Jeg hedder Helena, jeg bor i et lille hus på Djursland med svigerfamilien og havet som nabo. Jeg er mor, træningsentusiast og kæmpe fan af alt det kroppen kan. Jeg er uddannet psykomotorisk terapeut og har i den seneste tid lagt mit fokus på graviditet, træning og fødsel. 

Da jeg blev gravid, åbnede en helt ny verden sig for mig. Lige efter fødslen af vores barn, var jeg helt på r*ven over, at der går kvinder rundt overalt, som har været igennem den vanvittige, (for)underlige oplevelse det er at føde. Og at den fødselsoplevelse og -fortælling er helt unik. En graviditet og fødsel viser virkelig, hvad kroppen er i stand til.

I min barsel besluttede jeg mig for at give min interesse for kvindekroppens forandringer mere plads og lavede instagramprofilen kropogfoedsel. Her skriver jeg om:

  • min træningserfaring og træningsinspiration. 
  • viden om anatomi og fysiologi i forhold til graviditet, fødsel og efterfødsel. 
  • mine tanker om min krop under før, under og efter graviditeten. 

Det er et sted, jeg får plads til at fortælle min historie og mine oplevelser med kroppen og nørde min passion for kroppens forunderlige forandringer. Jeg forsøger at bryde med de træningsmyter, som spøger om graviditet og eftertiden. Jeg prøver at inspirere til bevægelse gennem viden og kropsbevidsthed, frem for at begrænse gennem skræmmeretorik og ”do’s and dont’s”.

Mit håb er, at jeg kan guide kvinder til at stå stærkere i deres krop under og efter graviditeten. Det mener jeg ikke kun er gavnligt under fødslen, men også gennem resten af livet.

Jeg kan mærke, jeg er på vej i den rigtige retning og er spændt på, hvad fremtiden bringer. Jeg starter snart graviditet- og efterfødselstræning op med en masse skønne kvinder, og det glæder jeg mig til!


Hvornår begyndte du at gå op i træning og sundhed?

Jeg har altid været aktiv som barn, jeg løb ture med min far, gik til sport og var god til at bruge min krop. 

Da jeg blev teenager, ændrede verden sit syn på mig og jeg så mig selv i et nyt lys. Jeg blev meget fokuseret på, at jeg skulle se ”rigtig” ud, i forhold til det jeg oplevede, samfundet validerede som rigtigt. Det fik værdi for mig, at se ud som dem jeg så i reklamer, musikvideoer og blade. 

Jeg løb daglige lange ture og spiste restriktivt i et forsøg på at komme til at ligne det, jeg troede gjorde mig værdifuld. Jeg lagde utroligt meget identitet i den livsstil. Udefra blev jeg også bekræftet i, at det var værdifuldt, at jeg levede, som jeg gjorde. På sigt blev den livsstil meget begrænsende og ikke ret sund. Jeg led af kropsdysmorfi, min energi og mit selvværd var lavt. Det forstyrrede også mit forhold til bevægelse og træning, som før havde været lystbetonet. 

I dag ved jeg heldigvis, at verden er langt mere nuanceret og værdi er noget, du selv skaber.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i træning?

Som gammel elitesvømmer har jeg været vant til at presse min krop til det yderste. Kombineret med et overdrevent fokus på krop og udseende var min tilgang til træning og kost i min tidlige ungdom meget ensidig. Jeg trænede hårdt, disciplineret og målrettet. Det var et træningsregime, der hang fast, efter jeg stoppede som elitesvømmer. Det fyldte mere eller mindre i særlige perioder af mit liv.

Jeg prøvede længe at bryde ud af det mønster, jeg sad i, men det var først, da jeg blev gravid, at noget ændrede sig for alvor. Først pga. kvalme og træthed, senere pga. fysiske udfordringer og et selvbillede der gradvist ændrede sig. Det var ikke kun min krop, der forvandlede sig under den tid, men også mit syn på mig selv. 

Da jeg blev mor og min hverdag afhang af et andet væsen, tog jeg mig selv i at blive frustreret over ikke at have tid til træning. Det gjorde så, at jeg fik skyldfølelse over ikke at være en god nok mor, for hvem prioriterer træning over sit barn? I dag ved jeg, at jeg gerne må prioritere at træne. Det har indflydelse på mit velvære og hvordan jeg er som mor, ven og partner.

Jeg kan nu se, at min graviditet gjorde det muligt for mig at starte forfra i mit forhold til kost og motion. Jeg fik mulighed for at tage tre skridt tilbage – prøve igen og genopfinde min tilgang til træning.
Hvilken betydning skulle træning have i mit liv, hvorfor og hvad kan træning også være? 

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Jeg var en overgang i tvivl om, jeg overhovedet kunne lide at træne, fordi jeg så længe havde gjort det af tvang. Jeg ved, at motion og bevægelse altid har været en stor del af mit liv, på godt og ondt. 

I de gode stunder har det styrket mig fysisk og psykisk, jeg har mærket, hvad min krop kan og haft mindeværdige oplevelser. 

I de svære stunder har træning været et værktøj til at håndtere tilværelsen på. I nogle tilfælde så meget at træningen dikterede resten af mit liv.

