Effektiv træning rimer på pulsbælte!

0
1503

Ja måske ikke helt, men om ikke andet er det sandt, at du kan effektivisere din træning med et pulsbælte. Et pulsbælte måler ikke overraskende din puls, men herudover vil du med nogle pulsbælter også kunne få info om løbestil, der fortæller dig, hvordan du kan forbedre din træning og endelig kan et pulsbælte hjælpe dig med at løbe uden om skader.

Så mangler du en træningsmakker, eller er du som en anden ludobrik slået helt hjem af overtræning eller manglende motivation, er det måske på tide at overveje, ikke blot hvad du kan gøre for din puls, men også hvad din puls kan gøre for dig!

VI HAR SET PÅ Kendetegn  SET HOS
Garmin Pulsbælte HRM-Run Løberens favorit Apuls.dk LÆS MERE
Garmin Pulsbælte HRM-Tri og HRM-swim Triatletens valg Apuls.dk LÆS MERE
Tunturi Bluetooth og ANT+ Pulsbælte Det prisvenlige valg Abilicaonline.dk LÆS MERE

Indholdsfortegnelse

5 gode grunde til, at du skal se at få fingeren på pulsen!

Du er måske vant til når du skal løbetræne, bare at hoppe i dine puma sneakers, og drøne ud af landevejen!

Men…

Pulstræning med et pulsbælte er virkelig et fantastisk redskab i din træning, hvad end du er øvet, let øvet eller helt grøn inden for træningens verden. Vi har her listet 5 grunde, der med sikkerhed vil få dig til at overveje, om ikke også du burde se at få fingeren på pulsen!

  • Du kan træne mere effektivt

Med et pulsbælte kan du nemmere se, om du ligger på “let træning”, om du træner kondition eller udholdenhed. Kort sagt kan du sikre dig, at du træner i den zone, du skal og dermed målrette din træning og skabe de resultater, du ønsker.

  • Du kan holde øje med din udvikling

Fra gang til gang kan du se, om du rykker dig. Registrerer du for eksempel, at du pludselig kan løbe den samme distance hurtigere, men uden at pulsen har rykket sig, vil du kunne ranke ryggen vel vidende, at din træning (og dit pulsbælte) virker!

  • Du kan tjekke din hvilepuls

Hvilepulsen er en god indikator for din form. Efterhånden som man kommer i bedre form, vil hvilepulsen falde. Så hvis du vil kigge lidt på andre indikatorer på, at du er på vej til dit livs form, er den værd at holde øje med.

  • Du undgår skader

Selvfølgelig kan vi ikke love “puls-brugere” skadesfri, men med et pulsbælte i træningen er det nemmere at holde øje med, hvornår man giver den mere gas, end hvad godt er. Overtræning og skader følges desværre ofte ad, og hvis man gerne vil undgå skader, skal man passe sin restituerende træning og passe på med at overtræne. 

  • Du får lidt underholdning

Nogle kan måske mangle noget at fokusere på under træningen. Med et pulsbælte, der måler selv den mindste bevægelse, er der lidt for enhver at kigge på. Modtagerenheden vil formentlig også beregne distance, hastighed og forbrændte kalorier. Så ud over at kontrollere, om pulsen er, hvor den bør være, kan man også løbende holde øje med, om man har forbedret sig.

Men endegyldigt er et pulsbælte et vigtigt redskab til at få trænet mest hensigtsmæssigt.

Hvorfor pulsbælte og ikke et pulsur?

Det er nok en smagssag, om man er mest til pulsur eller pulsbælte. Et pulsur har bestemt også sin berettigelse, men valget mellem de to afhænger i sidste ende af, hvad man skal bruge dem til.

Forskellene på pulsbælte og pulsur

Optisk måling vs. EKG

Der er to grundlæggende forskelle. Den første er måden, enhederne måler pulsen. Ved et pulsur bruges optisk måling. Ved optisk måling foregår målingen gennem armens blodgennemstrømning, og ved et pulsbælte måles pulsen gennem hjertets elektriske signaler – også kaldet EKG. Målingen gennem et pulsbælte er generelt mere præcis, så hvis man går op i, at enheden frem for alt skal måle præcist, så er et brystbælte det bedste valg.

