De bedste træningselastikker – Sådan vælger du den rette til dig!

0
2106

De bedste træningselastikker er måske det simpleste fitness tilbehør, som du kan finde. Men selvom den er simpel, kan det være forvirrende at finde den helt rette til dig – specielt hvis du er nybegynder indenfor træning.

I bund og grund tror vi, at træningselastikken kunne være det ideelle træningsudstyr på en øde ø. Først og fremmest er den så lille og let, at du kan tage den med overalt. Udover det kan den også erstatte eller supplere dine vægtøvelser og udfordre din krop på nye måder. Den er alsidig nok til at passe både til nybegyndere og professionelle, og der er næsten ingen kropsøvelser, som du ikke kan booste med en træningselastik. 

De bedste træningselastikker bringer resultater og de vil hjælpe dig med at nå dit mål i din fysiske udvikling! Så hvis du er på jagt efter den rette træningselastik for dig, så er du landet på den helt rette side!

I denne guide finder du alt, der er værd at vide for at finde den rette elastik til dig! 

Master Powerband

Træningselastikker med forskellige modstande, som er af kraftigt materiale, og kan altså bruges til både løft, træk og aflastning. Der er altså alverdens af træningsmuligheder for dig. De sælges enkeltvis og rækkefølgen er rød, brun, lilla og grøn – fra let til hårdest.


Let’s bands træningselastik

Her kan du vælge mellem forskellige træningselastikker, hvor det er sværhedsgraden på den, der gør forskellen for dig. Den blå vidst på billedet er den hårdeste. Alle elastikker, uanset niveau, er af høj kvalitet og af 100% naturgummi. Fås også i gul, grøn, rød og sort – fra let til hård.


Abilica træningselastik

Abilica har lavet deres egen træningselastik, som du kan få i 3 forskellige niveauer; Light, medium eller heavy. Materialet er selvfølgelig 100% naturgummi og den kan bruges til både konditions- og styrkeøvelser.


Titan træningselastik

Perfekte træningselastikker til dig, der ønsker lidt ekstra udfordring under din crossfit træningen. Tykkelsen er 5 mm, en bredde på 32 mm og en længde på 2 meter.


Thera-Band elastik

Perfekt træningselastik til dig, der vil have med masser af stræk og holdbarhed. Denne træningselastik kan strækkes op til 500% og tests viser, at selv efter 5000 træk i elastikken, så bevarer den sin elastiske evne. Den har en længde på 250 cm og en bredde på 12,5 cm, så det føles behageligt for dig. Denne træningselastik er oplagt til børn eller ældre med nedsat kraft.


Reebok Resistance Tube Delta

Klassisk træningselastik med 2 håndtag, så du kan få lidt ekstra modstand under træning og samtidig få armene med og træne dem. Den er af 100% naturgummi og har en længde på 147 cm.


Gymstick Original 2.0

En anden form for træningselastik – nemlig en gym stick. Det altså en stang med elastik på, så du kan lave diverse øvelser og stadig føle modstand. Den har en længde på 75 cm og 2 modstandsbånd i latex med slidstærke stofsløjfer i begge ender.


TRX Home træningselastik

En type træningselastik er TRX. Her får du et helt sæt TRX med det hele. Der er både justerbare fodbøjler og alt du behøver. Materialet er holdbart og stropperne er forbedrede ift. kvalitet og holdbar. Håndtagene måler 13,2 cm og bredden er 3,8 cm. Desuden har den en maks brugervægt på 160 kg.


TRX Pro 4 Suspension

Endnu en TRX slyngetræner til dig, der vil prøve en anderledes form for træning. Den har alt, hvad du skal bruge for en fullbody træning. Håndtagen er af gummi, så du har et godt greb under hele træningen. Der er desuden også karabinhage, der er ekstra kraftig og som kan låses – du kan altså lave dine øvelser uden at være nervøs.


