Ugens Inspiration – Julie (Uge 20)

0
858

Lidt om dig
Mit navn er Julie og jeg er lige fyldt 26 år. Jeg bor i Odense med min kæreste og er på nuværende tidspunkt jobsøgende. Jeg blev færdiguddannet Cand.ling.merc. i sommers 2020 på Copenhagen Business School. Jeg kommer fra en stor, Jysk familie. I min hverdag lægger jeg stor vægt på at udfolde mig kreativt, hvad end det er at spille ukulele, at male, skrive, eller planlægge DIY-projekter til hjemmet. Til dagligt deler jeg indhold fra min Instagram @farveldaarligevaner – og formålet, som ligger lidt i navnet, er at sige farvel til mine dårlige vaner gennem en omfattende livsstilsændring.

Hvis min familie, veninder eller kæreste skulle beskrive mig med 3 ord, ville de sige: omsorgsfuld, beslutsom, og positiv.

Hvornår og hvordan begyndte din livsstilsændring?

Min livsstilsændring begyndte d. 1. januar 2021. Det er faktisk lidt tilfældigt, at jeg netop startede denne dato. Min umiddelbare tanke var ikke, at jeg absolut skulle begynde ved årsskiftet. Jeg har måske, helt ubevidst, haft energi og incitament til at starte min rejse på dette tidspunkt. Beslutningen har dog været længe undervejs, da jeg størstedelen af mit liv, har været svært overvægtig. Jeg har længe været træt af at kigge på billeder af mig selv, og træt af at være begrænset pga. overvægt. Det lyder bare så kliché-agtigt, at starte sin livsstilsændring i det nye år – men sådan skete det altså. Min rejse begyndte med at jeg lavede en kontrakt med mig selv. Jeg italesatte og skrev min mission ned. Missionen lyder:

”Min mission er at sige farvel til mine dårlige vaner gennem en livsstilsændring. Jeg vil udfordre mig selv, spise sundt, dyrke motion, arbejde på min selvudvikling, samt inspirere, og lade mig inspirere.”

Det var vigtigt for mig at håndgribeliggøre, hvad der skulle ske. Og det hjalp kontrakten mig med. Jeg smed kontrakten på Instagram og startede profilen op – hvilket også forpligtede en del.

Hvilke ændringer har du gjort dig?

Jeg tog et kig på mine vaner og besluttede mig for hvilke, der skulle ændres. Det var bl.a. vigtigt for mig at fokusere på søvn, så jeg kunne bibeholde et overskud gennem dagen og ikke komme i det klassiske ”jeg har brug for sukker”-humør.

Et andet fokus var på at tælle kalorier. Jeg var nødt til at få et mere dybdegående forhold til den mad, jeg spiser. På den måde bliver jeg mere bevidst om, hvorfor jeg tog på af mine gamle spisevaner. Min tilgang til kalorietælling er dog ret intuitiv på den måde at jeg selv vælger mængderne, vejer af, laver maden og tæller så kalorier til sidst. Således får jeg det inkorporeret på en måde, der gør det muligt også at spise uden kalorietælling i fremtiden. Jeg arbejder desuden rigtig meget med at finde på sunde alternativer og gøre min mad interessant, som når jeg fx laver blomkåls pizzasnegle, blomkålspølsehorn eller en flot og farverig one-pot pasta.

Det sidste fokus var på at indføre mere bevægelse i min dagligdag. Førhen bevægede jeg mig ikke specielt meget, så jeg var også meget opmærksom på, ikke at overbelaste min krop. Derfor begyndte jeg at gå en masse lange ture. Det er noget, jeg nyder helt vildt nu, og jeg elsker den måde, at min krop føles ”brugt” på om aftenen. Med tiden bliver jeg også mere og mere nysgerrig på andre motionsformer. Fx har jeg dyrket morgenyoga den sidste uge, og undersøger ofte hvad næste skridt skal være.

