Ugens Inspiration – Pernille D (Uge 52)

0
553

Hej, jeg hedder Pernille, jeg er 25 år og bor i Roskilde. Jeg er uddannet pædagog og arbejder i en vuggestue. Jeg elsker at arbejde med børn, da det er virkelig livsbekræftende. Det er fantastisk at være med til at se den enorme udvikling, som børn gennemgår, specielt i vuggestue alderen.

Jeg er fornyligt blevet single efter et forhold på 6 år. Derudover blev jeg i december 2020 diagnoseret med Colitis Ulcerosa, som er en kronisk tarmsygdom. Efterfølgende blev jeg indlagt fra d. 15/12-20 til d. 23/12-20 og igen fra d. 13/01-21 til d. 20/01-21, dagen inden min fødselsdag. Det var nogle meget hårde måneder og det afkræftede min krop fuldstændig. Nu er der heldigvis ro i min sygdom og jeg er kommet på noget medicin.

Jeg har altid været meget aktiv. I min barndom gik jeg til dans, både standard, latin, disco og hiphop. Jeg har flere gange været til EM og VM med de formationshold, som jeg gik på. Trods en aktiv barndom har jeg altid følt mig som den tykke pige. Efter at jeg stoppede med at danse som 21 årig, begyndte jeg at træne i fitness.

Jeg benytter mig meget af min instagram, @pernille_dolleris, som en form for offentlig dagbog. Jeg skriver om min sygdom, min genoptræning efter indlæggelse, træning, madro og den livsstilsændring som jeg er igang med.

Hvornår begyndte du at gå op i træning og sundhed?

Jeg begyndte for alvor at gå op i træning i 2017, efter jeg havde været til tjek hos lægen og så, at vægten sagde 99,7 kg. Jeg blev meget overrasket og ked af det over næsten at veje 100 kg. Jeg gik fra at træne 1-2 gange om ugen på forskellige hold til at træne 3-4 gange om ugen – en blanding af holdtræning og styrketræning.

Jeg investerede også i en personlig træner, så jeg kunne få noget professionelt hjælp, til hvordan man benytter de forskellige maskiner, få den rigtige teknik til de forskellige øvelser og komme ordentligt igang med styrketræning. Den personlige træner gik jeg hos 1 gang hver anden uge, det andet træning var på egen hånd. Efter mit forløb hos den personlige træner fik jeg tabt mig omkring 15 kg. Dog holdte dette vægttab kun i et par måneder og jeg begyndte stille og roligt at tage på igen efterfølgende.

I 2018 sagde vægten 93 kg, så jeg havde næsten taget alt vægten på igen. Indbyrdes i min familie lavede vi en konkurrence, da vi alle gerne ville tabe os. Vi skulle inden vores fælles sommerferie til Cypern prøve at tabe os så meget som muligt. Personen som tabte sig mest, procentmæssigt ift sin startvægt, vandt 3000 kr til nyt tøj. Dette satte motivationen i gang igen og jeg begyndte at gå mere op i min kost og træning igen. Konkurrencer er ikke for alle, men for mig hjalp det. Jeg endte ud med en vægt der hed 83,3 kg inden vores ferie og endte på en delt 1. plads sammen med min lille bror. Vi delte derfor pengepræmien.

Herefter steg vægten dog lidt igen, og da Corona lukkede landet ned i marts 2019, sagde vægten 90 kg. Dog skyldtes dette ikke min træning, da jeg trænede 4 gange om ugen, men mine vaner omkring mad. Mens landet var lukket ned pga. corona, besluttede jeg mig for at holde mig igang med hjemmetræning og gåture. Jeg fandt to gode profiler på youtube, som lavede træningsprogrammer, jeg kunne følge. Så hermed blev stuen lavet om til et lille hjemmefitness. Under corona var jeg i nødpasning og skulle derfor på arbejde hver dag.

Dette gjorde, at jeg stadig havde en hverdag, hvor jeg skulle stå op til noget, og det er jeg meget taknemlig for. De fleste dage skulle jeg dog først møde kl. 12, og jeg gjorde det derfor til en vane at stå op og træne inden arbejde. Mens landet var lukket ned, fik jeg tabt mig 5 kg, men også tabt en masse centimeter rundt omkring på kroppen. Den nye form for træning, med nye øvelser, gjorde, at jeg fik rykket rundt på noget af mit fedt og strammet op andre steder. Da fitness åbnede igen, var jeg i rimelig god form og jeg fortsatte arbejdet i fitnesscentret.

Trods træning blev min vægt ved med at svinge meget og jeg vil nok sige, at min helt store livsstilsændring startede i november 2020, da jeg begyndte at tælle kalorier. Jeg havde en god træningsrutine og træningrytme, så nu var det tid til virkelig at kigge på min kost.

