Stand up paddleboard – Vores 8 top valg!

0
1206

Lunere måneder er på vej og du må simpelthen have fat i et stand up paddleboard. Det bliver sommerens aktivitet herhjemme og du må hellere komme ombord – bogstavelig talt. Men vi kender det – hvor begynder man henne? Hvilket paddleboard skal man købe? Hvordan gør man det? Er det sikkert? Der er så mange spørgsmål – og det er helt forståeligt, for det kan være overvældende.

Men i denne artikel har vi fundet en masse stand up paddleboards, der passer til forskellige niveauer og medlemmer af familien. Så der er med garanti noget for dig. Da vi vil have, at så mange som muligt kan få glæde af udvalget, som vi har fundet – har vi fokuseret primært på allround boards. De kan nemlig benyttes af de fleste. Men hvordan har vi så fundet de bedste stand up paddleboard? Det har vi ved at se på, hvilke anmeldelser de forskellige paddleboards har, hvad de kan og hvad vi selv foretrækker.

Så scroll ned og find dit paddleboard til sommerens strabadser og få den perfekte mulighed for både alenetid på vandet, hyggetur med venner eller solnedgangen med familien.

De 8 bedste stand up paddleboards

Vi anbefaler

Global 10’6 Sup Board

Dette stand up paddleboard er vores favorit! Den passer til både den øvede, nybegynderen eller til hele familien, der gerne vil afsted – og det er ret tydeligt at se, at den er populær online.

5 stjerner online
Testvinder flere steder
10’6 / L 320 x B 80 x T 15 cm
10’6 / L 320 x B 80 x T 15 cm
Maks brugervægt på 145 kg
Tilbehør medfølger

Den har også lige det ekstra kvalitet og holdbarhed, da den er af en 6 lags konstruktion, hvoraf to af lagene er PVC plastik. Du får altså et holdbart og slidstærkt paddleboard, som stadig er super letvægt. OBS: Prisen er for ét board – men findes i to farver. Den gør det også nemt for dig, ved at du får det hele samlet og alt du behøver. Du får nemlig et reparationssæt, rejsetaske, pumpe, leash og paddel med dig- alt du behøver for at komme igang.

Den bedste pris på Global 10’6 Sup Board:

Bedste familie stand up paddleboard

SUP Board Allround Family Edition

Et oplagt paddleboard der er god for hele familien – hvad end du lige er fyldt 10 eller over 60 år. Det er lavet med et udgangspunkt, der bestræber sig på, at alle der bruger der, bør kunne stå og balancere efter 30 min – uanset alder. Dette stand up paddleboard er et allround board og lavet til begyndere og endnu bedre – så går der maks 10 min, fra du pakker dit paddleboard ud til du er på vandet. Der medfølger både en paddel, pumpe, ankel leash, tasken og en finne – det hele for at du kan komme i gang! Så gør sommeren sjovere for hele familien og få jer et paddleboard!


Pros

Perfekt til familier
Sporty design
Tilbehør medfølger
Nem at bruge

Info

10,2 x 33 / L 310 x B 82 x T 15 cm
Maks belastning 125 kg
Maks belastning 125 kg
Board volume 225 L luft

SUP Board Allround Family Edition


Farvede stand up paddleboards

Aqua Marina Coral 10’2

Her får du det fineste stand up paddleboard i lyserød. Den har en max bæreevne på 105 kg og en volume på 230 liter. Til trods for en max vægt der hedder 105 kg, så anbefales en sejler vægt på 75 kg. På fladen, hvor du står, er der et stort EVA skriddæk, som giver dig god sikkerhed og komfort, når du er på vandet. I tasken medfølger der alt, hvad du har brug for. Du får en taske, paddel, leash, pumpe, finne og et rep sæt, skulle der komme et lille hul.