Titan Life Suspension Trainer

Træning med egen kropsvægt er en træningsform, der har taget fart på det seneste. Her får du endnu en slyngtræner, så du kan lave funktionelle træningsøvelser og få rørt alle muskelgrupper. Den har en længde på 290 cm og en maks brugervægt åp 250 kg.


Hvad er en træningselastik?

I fortiden var træningselastikkerne mest brugt til rehabiliteringstræning – til udstrækning og lettere øvelser, som fokuserede på de beskadigede muskler og led. I de sidste par år henledte træningselastikken opmærksomheden på sig selv gennem dens rolle i genvindelsen og opretholdelsen af helbred samt fleksibilitet i kroppen.  

Som sagt før, er elastikken ret simpel – den har en gummiagtige tekstur og kommer i forskellige farver, størrelser og styrker. Typisk er elastikkerne farvekodet for at angive forskellige modstandsniveauer og gøre det så ligetil som muligt, så brugerne nemt kan vælge et passende niveau. Husk at kodefarverne varierer mellem mærker.

De bedste træningselastikker er ekstremt holdbare, sømløse, bærbare redskaber, der ikke går i stykker eller deformeres. Det betyder ikke, at man skal ikke søge efter et produkt med god kvalitet – naturligvis er der nogle der er gode og andre knap så gode på markedet, og du som køber, skal overveje dine prioriteter. Vores anbefaling er at investere i en elastik med højere kvalitet og pris, fordi sådan kan du være sikker, at du kan bruge den samme elastik i flere år uden eventuelle ulejligheder. 

Elastikken fungerer godt til både hjemmetræning og i fitnesscentrene. Dens fleksibilitet og lette vægt er en væsentlig fordel for flere brugere – hvis du rejser meget eller arbejder lange timer på kontoret, kan du bare smide din træningselastik i tasken og lave øvelserne på hotelværelset eller ved dit skrivebord. 

Typer af træningselastikker

Loop træningselastik

Loop træningselastikken er den mest kendte type af elastik. Dens andet navn er ‘lukkede træningselastik’, fordi den har formen af en løkke, som brugeren kan bruge til adskillige øvelser til ben, arme og balder. Denne type er typisk produceret af gummi, og nogle gange er den dækket med tekstil for ekstra komfort. Dækningen forhindrer elastikken i at rulle op. Loop træningselastik øger stabiliteten ved placering over knæene eller anklerne, og dermed din core også aktiveres. 

Åben træningselastik

Åben træningselastikken er det modsatte af den ovennævnte lukkede træningselastik. Den er åben, så den har to ender. Det åbne design giver dig mulighed for at gennemføre øvelser til øvre kropstræning – du kan strække, forme og tone dine muskler i arme, ryg, skuldre og bryst. Træning med denne type af elastik kan indbygges i rehabiliteringsøvelser og i en række af træningsformer, ligesom crossfit, pilates, yoga, insanity workout, dans og ballet rutiner.

Træningselastik med håndtag

De bedste træningselastikker med håndtag giver større sikkerhed til brugeren, fordi de er nemmere at holde fast i. Du kan finde elastikker med fleksibel, stiv eller svampede håndtag. Du kan lave mange forskellige øvelser ved at kroge udstyret op til en stabil møbel eller til dørhåndtag, så du kan hive i elastikken ud fra døren.

Træningselastik med ankelremme

De bedste træningselastikker med ankelremme gør ben- og ankeløvelser nemme og behagelige. Ankelremmene har typisk justerbare stropper, som sikrer, at en størrelse passer til alle og at elastikken ikke forstyrrer træningen med unødvendig bevægelse på kroppen. Husk at undgå ankelremme, som ser ubehagelige ud og som sandsynligvis vil skabe irritation på din hud. Søg efter blød overflade – også fordi, du vil muligvis bruge udstyret til overkropstræning, hvorigennem skal du fastgøre stropperne på dine håndled.

Hvad er fordelene ved træning med elastikker?