Hvad har din livsstilsændring gjort for dig?

Min livsstilsændring har indtil videre gjort, at jeg har fået et langt større overskud. Jeg er mere glad, og stolt, over måden jeg lever på nu. Førhen kunne jeg godt skamme mig over mine spisevaner eller at jeg ikke bevægede mig specielt meget. Det gør jeg stadig sommetider. Men jeg er blevet mere selvkærlig, accepterende og anerkendende i min adfærd. Jeg har opdaget vigtigheden af at behandle sig selv godt, og tilgive, når det ikke lige går som planlagt.

Derudover har jeg tabt 10,2 kg., så det skaber jo nogle fysiske forandringer. Min mave buler ikke ligeså langt ud, min dobbelthage fylder ikke ligeså meget og bukserne er blevet lidt løsere. Hertil kan min krop med tiden bevæge sig på nye måder og er ikke ligeså begrænset, som den før har været.

Hvordan holder du motivation ved lige?

Hvis jeg har problemer med at bevare motivationen, så siger jeg det højt. Jeg snakker med mine veninder, min kæreste eller min familie. Eller med alle de søde mennesker på Instagram, som måske har oplevet det samme. Jeg er blevet klar over at vægttab ikke er en lineær proces, men at man vil møde bump og huller på vejen. Erkendelsen af lige netop dét, gør, at det er nemmere at acceptere, når motivationen ikke lige er i top – i stedet for at give op.

Hvad betyder sundhed for dig?

Sundhed er for mig et holistisk fænomen. Alle parametre hænger sammen, både det mentale og det fysiske. Et eksempel er at mere søvn skaber bedre energi, som gør at jeg kan bevæge mig mere, som så fylder mig med overskud til at planlægge sunde måltider, samtidig med at jeg på det mentale plan bliver gladere, og mere imponeret over min krop – det er alt sammen noget, som hænger sammen, og skubber mig i en retning mod selvkærlig adfærd og ro. På den måde skabes sundhed både indefra og ud, og omvendt.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil påbegynde en livsstilsændring?

Start med små skridt. Overvej spørgsmålene; hvorfor vil du i gang med en livsstilsændring? Hvad håber du på at opnå? Hvilke vaner skal du omlægge? Hvad kræver det i praksis? Hvad skal dit første delmål være? Man skal være parat mentalt, før man kan lykkes i en livsstilsændring, så det er en god idé at gennemgå disse overvejelser først.

Derefter vil jeg anbefale at opsætte nogle få, helt konkrete mål, for ikke at gøre processen uoverskuelig i starten. Mine startmål var fx at gå tidligere i seng og stå tidligere op – og sørge for at jeg altid sover omkring 8-9 timer. Det næste mål var at udregne mit ligevægtsindtag i kalorier, og så sørge for at jeg var i kalorieunderskud. Det sidste mål var at gå ture på 7-9 km mindst 3 gange i ugen.

Og sidst men ikke mindst: drop slankekursmentaliteten! Tilpas dine ændringer og dit vægttab til dit liv fremfor at rette ind efter en bestemt restriktiv diæt. Det andet holder bedre i længden (efter min mening) 😉

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Jeg prøver at tage ét delmål ad gangen, men i sidste ende skal jeg nok tabe 60-70 kg. – det ligger dog langt ude i fremtiden. I forhold til min livsstilsændring, så er mit mål at blive ved med at udfordre mig selv. Jeg vil gerne nå til en hverdag hvor jeg ikke længere er begrænset af min vægt og størrelse. Derudover vil jeg rigtig gerne opnå en dybere forståelse for, hvorfor jeg er blevet svært overvægtig, så jeg slipper for at ende her igen. Det er jeg allerede i gang med hos en sundheds- og spisepsykolog coach.

Tidligere artikelTræningsbælte – løft op til 15 % mere i vægt!
Næste artikelKalk til træning – 5 slags til ethvert behov!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her