Ugens Inspiration – Begitte (Uge 9)

0
622

Jeg hedder Begitte, er snart 33 år, gift og har 2 børn på henholdsvis 4 & 6 år. Dagligt arbejder jeg som bogholder, som er meget stillesiddende og derfor vil jeg gerne være aktiv i min fritid. I min fritid løber jeg og går ture, samt jeg går til spinning 1-2 gange i ugen som instruktør i det lokale fitness center – ellers bliver tiden brugt med familien & venner.

Hvornår begyndte du at gå op i løb og sundhed?

Jeg har som barn været meget aktiv i form af udendørsaktiviteter, en hest der skulle passes og rides, spillet fodbold og gået til gymnastik. Men i teenage-årene var sport ikke noget, jeg brugte meget tid på. Jeg ville hellere feste og være sammen med mine venner, og det satte sine spor. Jeg syntes selv, jeg var blevet for tyk og da jeg gik på handelsskolen, fik jeg en spiseforstyrrelse, som kom til at fylde mere og mere i min hverdag. Jeg fik efter 1/2 år professionel hjælp.

Det var en rutsjetur, som også min familie blev påvirket af. Jeg fik en sidste chance til at tage på, da vægten ramte 36kg, ellers ville jeg blive indlagt. Det var det sidste jeg ønskede, så jeg begyndte at lære kroppen at få ordentlig mad ned. I starten følte jeg mig tung, havde ubehag i/med min egen krop, jeg red på daværende tidspunkt stadig, men det var ikke nok aktivitet for mig, så jeg begyndte at løbetræne 2-3 gange i ugen. Løbeturene gjorde, at jeg fik sulten tilbage og begyndte langsomt at spise mere og mere. I mange måneder var løbeturene belønning, for at jeg måtte spise et måltid ma. Men eftersom jeg begyndte at løbe mere og mere, kunne jeg tydeligt mærke, når min krop var i energimangel – MADEN var ikke længere min fjende, MEN derimod blevet min ven! “Englen som jeg fik af min behandler, var med til nogle af mine første konkurrenceløb”. Den havde en stor betydning og den gav mig energi! Jeg blev hurtig bevidst om, at “uden mad og drikke, dur helten ikke”!

Mit første maraton

Nogle år senere løb jeg mit første 1/2 marathon til Aabenraa bjergmarathon, en god oplevelse og jeg vidste, at det skulle jeg prøve igen. Jeg havde en pause fra løb pga. en skade. I 2013, nogle år senere, løb jeg mit første Marathon i Hamborg (3:27) en fantastisk oplevelse og allerede nogle mdr. senere løb jeg mit andet marathon i Varde (et lille lokalt løb). Der kom jeg over målstregen som nr 1 (3:13) og blev virkelig grebet af stemningen og den følelse det gav i kroppen før, under og efter et løb. 1 år efter får jeg prøvet kræfter med Triathlon, hvor jeg kører OL, 1/2 og Ironman. En sportsgren hvor man får udfordret sin krop. I 2015 stoppede jeg med Triathlon pga. graviditet, da vores datter var kommet til verden. Efter noget tid ville jeg gerne af med de sidste graviditets kg og tilbage i form, og det blev primært i løbeskoene, da det fungerer for os og her følte jeg, at jeg fik mest ud af den tid, hvor jeg trænede.

Jeg fik løbet nogle enkelte konkurrencer, samt nogle podie placeringer og fik blod på tanden til at tage det mere seriøst. Jeg får derfor lavet et løbeprogram af Jesper Meins, hvor jeg ret hurtigt udvikler mig, men efter nogle måneder bliver jeg gravid og konkurrencerne bliver sat på pause. Jeg holder mig i gang og løber til og med uge 33. Efter at have født vores søn, går der ikke mange uger, før jeg igen er i løbeskoene. Jeg får lagt nyt program og kommer hurtigt op i gear igen. I maj (5mdr. Efter at have født) løber jeg Lillebælt halvmarathon, hvor jeg bliver nr. 2, hvilket jeg var meget overrasket over kunne ske. Men det gjorde, at motivationen for at blive endnu hurtigere/bedre voksede. Et nyt mål kom på træningsplanen, da jeg til min 30års fødselsdag får et startnr. Til HC Andersen Marathon, hvor målet skulle være at komme under 3:00 timer – træningen spiller og kroppen føles godt. Desværre går selve løbet ikke helt som ønsket! Jeg får ikke taget min energi i rette tid og rammer derfor muren og pacen falder.