Pros

Specielt god til kvinder
Alt du behøver er inkluderet
Max vægt på 105 kg

Info

Måler 310 x 78 x 12 cm
Boardet vejer 8,6 kg
Holder i 24 timer

Priser på Aqua Marina Coral 10’2:

Allround/ Touring-board

Aqua Marina Magma 11’2

Dette ankelbind er til dig, der gerne vil forebygge nye skader. Med en pasform der kan tilpasses individuelt, så giver denne dig en optimal støtte, som passer lige netop dit behov. Samtidig er materialet lavet således, at det åndbart og holder altså din hud tør – også hvis der bliver svedt lidt med det. Så er du træt af små skavanker, der sætter en dæmper på din hverdag – så er dette det bedste ankelbind til dig!


Pros

340 x 84 x 15 cm
Boardets vægt 9,5 kg
Bæreevne 105 kg

Cons

330 liter
Board vægt 9,5 kg
Tilbehør medfølger

Priser på Aqua Marina Magma 11’2:

Bedste pakketilbud for 2

Global Oppustelige SUP Paddleboard 10’6

Skal dig og din bedste ven på vandet til sommer? Så kan et pakketilbud oftest spare dig en del penge! Dette pakketilbud indeholder 2 x stand up paddleboard + tilbehør. Paddleboardet er modellen, som også er vores Top Valg. Den får 5 stjerner online og er altså ikke kun vores favorit. Dette stand up paddleboard er ekstra hårdfør og en vild kvalitet med dens 6-lags konstruktion, hvor 2 af lagene er PVC plastik. Det giver det en ekstra stivhed og dermed nemmere at stå på i vandet.
OBS: Prisen er for 2 boards + 2 af alt tilbehør.


Pros

Testvinder i flere magasiner
5 stjerner på watery.dk
Populær blandt begyndere
Stærke materialer
Pakketilbud 2 stk af alt

Info

Måler L 320 x B 80 x T 15 cm
Samlet vægt med tilbehør 10,2 kg
Boardvolume 298 L
Brugervægt maks 145 kg
1 års garanti

Priser på Global SUP Paddleboard 10’6:

Bedste Touring Board

SUP Board Touring 11’6 X 31 X 6

Dette stand up paddleboard er til de lidt mere seriøse, længere og intense ture. Dette paddleboard er specielt gode til ture med fart på. Den er nemlig skabt således, at det er let, hurtigt og brugervenligt – en form for surfernes racerbil. Den spidse form på boardet gør, at du let glider gennem vandet. Samtidig er der også gjort, så der er plads til oppakning på de længere ture. Boardvolumen på 312 liter gør også, at der er plads til lidt kilo for en god oppakning, når turene skal være lidt længere.


Pros

God til lange ture
Designet til hurtighed
Designet til oppakning
Sporty look

Cons

Måler: L 345 x B 78 x T 15 cm
Boardvolume 312 L
Max belastning 135 kg
Tilbehør medfølger

Priser på SUP Board Touring:

Fedeste SUP m. shark design

GoRunner SUP Paddleboard 10,6”

Et stand up paddleboard i et fedt og ægte surfer design. Det er lavet, så det kan klare både bølger i det danske vand og samtidig perfekt til bare at ligge på og slappe af. Boardet er CE-godkendt og overholder derfor alle danske og europæiske lovkrav, som der måtte være og indeholder altså ingen sundhedsskadelige materialer. Det er et allround board og henvender sig primært til nybegyndere og letøvede, som er på udkig efter et board, der kan lidt af det hele, giver god balance og har et lækkert design. . Er du på udkig efter et pakketilbud med de


Pros

Lækkert design
CE godkendt
Godt allround paddleboard
Kan anvendes af 2 mennesker
Hurtig sejlklar

Info

Tilbehør medfølger
10,6″ – L 320 x B 84 x T 15)
Boardvolume 290 L
Maks belastning 150 kg
Findes som pakketilbud

Priser på GoRunner SUP Paddleboard:

Fedeste SUP m. flower design

▶︎ GoRunner SUP Paddleboard

Dette stand up paddleboard er helt magen til ovenstående – blot et anderledes design. Læs mere om det i produkt-boksen ovenover.
Er du på udkig efter et pakketilbud med de flotte designs, så finder du dem her:


3.995,00,- DKK


Fedeste SUP m. turtle Design

▶︎ GoRunner SUP Paddleboard

Det samme gør sig gældende for dette paddleboard. Den har helt samme produktspecifikation som de to ovenstående paddleboard. Læs nærmere om boardet ovenover.
Er du på udkig efter et pakketilbud med de flotte designs, så finder du dem her.


innoliving

3.995,00,- DKK


Dette medfølger til dit stand up paddleboard sæt

Vi har i denne artikel kun fundet oppustelige stand up paddleboard, hvor der medfølger som minimum: Selvfølgelig dit stand up paddleboard – det er klart.
Men der er også en rejsetaske med, så du nemt kan transportere dit paddleboard frem og tilbage – uden at skulle være afhængig af en stor nok bil, hvor dit stand up paddleboard kan være. Nu kan du nemt komme rundt med dit paddleboard.
Pumpe er der også med! Det skal der selvfølgelig være – i og med at de alle er oppustelige. Så det medfølger og kan sagtens være i din taske, så du nemt kan tage den med dig – hvor end du skal hen.

Vi skal selvfølgelig også bruge en paddel – så den følger også med. I de fleste sæt er den delbar i enten 2 eller 3 dele – netop så du kan få den med dig på turen og i din taske. Det er altså gjort så nemt som overhovedet muligt for dig.
Der medfølger også en finne, som du kan sætte under dit stand up paddleboard. Det finnen gør, er at hjælpe dig med en ret linje, når du padler. Som du har din paddel i den ene side, og så skifter til den anden side for at komme fremad, så gør finnen det, at du holder en lige linje og altså ikke svinger og drejer hver gang, du har din paddel i vandet.

Til sidst men ikke mindst – så er der en leash til anklen med – og den bliver du glad for! Vi kan lige så godt sige det nu – den anbefaler vi dig, at du tager om benet hver gang. For selv som du er øvet på stand up paddleboard, så kommer du nok til at ryge i vandet én gang eller to mere!

Fuldend din stand up paddleboard med det rette tilbehør

Med et af ovenstående stand up paddleboards og tilbehøret der medfølger, er der stadig en lille håndfuld ting, som vi synes, er værd at investere i, hvis du ikke allerede har det. Er du førstegangskøber, har du sikkert ikke erhvervet dig det endnu – og nogle ting i nedenstående afsnit vil være mere vigtige end andre – alt efter dine behov og hvad du ønsker dig.

Redningsvest

En redningsvest er en af de få ting – som du skal have! Det er din sikkerhed på vandet – både for dig og men også dine venner og familie, når de ved, at du er afsted. Men en redningsvest, det skal du have! Når du skal have dig en redningsvest til dine stand up paddleboard ture, så anbefaler vi, at at du først og fremmest vælger en i orange, gul eller rød – altså en farve, der kan ses på afstand og som ikke går i ét med vandet og omgivelserne. Skulle du alligevel have købt en sort redningsvest til dig selv, så blot sørg for, at du har noget andet på, imens du er ude på dit stand up paddleboard, som skiller sig lidt ud farvemæssigt.

Dernæst er det vigtigt, at du vælger en med en høj opdriftsevne, da det giver dig en større sikkerhed ift. at flyde, skulle du besvime. Men allervigtigst er faktisk, at du vælger den rette størrelse. Med størrelse menes der, at din redningsvest skal passe til din vægt. Så skulle du falde af dit paddleboard, ja så flyder du lige så fint, fordi du har valgt korrekt størrelse. Det er ret ligetil at finde ud af, da hver redningsvest skriver hvilken størrelse og vægt, der passer til dig.

Redningsvest til voksne

En redningsvest er et must! Denne er både iøjenfaldende og så passer den til voksne mellem 68 og 104 kg.