Jeg ved nu, at hvis jeg begynder at fokusere overdrevent på særlig træning og hvad jeg spiser, så er det et signal om, at der er noget i mit liv, som ikke fungerer.

Jeg har med tiden fundet ud af, at der er et væld af årsager til, at jeg holder mig aktiv. Det er en dejlig blanding af indre og ydre faktorer og det kan være meget forskelligt, hvorfor jeg træner fra gang til gang. Det kan være, fordi jeg har brug for at mærke min krop, få tid til mig selv eller komme ud med mine følelser. Træning kan virkelig være terapeutisk!

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Jeg har erfaret, at træning skal ske i harmoni med resten af tilværelsen,m for at det giver mig velvære og energi. Jeg stræber efter at være aktiv dagligt og træne 3-4 gange ugentligt. 

Som mor er jeg blevet virkelig kreativ med, hvordan jeg får rørt mig og udforsket min krop, hvor den er. Prøv lige at gå baglæns med en barnevogn eller danse med en 13 kg. tung basse på armen!

Jeg har lært at planlægge hvor, hvornår og hvordan samt at prioritere træning over vasketøjet. I dag sidder det på rygraden og er blevet en del af mine vaner at træne. Jeg har også dage, mhvor det er vigtigere at prioritere hvile end træning, og så gør jeg det. Træning skal være et frirum og ikke et fængsel.

Fordi jeg ikke har mulighed for at komme i fitnesscenter, består min træning af det, jeg lige har ved hånden herhjemme. Træning med egen kropsvægt, elastikker, bold, løb og HIIT er blandt mine favoritter. Jeg begynder at savne styrketræning, så går og overvejer hvordan jeg kan få lidt af det ind igen.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Længe trænede jeg pr. automatik. Efter 9 måneders graviditet og en fødsel havde jeg genstartet min måde at træne på. Det var overraskende svært at komme i gang med at træne. En ting var, at min krop ikke var det samme som før, noget andet var, at jeg aldrig følte, jeg havde tid pga. mit barn.

Jeg genfandt lysten til træning ved at prøve forskellige typer motion af og have et repetoire, jeg kunne trække på.

Derudover var det skelsættende for mig, ikke at have en øvre barre for, hvor lang tid og hvor hård træning skulle være for at være rigtigt. Jeg øver mig i at tænke, at 10 minutters Hiit også er værdifuldt.

Hvad betyder sundhed for dig?

Jeg har i dag stadig spor af de overbevisninger, jeg som ung praktiserede i årevis – hård træning og restriktiv spisning. Som mor er hver dag en prioritering af, hvad der er bedst for mit barn og for mig. Min sundhed handler ikke kun om min krop og hvad jeg spiser, men hvilke valg jeg træffer og hvordan jeg har det i de fællesskaber, jeg er i. Jeg er glad for,m at jeg i dag kan spise Toblerone og lade være med at træne, velvidende om at jeg gør noget godt for mig selv. Det er også sundhed for mig.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil i gang med at være aktive?

Jeg tror, at man er mere motiveret til at holde ved en forandring, hvis det giver mening i ens liv på længere sigt og ikke blot er for at opnå et enkelt mål.

Spørg dig selv, hvad der holder dig tilbage? Er det mangel på tid, overskud, bekymring, inspiration m.m.? Overvej også, hvorfor du gerne vil træne – find så mange grunde som muligt. Det er tanker,mmm der er gode at have med i en vaneændring og som du kan vende tilbage til, når motivationen er lav. 

Et andet lille tip, træn med andre! Hvis du er gravid, nybagt mor, eller i det hele taget gerne vil i gang, kan et fællesskab med andre ligestillede være et frirum og frisk pust. Måske bliver det lige så meget selskabet, du kommer for som selve træningen. 

Et tredje lille tip! (når først jeg går i gang..) Det fungerer for mig at have et kort, intensivt træningsprogram, jeg kender i baghånden. Tjek Youtube og find 2-3 programmer du hiver frem de dage, hvor motivationen er lav. Vil du gerne i gang med at træne, så tænk at lidt træning er bedre end slet ingen. 


Hvad er ønskerne for fremtiden?

Jeg har mange ambitioner for fremtiden. Personlige og professionelle. 

At arbejde med at styrke kvinder til deres fødsel og efterfølgende i moderskabet er et hjertebarn for mig. Både i form af individuelle behandlinger, træningshold og fødselsforberedelse.
Til oktober starter jeg uddannelse som doula og ammevejleder, det bliver et spændene og værdifuldt supplement til min praksis. Jeg glæder mig til at se, hvad det fører med sig.

Personligt håber jeg på, at jeg fortsætter arbejdet med at lære mig selv bedre at kende. Træning og kropsligt arbejde er så vigtige redskaber i den proces.

Jeg er spændt på, hvad fremtiden bringer og prøver at sige til mig selv, at jeg ikke har travlt. Jeg har længe været så målorienteret, så jeg vil gøre mit bedste for at være mere i processen.

Tidligere artikelBalle træning hjemme – en guide til det perfekte udstyr!
Næste artikelUgens Inspiration – Danni (Uge 32)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her