En lille pause

Inden målstregen bliver jeg overhalet af en pige. Jeg prøver at følge med hende, mme mine ben kramper helt. Jeg kommer i mål 6 sek. efter nr. 2 DK kvinde, og vinder derfor “kun” Bronze. Jeg tog derfra med blandede følelser, en skuffelse over ikke at have opnået målet – men alligevel glad og stolt over at gennemføre. Jeg holder lidt løbe-pause derfra og indtil foråret 2020, hvor jeg igen har målet om at komme under 3:00 til marathon. Men pga. corona var alle løb mere eller mindre aflyst, så vores træner, Jesper Meins, arrangerede et løb. Ruten blev opmålt, en rund strækning, som skulle løbes 8 gange. Det var december og vejret var fint, lidt køligt. En klubkammerat og jeg skulle begge løbe efter at komme under de 3:00, så Jesper stod for at pace os rundt. Vi startede i en stor flok, da der også var nogle, som skulle løbe 1/2 Marathon(4 omgange).

De første 4 omgange går det super godt, benene føles gode og humøret er højt, men da de andre stopper efter 4 omgange, får jeg en krise og synes det bliver mentalt hårdt, men efter en runde går det igen. Jesper vælger så at øge tempoet endel på de sidste 2 omgange og jeg husker tydeligt, at jeg siger til ham “vi løber alt for hurtigt” – hvortil han svarer tilbage “Begitte, du skal holde din K… og bare løb” – jeg tænkte “javel chef” (Skal lige sige vi kender hinanden godt). På sidste runde vælger ham, jeg løber med, at øge tempoet endnu mere. Jeg holder fint pacet og kommer i mål lidt efter. Men det vigtigste var, at jeg kom ind på 2:57 og havde en fed tur – selvom der var lidt krise undervejs.

I 2021 får Jesper den ide, at han syne, jeg skal deltage til 50km landevejsløb i Viborg. D. 5 marts. Den udfordring tog jeg selvfølgelig imod! Det var en meget kølig & blæsende dag og der var 2 start tidspunkter: de første løb kl. 9, og vi skulle løbe kl 14. Jesper havde arrangere en lille gruppe (5 fra klubben), som skulle løbe med. Målet var at slå den DK kvindelige rekord på 50km. (3:45). Kæden blev holdt stramt og fokusset var spot on de første mange runder (5,2km. Pr. Omgang). Første mand falder fra efter ca. 30km. Vinden var hård og den tog til undervejs, de søde klub mænd forsøger at lave en skærm for vinden, men eftersom vi løb på en rundstrækning, skiftede vinden også retning. Og de blev også “lidt” trætte, jo længere vi havde løbet.

Når du kan snakket har du jo overskud

Jeg forsøgte at holde fokus og lader Jesper styre tempoet- og kiggede ikke på mit ur. Da vi mangler 2 runder, kigger jeg over på en af mine løbekammerater og ser, at han er fuldstændig bleg i hovedet og ser presset ud. Han vælger derfor at sænke farten og finde sin egen rytme, jeg bliver lidt mærket af det og synes også selv, at tempoet er lige højt nok. Så jeg siger et par gange: “jeg kan ikke mere, det gør i mine ben, ned i fart” hvor Jesper bare svarer tilbage “Ja ja, vi sænker farten lidt, men løb du nu bare, når du kan snakke, har du jo overskud”! Jeg fortsætter! Da vi skal ud på sidste runde, får jeg en fed følelse i kroppen af, at nu er jeg næsten i mål – jeg mangler “kun” 5 km. Jeg får lidt ekstra overskud og holder farten godt på sidste runde. Vi rammer målstregen i tiden 3:29! Jeg var mega stolt, glad, lettet og taknemlig for at have den opbakning til træningen/løbet af klubkammeraterne og ikke mindst min familie.