DKK 399,00

Neopren sokker

Et par neopren sokker er relevante og lækre for dig året rundt. Det er netop også det gode ved materialet – neopren. Det sørger for, at du holde dig varm, når du står på dit stand up paddleboard og der kommer lidt vand over engang imellem over dine fødder. Det kan nemlig godt blive lidt koldt – selvom at vejret er godt. Desuden giver sådan et par vandtætte strømper dig også god stabilitet på boardet, da de oftest er lavet skridsikre.

Thermal Neopren Sokker

Neopren sokker til en dag på vandet. De er 3 mm og giver dig varmet året rundt. De er universal og fås i flere størrelser.

DKK 299,00

Dry bag

En drybag er altså også praktisk, når du er afsted og omringet af vand. Så kan du nemlig få både lidt snacks, telefon og vand med – evt et håndklæde eller hvad du ellers finder passende. Så har du det hele med dig og du kan samtidig kombinere det med en frisk farve, så det også bliver brugt til at øge din synlighed.

Swim Secure Dry Bag

Ha’ det hele med dig på vandet og gør samtidig dig selv mere synlig. Du kan få den i forskellige størrelser, alt efter hvor meget plads du har brug for.

DKK 269,00

Vandtæt cover til telefon

Et vandtæt cover er også ret fint – så kan du tage din telefon med dig på vandet. Så kan du tage den med dig, og have mulighed for at kontakte nogle, skulle det blive nødvendigt. Men det er også ret ideelt, hvis du blot ønsker at tage billeder og få lidt film af dine venner og jer imens i er afsted.

Vandtæt cover

Et lille vandtæt cover, så du kan have din mobil med på vandet. Snor medfølger så du kan have den om halsen, mens du paddler.

DKK 139,00

Termoflaske

Selvom at paddle er en sjov sport og aktivitet, som kan laves af både dig alene og dine venner, så er det også hårdt, da du bruger hele din krop. Samtidig er du på vandet, så skinner solen bare lidt, så rammer det bare mere derude – det er altså utroligt vigtigt, at du får indtaget noget væske og holder dig hydreret. Men en termoflaske slipper du for lunkent vand efter 30 min på havet. De kan nemlig holde dit vand dejlig køligt – eller varm, hvis det er en kold dag, i op til 6 timer. Altså et oplagt tilbehør at have med dig på tur!

SUP Termoflaske

En lækker dobbeltisoleret skal – så du kan have både kolde og varme drikke – og så holder det sig enten koldt eller varmt i op til 6 timer. Perfekt til en dag på vandet!

DKK 149,00

Hard board eller oppusteligt stand up paddleboard?

Begge har hver deres fordele – men de oppustelige stand up paddleboard er dem, som vi har fokus på i denne artikel. De er nemlig så geniale, da de netop er oppustelige og dermed kan pakkes sammen, så det intet fylder. Du kan altså blot putte det i din paddletaske og tage afsted med venner til et dejligt sted, hvor du kan give den gas med dine venner. Men udover at gøre transporten nemmere med et oppusteligt, så giver det dig også mere plads i dit hjem, da du blot lige kan pakke det ned og gemme det til siden. En anden faktor ift. oppustelige stand up paddleboards er prisen. De er oftest væsentlige billigere end et hard board.

En anden ting er også, at et oppustelige stand up paddleboard kan klare lidt mere – til en vis grad altså. Men modsat et hard board som oftest vil få buler og synlige ridser, så har det altså vist sig, at det sker mindre med et oppusteligt.

OppusteligeHard Board
Fordele– Billigere end et hard board
– Nemt at transportere
– Fylder ikke meget derhjemme
– Ofte slidstærke 
– Bløde – fald gør mindre ondt
– Stivere end oppustelige 
– Kan være mere stabile 
– Kan ikke punktere
Ulemper – Tager tid at puste op 
– Skal være obs på kvaliteten 
– Ikke de bedste til  konkurrencer 
– Ikke optimal til race eller touring 
– Kan punktere
– Mere skrøbelige ift. ridser og hak 
– Svært at transportere 
– Kan være hårdere for fødderne

Sådan kommer du op og stå på dit stand up paddleboard

Step 1:

Allerførst vil vi minde dig om – at al start er svær. Så lad dig ikke slå ud, hvis du falder af dit stand up paddleboard hele tiden i begyndelsen og sikkert også de næste mange gange. Men der er bare op på dit paddleboard igen. Så step 1 er, vær tålmodig og tag gå-på-modet med dig!