Efter mit lange sygdomsforløb var min krop blevet meget afkræftet. Derudover havde jeg i en lang periode næsten ingen appetit, så jeg spiste bare det, jeg havde lyst til, så jeg i hvert fald bare fik lidt indenbords. Ofte var dette slik, chokolade, chips osv. Så da jeg i April 2021 startede min genoptræning, sagde vægten 89 kg. Jeg var fast besluttet på at få min stærke krop tilbage, og komme ind i den gode trænings rytme igen. Jeg har arbejdet benhårdt for det og 6 måneder efter, kunne jeg konkludere, at jeg vejede det mindste, jeg havde gjort længe og var i bedre form, end inden jeg blev syg!! Vægten siger nu 81 kg, og jeg begynder at bliver mere tilfreds med min krop og mit spejlbillede.

Hvilke ændringer har du gjort dig efter du begyndte at gå op i træning?

Ift. træning tog jeg jo valget om at få en personlig træning, hvilket virkelig gav mig blod på tanden ift styrketræning og det her med ikke bare at tabe mig via cardio, men også blive stærkere og blive strammet mere op.
Derudover så har jeg brugt meget tid på at få indarbejdet nogle gode vaner omkring træning. Finde ud af hvilke tidspunkter på dagen det fungerer bedst for mig at træne, samt finde den træningsform der passer bedst til mig.

Det var først, da jeg begyndte at spørger mig selv “hvad har jeg LYST til at træne?” og ikke sige “hvad BURDE jeg træne”, at jeg virkelig kunne mærke en ændring – specielt på motivations siden. Da motivationen steg og jeg trænede det, jeg havde lyst til og ikke det jeg burde træne for at tabe mig, fik jeg skabt nogle gode vaner samt resultater.

Ift. kost har jeg prøvet mange forskellige ting. Jeg har været på C9 fra aloe vera, som er en cleanse, hvor man efter sigende for restarted sit system og får alle affaldsstofferne ud af kroppen. Jeg tabte mig ca 3 kg på de 9 dage, men jeg ville bestemt ikke sige, det var det værd. Derudover har jeg prøvet smoothie-kur, hvor man i x-antal dage kun skal drikke shakes morgen, middag og aften. Efterfølgende skifter man så stille og roligt smoothierne ud med de forskellige måltider. Der var nogle lækre smoothies imellem, men det var ikke lige mig. og jeg tabte mig ikke det store af det, da jeg stadig snackede imellem smoothierne.
I November 2020 tog jeg så en beslutning om at begynde og tælle kalorier, noget jeg ellers altid har sagt, jeg ikke gad, da det var alt for besværligt.

Men jeg var gået død og følte ikke, der skete noget. Dette var mit “wake up call”. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg spiste alt for meget, kaloriemæssigt, i løbet at dagen. Hvilket så gav god mening, hvorfor jeg blev ved med at svinge i vægt. Kalorietælling gav mig som sagt et indblik i, hvor mange kalorier jeg indtog, men det gav mig også et indblik i, hvor mange kalorier der var i de forskellige madvare.

Jeg kan fx huske, jeg blev meget overrasket over, hvor mange kalorier der er i ris. På en skefuld havde jeg næsten allerede brugt alle de kalorier, der var til aftensmaden og så skulle jeg medregne sovs oveni. Kalorietælling hjalp mig til at blive mere bevidst om mit snack forbrug mellem måltider. Idet man skulle skrive det ned og se det stå på skrift, gjorde det meget mere virkeligt for mig, men også mere håndgribeligt. Jeg siger ikke, at kalorietælling er for alle, for mange oplever også, at de blevet meget begrænset af det og restriktive. Men det hjalp virkelig mig. Det hjalp mig blive klar over forskellige vaner, som jeg så derefter kunne arbejde med. Jeg spiser stadig det jeg gjorde før. Jeg spiser bare mindre mængder og sørger for at være i kalorieunderskud frem for kalorieoverskud.

En anden ting som jeg har arbejdet meget med, er det her med sult, mæthed og lyst. Det her med at stille sig reflekterende over for, om jeg reelt set er sulten eller om jeg kun har lyst til at spise noget, fordi jeg fx keder mig, pga mine følelser eller noget helt tredje. Jeg har også arbejdet med at mærke mæthed, det kan lyde fjollet, men når man i x-antal år måske bare har spist indtil tallerken er tom, kan det være svært at mærke sit mæthed, inden man bliver overmæt. Jeg har skulle sige til mig selv, at det er okay at levne og at man ikke skal spise op. Til sidst er der det her med lyst, at spise det jeg reelt set har lyst til, så jeg fik tilfredsstillet mit behov. Der er ikke noget mad, der er forbudt, men jeg skulle kun spise det, hvis jeg virkelig havde lyst til det. Jeg har arbejdet meget med det her, med at det okay at have lyst til slik, men at jeg skal mærke efter og stoppe igen, når min lyst er blevet tilfredsstillet.

