Peanutbutter – tilføj lidt lækkert til hverdagen!

0
1526

Peanutbutter er en smørelse, som der de seneste år virkelig har trendet herhjemme. Det startede som en ting i fitness-miljøet, men har hurtigt spredt sig rundt til de fleste danske hjem og er nu en fast del af de daglige snacks. Og med god grund – for ja, det er da for lækkert. Men som ting bliver populære, så kommer der også flere af dem og til sidst kan det være svært at finde rundt i, hvad det bedste er. Vi kommer her med vores bud på, hvilke favoritter der er på markedet pt.

Urtekram Peanutbutter

Skal du have en peanutbutter, som ikke blot er dejlig cremet og med crunch, men den har også en fantastisk smag. De er lokalproduceret i Mariager, hvor der er blevet tilføjet et touch af Himalayasalt. Den er med 99,5% økologiske jordnødder.


MyProtein Peanutbutter

Vælg mellem crunchy eller smooth til din næste snack. Du kan altså vælge mellem 225 g eller 1 kg. Blandingen er af ristede peanuts og med en naturlig proteinkilde. Desuden er det uden tilsat salt, sukker eller palmeolie.


Rømer Peanutbutter

Elsker du peanutbutter ligesom os? Men vil du gerne have, at det samtidig er økologisk og uden tilsat sukker? Så er Rømer peanutbutter for dig. Her får du 500 g ren nydelse. Det er desuden uden crunch, med fokus på e-numre og lokalproduceret.


Clif Bar Crunchy Peanut Butter

En lækker muslimbar til dig, der er på farten og stadig gerne vil have noget lækkert med peanutbutter. Udover det har muslibaren et højt proteinindhold og er vegansk.


Planet Organic Peanutbutter

Vil du gerne have økologi og en god smag? Det får du her! Det er nemlig 100% ristede jordnødder – så det har den helt rigtige smag. Det indeholder 170 g.


Hvad er peanutbutter?

Peanutbutter er en spise, som specielt de seneste par år er blevet rigtig kendt i forbindelse med både morgenmad, snacks, dessert og meget andet. Specielt indenfor fitnessverdenen er det blevet populært, efter man har fået øjnene op for, at det indeholder en masse god næring i form af fedt og protein. Peanutbutter refereres ofte til som “PB”.

Men hvad er peanutbutter egentlig? Måden det kommer til på, er ved, at du har jordnødder, som males og derved bliver til et smørepålæg. Det er selvfølgelig ikke blot 100% jordnødder. Når du spiser PB, er det oftest tilsat lidt olie, sukker og husholdningssalt, for at det får den rette konsistens.

Der findes to typer peanutbutter

Peanutbutter med crunch er en PB, hvor der er knas i. Den er altså ligesom en almindelig peanutbutter, der er bare blevet tilføjet lidt knasende stykker peanuts i. Nogle foretrækker det knas, det giver i munden.

Peanutbutter smooth er den klassiske PB, som du kender fra de fleste steder. Den er helt glat og har en ensartet smørelse.

Hvad kan jeg bruge peanutbutter til?

Der findes mange forskellige ting, som du kan bruge peanutbutter til. Der er næsten ingen begrænsninger efterhånden. Det kan f.eks. bruges som smørepålæg. Noget af det mest oplagte er at smøre det på brød, riskiks eller andet. Det er måske det mest oplagte, men det bruges faktisk til meget andet også.

Morgenmad

I morgenmaden er det blevet populært at tilføje en klat peanutbutter til f.eks. din yoghurt eller havregrød. Det gør, at den lige bliver spicet lidt op og får en dejlig smag. Det kan med tiden nemlig godt være lidt kedeligt at spise den samme kedelige havregryn eller skyr med vanilje hver dag. Her kan du altså blot tilføje PB og så kan du lidt igen.

Smoothies

Smoothies er også en ting, hvor PB nemt kan tilføjes, så det giver lidt ekstra smag. Her kan en blanding af PB, banan, avocado og havregryn blandet med enten kokosvand, mælk eller andet, give en lækker konsistens og god smag. Men sådan kan man jo variere med smagene og prøve sig frem. Så længe man blander ingredienser, som man kan lide og giver mening sammen, så kan det næsten ikke gå galt.

Kage

Peanutbutter er også en lækker ingrediens at tilføje til kager. Det kan både være i selve kagen (mixet sammen med de andre ingredienser) eller som topping på en kage. Der er altså mange lækre sager – kage, snacks og cookies, hvor PB kan bruges. En hurtig googlesøgning og du finder en opskrift, hvor du kan tilføje det. Der findes også sundere alternativer til kager og cookies, hvor der er PB i.

Snacks

Er du på farten, eller skal du ud ad døren hurtigt, kan du på din riskiks tilføje et lille lag peanutbutter. Er du derhjemme og bliver lidt lækkersulten, er et godt alternativ banan og peanutbutter. Her kan du skære bananen ud og tilføje en lille klat peanutbutter på hver af bananstykkerne.

Er peanutbutter sundt?

Et klassisk spørgsmål hvad end det er peanutbutter eller andre madvarer, som har et højt kalorieindhold. Så er der en tendens til altid at spørge, er det sundt? Sandheden er, at alt er usundt i de forkerte mængder. Men peanutbutter har nogle sunde fedtsyre og et højt proteinindhold. Noget der også har en faktorer for, om peanutbutter er sundt eller ej, kan være mærket.

Hvilken slags peanutbutter du køber, er altså afgørende for, hvor sund den er. Det skyldes indholdet i den. Nogle varianter har mere tilsat sukker end andre og nogle er bare af peanutbutter og med lidt tilføjet salt. Så vil du gå efter en sundere variation af peanutbutter, så læs hvad de indeholder og vælg en uden alt for meget tilsat.

Hvorfor er peanutbutter blevet så populært i fitnessverdenen?

Mange af os danskere hørte første gang om peanutbutter i amerikanske film. Her er en klassisk snack eller madpakke til børnene oftest; En peanutbutter Jelly sandwich. Det er kort sagt en sandwich, hvor der på én side er syltetøj af en art og på den anden PB. Tilsammen giver de en helt fantastisk smagende og simpel sandwich. Den er måske ikke optimal, hvis du gerne vil spise sundt.

Men det var først da fitnessverdenen i USA, begyndte at bruge PB som en pre-workout snack og i forbindelse med bulking, at det tog fart og kom til Danmark også. Peanutbutter er en form for trend indenfor fitnessverdenen, som har hængt ved længe, og ligesom alle andre trends så rejser de altså hurtigt fra land til land og på den måde udbredes det.

Peanutbutter er derfor nu en stor del af Danmark – også inden for fitnessverdenen. Men er PB en super food? Det er der delte meninger om og nogle researches siger én ting og andre peger mod noget andet. Men synes du, at PB er lækkert og det er en del af dit kalorieindtag dagligt. Jamen, så er det fint, så længe du stadig opnår dine mål og forventninger – hvad end de måtte være.

Mangler du mundbind til træning eller måske en fitness drikkedunk. Du finder det hele på www.meremotion.dk.

Tidligere artikelTræningshandsker – læs om alle fordelene!
Næste artikelFitness gulv til dit træningsrum – træn sikkert derhjemme!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her