Ugens Inspiration – Benedikte (Uge 39)

0
574

Lidt om dig

Jeg hedder Benedikte, er 34 år og bosat i Nordjylland. Jeg er uddannet digital konceptudvikler med en interesse indenfor kommunikation og markedsføring, men går desværre ledig for tiden.

Fritiden fordrives med alle mulige former for hobbies, en masse dyr og så selvfølgelig et ret stort fokus på min livsstilsændring, som jeg deler ud af på Instagram: @blubberbell

Hvornår og hvordan begyndte din livsstilsændring?

Det gjorde den oprindeligt i 2017, fordi jeg var i gang med at tage kørekort. Kombinationen af stor mave og korte ben var dog desværre ikke så god, så det blev ikke til noget med kørekortet i den omgang.

Det var en kæmpestor fiasko i min verden, og min søster (som jeg bor sammen med) og jeg besluttede os med det samme for at lægge livsstilen om for at smide nogle kilo, da vi begge var overvægtige. Det blev en fedtfattig kost med fokus på at indtage færre kalorier og motionere mere. Det gik også fint til en start – jeg smed 16 kg. i løbet af tre måneder og var pavestolt.

Men så fik jeg hælspore, og det var slut med at gå 10.000 skridt om dagen i en lang periode. Det, at motionen stoppede, gjorde, at vægttabet først stagnerede og siden kom alle kiloene retur igen.
I 2019 startede vi på en frisk, men denne gang ved hjælp af LCHF kost, som jeg længe havde været lun på grundet de mange rigtig flotte vægttab på netop den kost.

Hvilke ændringer har du gjort dig?

Først og fremmest lever jeg på lowcarb kost. Det betyder et farvel til brød, almindelige ris, pasta og den slags. Ud med kornprodukter, stivelse og hurtige kulhydrater. Ind med grøntsager, protein og gode fedtstoffer. Det har givet et mere stabilt blodsukker, mindre sultfølelse og gør det lettere ikke at skulle fokusere på en masse mellemmåltider hele tiden.

Det var opskriften alene i de første to år af livsstilsændringen. Jeg dyrkede ingen motion ud over gåture med hunden i ny og næ. I 2020 skruede jeg op for gåturene med hunden – nogle måneder gik vi over 150 km. sammen, hvilket vi begge nød rigtig godt af. I år er jeg desuden begyndt i et fitnesscenter for at få noget mere muskelmasse og sætte fut på forbrændingen.

Det var super grænseoverskridende at møde op i fitness første gang, da jeg på trods af et vægttab på næsten 50 kg. stadig er meget overvægtig, men jeg blev taget godt imod og træner nu på 3. måned.

Hvad har din livsstilsændring gjort for dig?

Fysisk har jeg tabt 49,3 kg. og er gået 4-5 størrelser ned i tøj, hvilket er rent luksus. Personligt har den givet mig større selvværd og bedre fysisk velvære. Jeg har opnået større bevægelsesfrihed – der er ting, jeg kan gøre nu, som jeg ikke kunne før. En så simpel hverdagsting som at binde sko er blevet meget lettere for eksempel. Jeg kan også gå længere uden at blive forpustet og kan generelt holde til mere. Det samme med mine fødder, som altid er blevet meget ømme af en dag på benene. Det klarer de bedre nu med næsten 50 kg. mindre.


Personligt kan jeg mærke, jeg får det bedre og bedre med mig selv og bliver mere stolt af mig selv. Jeg har også løbende fået fornyet interesse for at gøre noget ud af mig selv – både ift. frisør, personlig pleje og tøj. De ting glemmer man vist nogle gange lidt som svært overvægtig.

Hvordan holder du motivation ved lige?

Det er i perioder nok mere disciplin end motivation. Jeg mister også indimellem motivationen, men formår altid at genfinde den, fordi det ikke er en mulighed at gå tilbage til startpunktet. De knap 50 kg. jeg har smidt skal ikke retur. Nogensinde.

Hvad betyder sundhed for dig?

Sundhed betyder for mig, hvad man byder sin krop. Jeg vil gerne byde min krop på god og nærende kost, der giver min krop, det den har brug for. Jeg vil også gerne byde den på aktivitet, den bryder sig om og trives med. Jeg vil generelt gerne kunne være aktiv og have et godt forhold til både mad, forbrænding og velvære. Balancen mellem alt det, er sundhed for mig.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Det er vigtigt, men det er ikke altoverskyggende. Jeg er rigtig glad for at tage i fitness, fordi det er afgrænsede “aktiv-perioder”, hvor jeg kan træne, til jeg ikke har mere at give af og så ofte, kroppen kan følge med. Jeg er stadig på en vægt, hvor aktivitet er hårdt. Det er hårdt at gå en tur, fordi jeg stadig slæber rundt på rigtig mange kilo. Så jeg ville rigtig gerne være endnu mere aktiv end nu, men jeg er nødt til at gøre det i et tempo, hvor kroppen kan holde til det.

Jeg får det mentalt godt af at være aktiv, uanset om det er fitness eller en gåtur. Hjernen bliver klaret på en gåtur, mens kroppen føler sig dejligt brugt efter en tur i fitness, så mentalt har det rigtig stor betydning – også for min motivation – om det har været en god eller dårlig uge ift. motion.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil påbegynde en livsstilsændring?

Jeg tror, det må være at finde ud af, hvorfor. Hvorfor vil du ændre livsstil, hvad vil du opnå og hvem gør du det for? Det har rigtig stor betydning i forhold til, om det er noget, der kommer til at holde. Og så – gør det i det tempo, der passer til dig. Jeg ser profiler, der snildt taber 80+ kg. på et år, og det ville jeg også gerne.

Men det skal også være realistisk, og vi har alle forskellige udgangspunkter. “Hvis jeg kan, kan du også” er et udtryk, jeg hader. For vi starter alle forskellige steder og har forskellige udgangspunkter. Vi kan sagtens veje det samme, men have vidt forskellige smerter eller muligheder. Så find ud af, hvilken måde der passer til dig.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Jeg har et utopi-mål, der hedder normalvægtig på 80 kg., men om jeg kommer dertil, ved jeg ikke. Jeg ville rigtig gerne “bare” ned under 100 kg., men uden at røbe min vægt (den er til dato stadig en velbevaret hemmelighed) er der et godt stykke vej endnu.
Uanset tallet vil jeg gerne ned på en vægt, hvor jeg føler mig tilpas og tilfreds med mig selv.

Jeg ønsker mig et langt og lykkeligt liv med godt helbred, hvorfor denne livsstilsændring er så vigtig. Jeg vil også gerne få mulighed for alt det, jeg har været hæmmet i som svært overvægtig. Her i 2021 deltog jeg i Royal Run og den slags vil jeg (også) gerne af i fremtiden – mere bevægelse, flere oplevelser og mere livskvalitet.

Mvh. Benedikte

Tidligere artikelYogamåtte – Bedst I Test (2022)
Næste artikelUgens Inspiration – Mette G (Uge 40)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her