Ugens Inspiration – Anne Sofie (Uge 22)

0
566

Jeg hedder Anne Sofie, 43 år og er uddannet fysioterapeut. Jeg bor nord for Aarhus med min mand og vores to piger på 8 og 11 år. Jeg lever en aktiv hverdag med løb, styrketræning og gåture, og jeg elsker at komme ud i naturen og opleve årstidernes skiften. Jeg har løbet en hel del halvmarathon og et enkelt marathon, som dog blev et uofficielt ét pga. corona-nedlukning.

Hvornår begyndte du at gå op i løb?

Jeg har løbet, siden jeg var 19 år. Dér havde jeg lige mistet min far, og løbet blev en måde at kunne være i sorgen på. I de efterfølgende år løb jeg uden at vide hvor langt eller hvor hurtigt, og det var ikke struktureret på anden måde, end at det var ca. 3 gange om ugen.

Efter fødslen af vores yngste datter, besluttede jeg at træne op til et halvmarathon. Jeg fulgte et løbeprogram, og jeg begyndte at tracke min træning. Det gjorde en stor forskel for mig, at jeg begyndte at følge med i mine fremskridt og min udvikling. Jeg løb mit første halvmarathon i 2015 og blev rigtig vild med den distance. Jeg har siden da optimeret mit løb år for år og er stille og roligt blevet bedre og bedre løbende.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i det?

Jeg har ikke bevidst ændret på min kost. Jeg spiser generelt dét, som jeg har lyst til, og når jeg er sulten. For mig er der ikke noget, der er forbudt eller sundt/usundt. Det handler mere om fordelingen og at jeg får tilstrækkelig hensigtsmæssig brændstof. Jeg spiser ret meget frugt og grønt, fordi jeg rigtig godt kan lide det. Men jeg spiser også slik og is, fordi jeg også godt kan lide det.

Jeg har til gengæld ændret min søvn og restitution. Jeg prioritere i langt højere grad at få minimum 8 timers søvn, og jeg kan mærke et større overskud.

Hvad betyder sundhed for dig?

Sundhed for mig er at være god ved både min krop og mit sind. Det indbefatter daglig bevægelse, god søvn, nærende kost, mig-tid og samvær med mine elskede.

I 2018 blev jeg ramt af en diskusprolaps, som jeg endte med at blive opereret for. I de måneder der gik inden operationen, tog smerterne bare til, og jeg blev rigtig dårlig. Jeg fik ingen motion, sov elendigt, spiste dårligt og kunne ikke overskue at være noget for min familie eller mig selv. Der følte jeg mig ikke sund på nogle parametre.

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Jeg løber 5-6 gange om ugen med en blanding af langsomme lange ture, tempoture og kortere intervaller. Derudover styrketræner jeg 2 gange om ugen, hvor jeg har fokus på at træne med tung belastning. En stærk krop er mindre udsat for overbelastningsskader.

Jeg går også lange ture flere gange om ugen, som bidrager til en god udholdenhed.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Løb er et frirum for mig. Det er mig-tid, hvor jeg gør noget jeg kan lide, noget jeg er god til og noget jeg får en succesoplevelse af. Jeg bliver i godt humør af at løbe. Selvom vejret kan virke surt og koldt, ved jeg, at jeg får en skøn følelse under og efter. Jeg har endnu aldrig fortrudt en løbetur.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Løb og træning er blevet et fast indhold i min hverdag, så det mere er blevet en vane. Det føles forkert, hvis jeg ikke bevæger mig. Ligesom det føles forkert at gå i seng uden at have børstet tænder.

Som fysioterapeut er jeg desuden bevidst om, at vores styrke og eksplosivitet falder kraftigt, når vi rammer 40-års alderen. Derfor er det er nødvendigt, at jeg holde mig fysisk aktiv, hvis jeg også vil være stærk og frisk som gammel. Jeg har set så mange eksempler på mennesker, som har tilsidesat deres egen sundhed, og som sidder inaktive og uden indhold i livet i en alt for tidlig alder.

Men jeg har også set det modsatte med mennesker, som har dyrket sport gennem hele livet, og som er fysisk og kognitiv friske i en meget høj alder, og som bobler af livsglæde. Sådan drømmer jeg også om at blive, og det er en god motivationsfaktor.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil i gang med at være aktive?

Vær realistisk i forhold til, hvad du sætter dig for. Det nytter ikke at gå fra nul til 100, og så gå død i det efter få dage eller få uger. Eller endnu værre – blive skadet så du er tvunget til en længere pause. Så bliver det endnu sværere at komme igang. Du skal finde en holdbar løsning, som passer til dig og dit liv. Så kan du altid skrue op for mængde, tempo og distance hen af vejen, når krop og motivation kan følge med. De fleste bliver først gode løbere efter flere års træning.

Og så vil jeg anbefale, at du planlægger din træning. Overhold aftalerne med dig selv, læg tøjet klar om aftenen eller tag det med på arbejde, så du kan træne lige efter. Forsøg at ignorere de dårlige undskyldninger – det er blot tanker!

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Igennem foråret 2022 har jeg udviklet mig enorm meget tempomæssigt, og det har vist mig, at selvom jeg er blevet 43 år, er det stadig muligt at løbe personlige rekorder gennem specifik træning. Den bølge vil jeg gerne ride videre på, for at se om jeg kan rykke mig endnu mere. Og så vil jeg på et tidspunkt gerne løbe et officielt marathon, og det må gerne være et af de lidt store. Dog er det allervigtigst for mig, at jeg kan holde mig frisk og stærk, så jeg kan blive ved med at løbe og leve et aktivt liv.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Mette L (Uge 21)
Næste artikel2 nemme opskrifter på velsmagende nøddepålæg!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her