Jeg blev kort tid efter kontaktet af landstræneren for Ultralandsholdet, hvorefter jeg bliver tilbudt en plads på det Danske Ultralandsholdet. Som jeg siger ja tak til. Planen var, at der skulle løbes VM 50km i Taiwan okt. 2021, men pga. corona blev løbet desværre aflyst og udsat til 2022, hvor jeg håber at stå på startstregen til okt. i Spanien.
Efter jeg er begyndt at træne mere, er det meget vigtigt for min krop, at jeg får rigeligt med mad, for ellers kan jeg ikke løbe den mængde, som jeg gør. For mig er det ikke længere et problem ang. mad, men jeg tænker over, hvad jeg spiser i det daglige. Til de vigtige konkurrencer er jeg mere obs på den rette mængde mad, som er vigtig for, at mit energiniveau er i TOP og jeg kan præstere bedst muligt.

Hvad betyder sundhed for dig, og hvad er sundhed egentlig for dig?

For mig betyder det meget at holde mig aktiv og gerne lave en eller anden form for sport hver dag. Jeg får en bedre følelse i min krop, som gør, at jeg føler mig sund og godt tilpas. Nu hvor jeg ofte løber meget tidligt om morgen, som er blevet en god vane for mig igennem de sidste par år, kan jeg tydeligt mærke forskel på, om jeg har været afsted eller ej. De morgner, hvor jeg ikke er afsted, føler jeg mig mere uoplagt og træt, end når jeg har været afsted. Men det handler også om balance. For mig er det også en afhængig at træne, 98% er lysten, der gør, at jeg er afsted, men engang imellem sker det også, at jeg tager afsted, fordi jeg har dårlig samvittighed. Det kommer f.eks af, at jeg har spist lidt for meget fredagssnoller, eller mit træningspas dagen inden ikke gik så godt. Men når jeg kommer hjem fra en løbetur, så fortryder jeg aldrig at jeg tog afsted:) MEN det handler om at finde en balance, som føles godt for mig, og så jeg ikke får skader – så længe jeg har det sådan, er jeg overbevist om, at min træningsmængde/plan fungerer for mig.

Hvordan ser en træningsuge ud hos dig?

Jeg træner primært alle ugens 7 dage, men jeg forsøger at holde en løbefridag i ugen, hvor jeg istedet enten cykler eller går en tur. Jeg løber mellem 100-160km. I ugen, afhængig af hvor jeg er på sæsonen, op til et større løb plejer jeg at have en opbygningsfase, hvorefter der er lidt nedtrapning til løbet, så kroppen kan stå 100 procent klar. For mit vedkommende er der pt flest løb om sommeren og efteråret.
Derudover er jeg i vinterperioden spinningsinstruktør, hvor jeg har 1-4 timer i ugen. Desværre er der minimalt styrke- og coretræning på programmet, men en gang i ugen bliver der lavet lidt styrketræning.

Hvor vigtig træningen for dig?

For mig er træningen vigtig! Det er en stor del af mig og jeg nyder det. Jeg bruger mange af mine løbeture som “MIG TID”, en løbetur kan gøre meget ved tankerne, f.eks. hvis det har været en knap så god dag på job, andet der har gået mig på, eller når jeg føler mig træt og uoplagt, så hjælper en løbetur mig altid til at få renset tankerne og komme i bedre humør.

Jeg holder motivationen ved lige ved at sætte nye (del)mål og udfordre mig selv. Jeg sørger for at træningspasset kommer i hus uanset vind og vejr, og er det så skidt, at jeg ikke orker at komme afsted, så hopper jeg ofte på løbebåndet, hvilket fungerer super godt.
Samt at have nogle gode løbeaftaler med klubbens medlemmer og veninder/venner .

Dine råd til andre, der gerne vil være (mere) aktive:

  • “At bruge energi giver energi og overskud”
  • Lav træningsaftaler med en veninde/ven
  • Planlæg træningen og læg tøjet klar aftenen før
  • Istedet for at sidde stille under en telefon samtale, så gå en tur
  • Hvis du er igang med en livsstilsændring, så inddrag dine venner, familie og kollegaer i det (at sige det højt kan hjælpe med, at det bliver fuldendt)
  • Faste rutiner med familien om fælles gå/cykle/løbetur

Dine mål for den kommende sæson

  • Løbe et udenlandsk trailløb
  • At komme med Ultralandsholdet til EM, hvor der skal løbes 50km.
  • Et hurtigt marathon til efteråret
Tidligere artikel5 øvelser til din kettlebell træning!
Næste artikelUgens Inspiration – Claus Blaabjerg (Uge 10)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her