Unøjagtigheder ved optisk måling

Den anden forskel er udformningen. Et pulsur er bare det – et ur – og så er du klar. Med et pulsbælte skal du også have en modtagende enhed. Det vil typisk være et sportsur eller en smartphone. Nogle vil måske gerne undgå “besværet” med et brystbælte, men når det først er spændt ordentligt på, så virker det. Med et pulsur er det dejligt simpelt, men til gengæld skal man også være opmærksom på at få det spændt godt til, så det ikke bevæger sig op og ned af armen. Får det lov til det, får man ikke ordentlige målinger. Også ved sportsgrene som ketsjersport, risikerer man for store unøjagtigheder, da man ved store udsving med armene vil forandre blodcirkulation og flow i armen. Og de udsving har altså betydning for nøjagtigheden af målingen.

Går man ikke så meget op i, at målingen skal være helt præcis, men til gengæld synes, det er rigtig rart med noget, der bare er dejligt enkelt, så er det ikke sikkert, at pulsbæltet er det bedste valg.

Træningstypen kan være afgørende

Endelig skal man være opmærksom på, hvilken type træning, man ønsker at bruge pulsmåler til. Er man stor tilhænger af ketsjersport, er det, som allerede nævnt, ikke helt så brugbart med et pulsur. Er man helt bidt af at træne med intervaller, er det også problematisk med pulsure, da pulsure generelt ikke registrerer ændringer i pulsen hurtigt nok. Med for store forsinkelser i målingerne, vil man ikke kunne få et korrekt billede af, hvor man ligger i sit interval. Altså vil man her have mere glæde af et pulsbælte.

Regner man derimod kun med at skulle arbejde med pulstræning uden store udsving af hverken den ene eller anden art, kan et pulsur sagtens være det rigtige valg.

Med et pulsbælte får du:

  • Mere præcise målinger
  • Et bedre redskab til træning med intervaller
  • Samlet set mere alsidighed og pålidelighed

Med et pulsur får du:

  • Enkelhed
  • Et fint redskab til træning uden store udsving

Kom godt i gang med din træning med pulsbælte

Men er pulstræning ikke helt vildt besværligt? …spørger du måske. Selvfølgelig er det ikke det!

Men vi forstår godt, hvis du tvivler. Mange af os har måske på et eller andet tidspunkt taget et dybt hovedspring ned i et super effektivt løbeprogram, som sikkert var effektivt, hvis ikke man havde givet op midt mellem de 4 min opvarmning på “det-har-jeg-glemt-puls” og de 2 min “hvilken-zone-var-det-nu?”.

Kan man nikke genkendende til følelsen og derfor aldrig rigtig kom i gang med det der “puls”, så kan vi berolige dig med, at det slet ikke behøver være besværligt. Træning med et pulsbælte kan sagtens gøres super simpelt – og vi fortæller dig selvfølgelig hvordan lige her!

Find din max-puls

Før du begynder din træning med pulsbælte, skal du finde frem til din max-puls. Det er heldigvis super simpelt. Man kan godt tage en test, hvor man finder frem til den eksakte max-puls, men i enkelhedens tegn, nøjes vi her med at gå ud fra to simple regnestykker. Det er ikke helt ens for begge køn, hvorfor der er to forskellige formler at vælge mellem afhængigt af, om man er mand eller kvinde.

Mænd: 220 – alder = max-puls

En mand på 30 vil derfor skulle sige: 220 – 30 = 190 slag/min

Kvinder: 206 – (80% x alder) = max-puls

En kvinde på 30 vil derfor skulle sige: 206 – (0,80 x 30) =  182 slag/min

Når du har udregnet din max-puls, har du udgangspunktet for din pulstræning, som inddeles i pulszoner. Pulszonerne er intervaller opgjort i procent af din max-puls. 

Formlerne passer på langt de fleste. Har du fornemmelsen af, at din beregnede max-puls ikke passer med pulszonerne, vil det være en god ide at udføre en pulstest, der angiver den præcise max-puls.

Pulszonerne

Det er lidt med forskel, hvor mange zoner, man anvender. Nogle steder vil man kunne finde skemaer med 10 zoner, hvor alt fra hvilepuls til max-puls er taget med. Andre gør det super simpelt og opererer – for nemheds skyld – blot i to zoner kategoriseret i “let” eller “hård” træning.

Vi har her valgt modellen med 5 zoner for at undgå, det bliver for uoverskueligt samtidig med, at vi beholder nuancerne.

  • Meget let træning

Puls: 35-60%

Når du ligger her, skal træningen føles let, og du skal helst kunne ligge her i vel over en time.

Udbyttet ved at træne her er ikke det helt store og skal også primært bruges til opvarmning/nedkøling, restituerende træning eller til pause mellem intervaller.

  • Let træning

Puls: 60-70%

Du skal have følelsen af at træne uden at det føles egentligt hårdt. Du vil stadig kunne føre let samtale. Tidsmæssigt bør man kunne ligger her mellem 40-80 min.

