Ugens Inspiration – Kenneth Risom (Uge 26)

0
1173

Jeg hedder Kenneth, og 32 år. Jeg bor i Silkeborg med min forlovede og søn på 2 år. Jeg er uddannet Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed og Kandidat i Idræt og Sundhed med speciale i Konkurrence og Eliteidræt.

Det vil sige, at jeg har brugt 5,5 år på at sætte mig ind i, hvordan kroppen fungerer og hvordan man arbejder med mennesker med henblik på generel sundhed og fysisk aktivitet.

På nuværende tidspunkt er jeg personlig træner i Fitness World Papirfabrikken i Silkeborg, hvor jeg på daglig basis træner klienter med smerte og genoptrænings problematikker, vægttabsklienter og klienter som vil have styrket deres krop. Her har jeg specialiseret mig i vanetænkning og optimale bevægelser, som er særligt gavnligt vægttabsklienter og klienter med problematikker i nakke, skulder, ryg, knæ og hoften. I min fritid spiller jeg fodbold i Mariehøj Kammeraterne i Silkeborg, styrketræner alle hverdage og slappe af og nyder weekenden.

Hvornår begyndte du at gå op i træning og sundhed?

Jeg begyndte at gå op i træning i 2009, da jeg gerne vil være politibetjent. Den korte udgave af historien er, at jeg dumpede på caseopgaven, som omhandlede, hvorvidt en vej skulle placeres igennem en by eller en skov med fredet frø.

Tilbage i 2009 var det ikke nemt at finde viden omkring kost og træning. På daværende tidspunkt så jeg Big Brother, her havde de en deltager, han spiste ris og tun hver anden time og trænede to gange om dagen.

Dette gav jeg mig i kast med fra sommeren 2009 til juleaften 2009, hvilket betød, at gik fra at veje 60 kg til at veje 90 kg. Problemet her var bare, at 60 % af vægtøgningen var fedtmasse, hvilket ikke gav mening for mig. Derfra begyndte jeg at interessere mig for kost og træning, fordi hvorfor var det lige, at jeg ikke tog 30 kg muskelmasse på?

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i træning? 

Jeg har bevæget mig fra at være meget restriktiv, hvor ting blev puttet i kasser, hvor jeg så nogle fødevarer som sunde eller særligt sundhedsfremmende og andre sås usunde eller som de var dårlige for kroppen at indtage.

Til min tilgang nu, hvor jeg er mere nuanceret. Det skal være en balancegang mellem den fysiske sundhed, den mentale sundhed, de sociale relationer og kosten, hvor der skal være plads til at nyde slik, chokolade, chips, pizza, sodavand og alkohol.

Tilbage i 2009 startede jeg ud med at spise hver anden time, som nævnt tidligere. Herefter var jeg på kostplan i mange år, først med udgangspunkt i planer som Bodylab havde på deres hjemmeside, og derefter i 2015, med udgangspunkt i udregning baseret mine individuelle behov på baggrund af uddannelsen i Ernæring og Sundhed.

Til nu, hvor jeg de sidste 5 år har brugt kalorietracking eller makrotilpasning i kombination med at blive bedre til lytte kroppens signaler i form af mæthed mm.

Hvad betyder sundhed for dig? Hvad vil det sige, “at være sund” for dig?

For mig er sundhed multidimensionelt, det vil sige fysisk, mentale og social velvære og fravær af sygdom, svaghed og smerte. Derudover handler det om at lære sig selv at kende, fordi du kender dig selv bedst og hvad der fungerer og ikke fungerer for dig. Som i relation til klientarbejde betyder, at jeg ønsker at arbejde med forskellige redskaber indenfor sundhed. Så det ikke kun handler om at sætte folk på kostplan eller til at lave kalorietælling, fordi en livsstilsændring skal altså være for livstid.

Hvordan ser din uge ud ift. træning? Hvad træner du? 

  • 5 x styrketræning
  • 2-3 x fodbold afhængig af kamp
  • 4 x holdtræning som instruktør

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Fysisk aktivitet giver et frirum, hvor jeg kan presse mig, skabe resultater og tilføre ekstra energi til hverdagen.

Psykisk og mentalt har jeg udviklet mig meget siden 2009. I starten trænede jeg hjemme på mit værelse. Jeg meldte mig først ind i et træningscenter efter 1.5 års træning, fordi jeg var bange for, at folk ville kigge skævt til mig.
Til nu, hvor jeg ved, at jeg styr på min kropsforståelse og føler mig tilpas, fordi min krop både er stærk, fleksibel og udholdende. 

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Jeg holder motivationen oppe ved fysisk aktivitet, fordi det gør mig glad. Min holdning er, at motivation er overvurderet, fordi man ikke kan regne med den. Jeg har groft sagt ikke behov for motivation. Det er fedt, når den er der – uden tvivl. Derimod kan du regne med vanetænkning, selvdisciplin og planlægning, da de vil hjælpe langt hen ad vejen og er alle dage vigtigere end motivation.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil igang med at være aktive?

Tag udgangspunkt i dine erfaringer, har du prøver det samme før og fejlet, så sker det nok igen.

  • Sæt baren lav med 1-2 gange om ugen
  • Start med 5-10 min
  • Det skal gerne være let
  • Tænk i succesoplevelser frem for at ramme nederlag i starten.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Målet er at blive stærkere og holde mig smertefri og skadesfri. Jeg brugt 2-3 år af mit liv på genoptræningsforløb med smerter, grundet to knæoperationer, rekonstruktion af korsbåndsoperation og meniskoperation, samt efterfølgende brokoperation.

Dette har nuanceret min tilgang til træning. Så det er ikke længere vigtigt for mig at øge totalen på de tre store løft, så den må forblive på 550 kg. Målet fremadrettet at øge mit Emax (estimerede max) i de forskellige øvelser og løft, da det give bedre mening for mig.

Tidligere artikelYogablok – sådan udfordrer du din krop mest!
Næste artikelPlyo boks – få styr på dine boxjumps!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her