst vores tidligere artikel omkring kreatin, så vil du kunne se, at der faktisk er mange ligheder mellem kreatin og taurin. Det er også en af grundene til, at flere mennesker faktisk benytter dem på samme tid – altså efter en træning.
Men man skal selvfølgelig passe på med doseringerne. Der er lavet en anbefalet dosering af en grund, så du bør aldrig tage større doseringer end det.

Må jeg tage taurin, hvis jeg er på anden medicin?

Hvis du tager medicin, så anbefales det altid, at du snakker med din læge først, da forskellige former for medicin kan blive påvirket af taurin. Så overvejer du at bruge taurin i forbindelse med din træning, så skal du bare kontakte din læge – hvis du tager medicin.

Det skal du være opmærksom på

Når du overvejer, om du skal starte på et bestemt kosttilskud, så er der altid en del overvejelser involveret. Vi har derfor opstillet 4 vigtige ting, du skal være opmærksom på i forhold til taurin. Igen henviser vi til din læge, hvis du er i tvivl om noget, der involverer brugen af taurin.

  • Du bør ikke bruge taurin eller andre lignende kosttilskud, hvis du er under 18 år gammel
  • Kosttilskuddet må ikke bruges sammen med antidepressiv medicin
  • Du må heller ikke tage taurin, hvis du lider af bipolar lidelser.
  • Du skal også huske, at dette er et kosttilskud – ikke en erstatning af en sund kost! Så sørg for, at vedligeholde en sund og varieret kost.

Sidst, men ikke mindst, så skal du holde dig til de anbefalede doseringer, med mindre du har haft kontakt med din læge først.

FAQ

Denne artikel er blevet udarbejdet på baggrund af forskellige forskninger samt andre eksisterende udarbejdet rapporter omkring emnet. Specielt er store dele af artiklen udarbejdet på baggrund af kilder så som nedenstående.

Kilder

https://www.myprotein.dk/thezone/kosttilskud/hvad-er-taurin-tilskud/
https://suplab.dk/taurin-guide/
https://www.bodylab.dk/taurin-1027c1.html

Tidligere artikelUgens Inspiration – Dannie (Uge 36)
Næste artikelUgens Inspiration – Simon (Uge 37)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her