Udbyttet her er øget udholdenhed og en generel forbedring af sundheden. 

Denne pulszone er god som træning mellem de hårde træningsdage, så man får restitueret. Er man nybegynder, kan man også ligge her i en god del af træningen.

  • Moderat træning

Puls: 70-80%

Man mærker et øget pres, men man kan stadig tale i korte sætninger afbrudt af stakåndethed. Tidsmæssigt bør man kunne ligge her 15-60 min.

Udbyttet her er for de fleste træning af kondition samt en bedre sundhed.

Denne pulszone er for de fleste zonen, hvor man mærker et godt udbytte – at man rykker sig og udfordrer sig, uden det bliver for hårdt.

  • Hård træning

Puls: 80-90%

Her skal man helst mærke, at kroppen virkelig er kommet på arbejde. Man vil kunne svare med enkelte ord, men absolut ikke samtale. Tidsmæssigt kan man ligge her mellem 2-35 min, hvilket altså betyder, at det er helt ok, hvis man som nybegynder kun kan ligge her i 2 min, mens folk i rigtig god form gerne skulle kunne ligge her i op til en halv time.

Udbyttet her er effektiv konditionstræning samt træning af kroppens evne til at transportere ilt ud til musklerne. 

Denne pulszone er god til dem, der arbejder med intervaltræning, og dem der ønsker at træne nær mælkesyregrænsen.

Er man nybegynder, kan det være fint lige at komme op og sige et kort hej til denne zone, men skal man undgå skader, skal man ikke ligge her længe.

  • Max

Puls: 90-100%

Det giver næsten sig selv, men her skal man have følelsen af ikke at kunne mere. Ord er ikke mulige. Tidsmæssigt vil man kunne ligge her fra få sekunder til måske 10 minutter, hvis man er i rigtig god form.

Udbyttet er en stærkere krop, men det er ikke en zone, man behøver ligge i for at få stort udbytte af sin træning. Det vil typisk være folk i virkelig god form og atleter, der vil træne her.

Træning med pulsbælte

Vi skal også lige runde, hvordan din træning med pulsbæltet vil kunne anvendes i praksis. Vi giver dig ikke et løbeprogram her, men opridser kort, hvordan man bruger pulsen.

Helt grundlæggende hjælper pulsen dig med at finde ud af, i hvilken træningszone du ligger. Hvis du har et trænings- eller måske løbeprogram, der fortæller dig, at du skal varme op i fx 5 min, kan du helt konkret kigge på din puls for at kontrollere, at du rent faktisk ligger mellem 35-60% af dit max. I resten af programmet vil du formentlig skulle ligge og svinge mellem let og moderat træning og måske for en kort stund skulle op på hård træning. Der, hvor din puls hjælper dig, er til at se, at du ikke ligger og træner i for højt et interval. Træner du for hårdt, kommer du i større risiko for at rage skader til dig, så det er vigtigt at følge det, din puls fortæller dig.

Med tiden vil du forhåbentlig komme lidt hurtigere af sted, på trods af at ligge i de samme pulszoner – og det er endnu en gang der, hvor dit pulsbælte er din allerbedste træningsmakker, fordi det fortæller dig, at din træning virker!

Hvilket pulsbælte skal du købe?

Der findes selvfølgelig en del pulsbælter i forskellige prisklasser og af forskellige udbydere. 

Hvad man skal købe er selvfølgelig altid afhængigt af, hvad man vil med sin træning. Vil man bare have et pulsbælte, der kan aflæse pulsen præcist og ikke nødvendigvis så meget andet end det, er det jo ikke sikkert, at det nyeste og smarteste pulsbælte er det bedste. Hvis man rigtig gerne vil nørde løbestil eller vil have et pulsbælte, der egner sig til mange forskellige sportsgrene, så kan det godt være en god ide at gå efter de lidt dyrere pulsbælter med de features.

Når man vælger sit pulsbælte, er det i øvrigt en rigtig god ide at se efter, hvilke enheder bæltet er kompatibelt med. Hvis du fx allerede har et ur eller gerne vil bruge din smartphone, skal det pulsbælte, du vælger, jo helst passe til den valgte enhed.

Vi har her udvalgt 3 pulsbælter, som vi mener er værd at tage et kig på.


Favoritten til den dedikerede løber

Garmin Pulsbælte HRM-Run

  • Godt anmeldt
  • Høj kvalitet
  • Måler løbestil

849,00,- GÅ TIL BUTIK →

Dette er pulsbæltet til den, der virkelig ønsker at nørde løb. Udover selvfølgelig at holde styr på pulsen, kan man med dette pulsbælte fra Garmin se på de såkaldte “running dynamics”.