Nogle gange er det let at glemme, at effektiv træning ikke nødvendigvis kræver kompliceret udstyr. Du har ikke brug for teknologiske, avancerede maskiner og tunge vægte i hånden for at få en god træning og styrke dine muskler. Den eneste du skal gøre, er at udfordre dig selv og skubbe din krop lidt længere. Det kan du sagtens med hjælpen af de bedste træningselastikker, som giver dig mulighed for en række alsidige og varierede øvelser. Dette lille og billige udstyr er sandsynligvis langt mere nyttigt, end du tror. Elastikkens popularitet i verdens fitness centre er overhovedet ikke overraskende. Der er flere årsager til, hvorfor dette redskab er blevet så udbredt blandt fitness entusiasterne. 

Fordelene er listet op for dig her:

 • Praktisk træningsudstyr Nem at have med på farten
 • Billigt Træningselastikker kommer selvfølgelig i mange forskellige prisklasser, men der findes mande billige udgaver.
 • Kommer i latexfri Til dig der har allergi
 • Modstandsniveauet kan tilpasses Du kan både vælge mellem elastikker i forskellige styrker, og du kan tilpasse dine øvelser alt efter niveau gennem dit greb på elastikken
 • Øger muskeltoning
 • Forbedrer mobiliteten i leddene Den har en gunstig fysiologisk virkning på leddene
 • Stimulerer knogleopbygningen
 • Øger din muskelkontrol Fordi du træner med langsomme og bløde bevægelser, opnår du kontrol over dine muskler

Øvelser med træningselastikker

Øvelserne med træningselastik er nemt at lære, fordi de mest består af lignende bevægelser som din vægttræning. Stor forskel er dog at elastikkens modstand fungerer musklerne på en helt anden måde end håndvægtene. Med elastikkens anvendelse kan man sætte flere muskelgrupper i arbejde på samme tid. 

Det er vigtigt at understrege, at træning med elastikker er sikkert og stærkt anbefales til alle aldersgruppe, kropsformer og uholdhedsniveau. Det er bare afgørende at du træner med en elastik, som passer til din tilstand og træningsplan. Vi anbefaler ikke, at du strækker elastikken med mere end max. 300%. Forlængelsen på 300% er fire gange elastikkens længden målt i hvile. Den kan give over 300% forlængelse (forlængelse evnen afhænger af elastikkens kvalitet). 

For de fleste af øvelserne skal du følge 8 til 25 gentagelser i 2 til 3 sæt/øvelse.

Funktionel træning med træningselastikker

 • Dødløft
 • Rygbøjninger
 • Pull-aparts
 • Squats

Styrketræning med træningselastikker

 • Biceps curls
 • Band rows
 • Triceps extensions
 • Brystpres

Cardio træning med træningselastikker

 • Jumping jacks
 • Side-to-side double leg jumps 
 • Side-to-side lunges
 • Front and back double leg jumps

Hvilket modstandsniveau skal du starte med?

Let modstandsniveau 

Anbefales til en langsom og omhyggelig muskeludvikling og styrkelse efter svær skade eller operation. Disse elastikker giver perfekt modstand under rehabilitering. Desuden er det et perfekt valg til seniorer, børn og svagere kvinder og mænd, der ønsker at øge deres bevægelseskoordination og udvikle deres muskler til at udføre deres daglige opgaver bedre.

Medium modstandsniveau

Medium træningselastikker er ideelle til at forbedre hverdags kondition og generel træning. Til kropsformning anbefales et lavere medium modstandsniveau og et højere antal gentagelser. Et højere medium modstandsniveau og færre gentagelser anbefales for at øge din styrke.

Avancerede modstandsniveau

Til træning på højere niveau og mere udfordrende styrketræning giver disse elastikker den højeste modstand. Føler du stadig, at din elastik ikke er stærk nok? Du må meget gerne bruge to elastikker, som resulterer i dobbelt modstandsniveau. 

Tidligere artikelMedicinbold øvelser – Helkropstræning med ét fitnessudstyr!
Næste artikelHjemmetræning – Sådan holder du dig i form derhjemme!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her