Hvad betyder sundhed for dig? Hvad vil det sige, “at være sund” for dig?

Sundhed for mig er at være i balance både fysisk og psykisk. At være den bedste version af sig selv og have det godt med sig selv. For mig handler det om at give min krop de bedste forudsætninger for at kunne klare eventuelle sygdomsforløb. Både ved at have en stærk krop og give den noget nærende mad.
Jeg har den overbevisning, at sundhed er individuelt. Det handler ikke om, hvad tallet på vægten siger, men den følelse man har indeni.

Hvordan ser din uge ud ift. træning?

Lige i øjeblikket træner jeg 4-5 gange om ugen. Jeg styrketræner fast tirsdag og torsdag efter arbejde (har nemlig fri kl. 12), onsdag går jeg til Bodycombat og så styrketræner jeg også i weekenden. Weekenden kan være svær at have noget fast grundet planer, men jeg prøver at komme afsted minimum en af dagene og nogle gange begge dage.

Min træning ændrer sig lidt i perioder. Jeg har haft perioder, hvor jeg kun ville holdtræning, da jeg ikke kunne overskue selv at skulle lave et program og da det var rart, at der var en træner til at presse mig til det sidste. Lige nu brænder jeg rigtig meget for styrketræning. Jeg vil rigtig gerne have en fysisk stærk krop og være den bedste version af mig, da det giver mig de bedste forudsætninger ift min sygdom og hvis jeg skulle gå hen og blive syg igen.

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen?

Det er virkelig vigtigt for mig at være aktivt og komme op og træne. Træning er mit frirum. Det er et sted, hvor jeg kobler fra, hvor jeg ligger tanker og problemer fra mig og fokusere på mig selv. Træning giver mig mentalt overskud i min hverdag samt mere energi. Derudover så er træning for mig en fantastisk måde at komme ud med sine aggressioner og frustrationer.

Hvordan holder du motivationen ved lige?

Jeg bruger meget at kigge tilbage på, hvor langt jeg er kommet. Det giver mig motivation til at fortsætte. De dage hvor motivationen ikke helt er på toppen, fortæller jeg mig selv, at jeg bliver glad for at komme afsted til træning, når jeg først er der oppe. 9 ud af 10 gange bliver jeg virkelig glad for at jeg kom afsted. De dage hvor motivation er lav, sætter jeg forventningerne lavt og tager op med det mindset kun at lave det, jeg har lyst til, trods hvad jeg ellers havde planlagt. Jeg føler det holder min motivation oppe, at jeg ikke har et fast planlagt træningsrutine. Jeg træner 2 split, over- og underkrop, men det er ikke mere fast, end hvis jeg ikke har lyst til overkrop, så træner jeg bare ben og omvendt. Eller hvis jeg har lyst til fullbody, så kører jeg det. Min motivation stiger når jeg træner efter lyst.
Selvfølgelig er man ikke altid lige motiveret, men jeg synes, det er sjældent, motivationen slet ikke er der. De dage tager jeg en pause, lytter til min krops signaler og bare slapper af. Så oplever jeg at motivationen kommer tilbage dagen efter.

Hvad er dit bedste træningsråd til folk, der gerne vil igang med at være aktive?

You do you!! Lad vær med at sammenlign dig med, hvad andre gør for at tabe sig. Træn det DU har lyst til, om det så er stram op, styrketræning, svømning, håndbold eller gåture. Udforsk forskellige træningsmuligheder, så du kan finde det, der passer til dig. Når man træner noget, man godt kan lide, er det nemmere at komme afsted og holde motivationen oppe.

Derudover så pas på med at sætte dine forventninger for højt! Det er bedre at have en forventning om at træne 15 minutter også ende med at træne 30 minutter – end omvendt. Jo højere forventninger man har til sig selv, jo større er risikoen også for at fejle.

“Lidt træning er bedre end ingen træning”. Nogle gange tager jeg afsted til træning med denne tanke i baghoved. Fx hvis jeg en dag har lidt ondt i hovedet, så tager jeg afsted alligevel, og så kan det godt være, at jeg kun får været på løbebånd i 15 minutter, men så vender jeg det til noget positivt og tænker “jeg kom afsted, og lidt træning er bedre end ingen træning”

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Ift. træning er målet at få opbygget en rigtig stærk krop! Jeg vil fx gerne lære at lave pull ups! Så det er jeg gået igang med at øve. Derudover så er målet fortsat at tabe mig. Jeg har ikke på nuværende tidspunkt en ønsket vægt, men tager det som det kommer. Jeg ønsker også at få en større selvtillid omkring min krop, lære at elske og acceptere den med alle dens styrker og svagheder.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Marie (Uge 51)
Næste artikelSkulderbandage – find din støtte her!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her