  • Kadence – antallet af skridt pr. minut.
  • Lodrette udsving – graden af “op/ned-bevægelse” i dit løb. Viser den lodrette bevægelse af din overkrop målt i centimeter for hvert skridt
  • Tid i kontakt med underlaget – den tid i hvert skridt, hvor du er i kontakt med underlaget under løb (målt i millisekunder)
  • Tid og balance for jordkontakt – viser venstre/højre-balancen i din jordkontakttid under løb (vises som procentdel), f.eks. 53,2 med en pil pegende til venstre eller højre
  • Skridtlængde – skridtlængden fra et fodnedslag til det næste, målt i meter
  • Lodret stigningsforhold – forholdet mellem lodrette udsving og skridtlængde (vises som procentdel). Et lavere tal angiver typisk en bedre løbeform

Bæltet er kompatibelt med Garmin-enheder med ANT+ teknologi.

Produktspecifikation

  • Medfølger: HRM-Run, HRM-Run brystelastik, forlængerstykke til brystelastik, lynstartsvejledning
  • Vægt: 59 g
  • Dimensioner: (Længde x Bredde x Dybde): (60 – 142) x 3 x 1,2 cm
  • Batteri: CR2032 (kan nemt skiftes på egen hånd)
  • Batteri levetid: Op til 1 år (ved brug 1 time dagligt)

Det alsidige valg

Garmin Pulsbælte HRM-Tri og HRM-swim

  • Godt anmeldt
  • Høj kvalitet
  • Alsidigt

1599,00,- GÅ TIL BUTIK →

Denne sampak af både HRM-Tri og HRM-Swim giver mulighed for at tracke alt, hvad man nærmest kan forestille sig.

Den skridsikre HRM-Swim er perfekt til svømning i pool, hvor den skridsikre rem sikrer at remmen ikke falder af efter pull-out. På land, i åbent vand og til konkurrencer bruges HRM-Tri’s ultrabløde rem, der er lige så behagelig ude af vandet som under vandet.

Med Garmin HRM-Tri får man på en del af Garmins multisportsure mulighed for at få pulsmåling under vand. HRM-Tri er desuden optimeret til brug sammen med våddragt og tri-suit. Garmin HRM-Tri kan måle pulsen under vandet, og sende den direkte til et Garmin multisportsur. Efter træning kan alle pulsdata hentes ind i Garmin Connect og her analyseres nærmere. HRM-Tri ikke beregnet til brug i pools med klor. Her ville man skulle bruge HRM-Swim

Garmin HRM-Tri indeholder desuden funktioner til Running Dynamics (Løbedynamik), og er således en fuld erstatning for det org. pulsbælte til ure som har denne funktion.

Begge remme kan indeholde op til 20 timers træningsdata uden brug af ur.

Produktpecifikation

  • Medfølger: HRM-Tri sender, HRM-Swim sender, HRM-Tri brystelastik, HRM-Swim brystelastik, lynstartsvejledning
  • HRM-Swim
    • Vægt: 72g
    • Størrelse: 580-1450mm
    • 80 timers batteritid
    • Brugerudskifteligt batteri (CR-2032)
    • Vandtæt til 5 ATM (50 meter)
  • HRM-Tri
    • Vægt: 59g
    • Størrelse: 600-1420mm
    • 300 timers batteritid
    • Udskifteligt batteri (CR-2032)
    • Vandtæt til 5 ATM (50 meter)

Det prisvenlige valg

Tunturi Bluetooth og ANT+ Pulsbælte

  • Kompatibelt med mange enheder
  • Enkelt
  • Prisvenligt

495,00,- GÅ TIL BUTIK →

Dette pulsbælte fra finske Tunturi er et fint valg til motionisten, der gerne bare vil arbejde med puls og ikke nødvendigvis er interesseret i så meget andet end det. Tunturi er kendt for at levere sportsudstyr af rigtig fin kvalitet og man kan derfor trygt vælge dette pulsbælte.

Bæltet er lavet i polyester, hvilket gør det blødt og behageligt at anvende under træning. Bæltet kan vaskes i hånden efter brug. Dette Tunturi pulsbælte sender til Bluetoooth og ANT+ modtagere, hvilket betyder, at det er kompatibelt med:

  • Tablet
  • Smartphone
  • Cardio-udstyr
  • GPS ure

Produktspecifikation

  • Medfølger: Bælte, sender og batteri (CR2032 batteri)
  • Bælte, str: 65-95 cm i omkreds
  • Bælte, vægt: 16 g

God fornøjelse med din træning!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her