Ugens Inspiration – Stine F. Staaling (Uge 50)

0
645

Mit navn er Stine Fisker Staaling. Jeg fylder 26 år juleaften. Jeg kommer fra Viborg, men i sommeren 2020 flyttede jeg til Aalborg for at studere Bachelor i Dansk på Aalborg Universitet.

Hvornår og hvordan begyndte din livsstilsændring?

Min livsstilsændring begyndte i april 2020. På daværende tidspunkt vejede jeg omkring 78 kg. Det er det meste, jeg har vejet, og jeg er kun 154 cm høj. Jeg har nærmest altid haft den følelse, at jeg ikke har vidst, hvordan jeg kan tabe mig. Jeg havde hørt om kalorietælling, men uden at have sat mig ind i, hvad det reelt går ud på, har jeg blot tænkt, at det skulle jeg ikke. I april 2020 tænkte jeg, at jeg kunne forsøge at downloade appen “Lifesum”, som jeg havde læst på Facebook, at nogen gjorde brug af til at tælle kalorier og opnåede gode resultater ved at bruge.

Jeg tænkte: “Jeg kan jo prøve at se, om det er noget for mig.” Jeg troede umiddelbart ikke, at det ville kunne lykkes mig at tabe mig – men efter præcis én uge, fandt jeg faktisk ud af, at jeg havde tabt 1 kg. Det var helt vildt fantastisk og enormt motiverende for mig. Det virkede rent faktisk at tælle kalorier, og jeg kunne finde ud af at tabe mig, hvilket jeg ellers aldrig havde troet, at jeg kunne finde ud af på egen hånd. Jeg fortsatte med at tabe mig, kilo efter kilo, uge efter uge. Jeg dansede (Zumba/Dancefitness) cirka 3-4 dage om ugen, nogen gange hver dag. Ellers gik jeg ture.

I juni eller juli 2021 kunne jeg sige, at jeg havde tabt cirka 25 kg siden april 2020. Jeg var på det tidspunkt nede og veje 53 kg. Jeg fandt ud af, at jeg var et par kg for tynd, så jeg var tilfreds, da vægten sagde 55 kg.

Min far døde i august 2021. Siden da har jeg desværre taget nogle få kg på, som jeg nu arbejder på at tabe – stadig ved at tælle kalorier ved hjælp af appen “Lifesum”, og siden slutningen af oktober måned har jeg desuden trænet i Fitness World, herunder dans samt styrketræning.

Hvilke ændringer har du gjort dig?

Jeg spiser al slags mad. Selve forskellen ligger i, at jeg siden april 2020, hvor min livsstilsændring begyndte, har talt kalorier i appen “Lifesum”. Jeg har dermed vejet al den mad, jeg spiser, og selve mængderne af mad er altså det, der har ændret sig. Dog er der også den forskel, at jeg spiste en del fastfood (pizza, burger osv), inden min livsstilsændring begyndte, hvilket jeg ikke gør nu – dette er mest på grund af, at det kan være svært at vide det præcise kaloriemæssige indhold.

I forhold til motion, begyndte jeg at danse og gå ture, da min livsstilsændring begyndte, hvilket jeg ikke gjorde før.

Hvad har din livsstilsændring gjort for dig?

Min livsstilsændring har givet mig meget mere selvtillid og et langt bedre selvværd. Jeg begyndte nogle måneder inde i mit vægttab at mærke en markant forskel i forhold til, at min kvindelighed kom mere til syne for mig selv. Jeg følte mig simpelthen i høj grad mere tilpas i min egen krop. Det gik op for mig, at jeg aldrig sådan rigtig har følt mig pæn eller godt tilpas i min krop før – dvs., at jeg ikke vidste, at jeg faktisk ville kunne komme til at føle mig så godt tilpas i min krop, som jeg stille og roligt i stigende grad oplevede, som månederne gik, og jeg tabte mig mere og mere.

Hvordan holder du motivation ved lige?

Jeg har nærmest fra dag 1 i min livsstilsændring brugt sammenligningsbilleder af mig selv som en ganske stor motivation for mig selv. Derforuden har jeg vejet mig stort set hver dag, selvom mange fraråder, at man gør det. Jeg har taget billeder af, hvad der stod på vægten og delt på de sociale medier, og jeg har fået enormt stor opbakning, både på Facebook og Instagram. Ligeledes har mange, jeg kender, kommet hen til mig og rost mit vægttab. Alt dette har betydet, samt betyder, rigtig meget for mig.

Hvad betyder sundhed for dig? 

For mig vil det “at være sund” sige, at man gør nogle af de ting, der gør en glad. For mig er det for eksempel at danse og at gå ture. Jeg har i perioder danset i fitnesscentre siden, jeg var omkring de 15 år. Jeg bliver i godt humør af musikken og bevægelserne. Med andre ord mener jeg, at sundhed både er, at man har et sundt sind samt gør noget godt for sin krop, hvilket jeg personligt har fundet “opskriften” på, særligt gennem kalorietælling. 

Hvor vigtigt er det for dig at være aktiv i løbet af ugen? 

Jeg har i perioder i min livsstilsændring ikke været aktiv i min hverdag, da jeg i de perioder ikke har haft overskuddet til at være aktiv grundet meget forberedelse til mit universitetsstudie. Jeg har i stedet valgt at indtage blot 1200-1300 kalorier dagligt i disse perioder. Det er dette antal kalorier, Lifesum stiller til rådighed for en, hvis man ikke er aktiv.

Størstedelen af min livsstilsændring har jeg dog været aktiv i form af både dans og gåture, stort set dagligt. Af og til har jeg endda danset to gange i løbet af én dag.

Jeg har fundet ud af, særligt efter min fars død i august 2021, at det at bevæge mig gør en ganske stor forskel for mig rent psykisk. Selvom, at jeg naturligvis godt ved, at det at bevæge sig er godt for ens psykiske tilstand, så kommer det alligevel altid lidt bag på mig, hvor meget det faktisk giver mig af glæde og ro i kroppen, særligt i mit hoved.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil påbegynde en livsstilsændring?

Jeg kan varmt anbefale andre at downloade appen “Lifesum” og stille og roligt begynde at veje ens mad og indtaste det i appen. Jeg synes, det giver et rigtigt fint og overskueligt overblik over de antal kalorier, man bør indtage i løbet af dagen, alt afhængig af det aktivitetsniveau, man har indstillet appen til, at man har i løbet af en dag.

Derudover er mit råd, at man løbende, eventuelt ugentligt, tager billeder af sig selv. På denne måde synes jeg i stor grad, at man kan motivere sig selv.

Ydermere bør man ikke være alt for hård ved sig selv. Det er noget, jeg selv i perioder har rigtig svært ved at lade være med at være mod mig selv. Hvis man eksempelvis har spist lidt for mange kalorier i løbet af en dag, skal man ikke tænke, at nu er alt ødelagt – fordi det er det langt fra. Der er en ny dag dagen efter, hvor man kan rette op på tingene.

Hvad er målene og ønskerne for fremtiden?

Mit mål er at tabe 3-4 kg fra nu (november måned) og forhåbentligt inden de næste par måneder er ovre. Jeg vil gerne fortsætte med at tælle kalorier, i hvert fald det næste lange stykke tid. Det giver mig en vis ro, at jeg kan have det gode overblik over det, jeg indtager, som appen “Lifesum” kan give mig.

Vigtigst af alt er mit ønske, at jeg har det godt, både fysisk og psykisk.

Tidligere artikelOptimer din træning med en assault bike
Næste artikelFå noget af det bedste sportstøj til CrossFit

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her