Step 2:

Nu skal du på dit stand up paddleboard! Så tag det med dig ud i vandet – sørg for at have din leash til anklen på. Gå ud i ca. knædybt vand, så der forbliver vand under dit paddleboard, når du er på det. Sæt dig på på dit stand up paddleboard og ha’ dine knæ midt på. Brug dine hænder til at støtte med og få balancen og ret din ryg op langsomt, mens du stadig har knæene på dit paddleboard. Begynd så i den position at paddle med din paddel. Forbliv i denne position, indtil du føler, at du har balancen og føler dig sikker nok til at tage skridtet videre til næste step.

Step 3:

Nu skal du op og stå! Tag din paddel og lig den på tværs af dit stand up paddleboard. Brug det at støtte dig på, imens du prøver at komme op og stå. Sørg for at dine fødder står med skulderbredde distance fra hinanden og lad dine knæ pege fremad! Ikke kig for meget ned – det kan for nogle, gøre det sværere at holde balancen. Så find et punkt ude i horisonten et sted og hold blikket der.

Step 4:

Tiden er kommet til lidt bevægelse. Nu hvor du står, så skal der styr på, hvordan du håndterer dit stand up paddleboard paddel. Den ene hånd skal være ved t-håndtaget og den anden hånd på skaftet i paddlen. Put derefter din paddel ned i vandet, mens du stadig holder balancen og blikket ligefrem på dit stand up paddleboard, og skub den igennem vandet langs dit paddleboard. Gør det mellem 1-2 gange på hver side – alt efter hvad du foretrækker og hvad der føles rart.

Step 5:

Nu skal der øves lidt teknik, så du kan komme både frem og tilbage og dreje fra en side til en anden. Når du skal det, så skal du i den ene side, skubbe vandet mod enden på den ene side og på den anden side, skubber du modsat og op med fronten. Så vil du med det samme kunne mærke, at dit stand up paddleboard langsomt drejer. Laver du tagene tæt på dit paddleboard, vil vendingen tage længere tid at lave vs. hvis du tager tagene bredere ude.

Dette skal du være opmærksom på, når du køber et stand up paddleboard

Volumen

Volumen refererer til det antal liter luft, der kan være i dit stand up paddleboard. Det indikerer, hvor meget opdrift dit paddleboard har. Volumen hænger altså også sammen med, hvor tung eller let en surfer du er. De to ting – volumen og din vægt hænger alt sammen og følger hinanden. Oftest vil de fleste af ovenstående stand up paddleboard have skrevet, hvilken vægt der passer til lige netop det board. Så du behøver ikke ved dette udvalg at bekymre dig om det og gætte om volumen nu passer til din vægt. Det vil være skrevet, hvad det anbefalede på netop dét paddleboard er. Jo mere akkurat du er med din vægt, når du skal vælge et stand up paddleboard, jo bedre en oplevelse for du dig på vandet!

Shape

Der findes forskellige shapes inden for stand up paddleboard. Udvalget i denne artikel består primært af round shapes – som man altid ser på allround paddleboards. Her er næsen rund og tilpasser paddle på søer og have. Det der også kendetegner lige netop denne og den klassisk allround typen, er løften ude ved næsen. Det gør nemlig, at der er plads til vand under. Så skulle der komme lidt bølger eller skvulp din vej, så ryger det blot under dit board og det er altså en kæmpe hjælp for dig, når du er på vandet.

Allround paddle boardet er også noget bredere, som jo automatisk gør, at det er nemmere for dig at holde balancen. Du har nemlig mulighed for at have mere bredde mellem benene og dermed gøre det nemmere at holde balancen.

Grundet formen og designet på et allround stand up paddleboard, så er det altså god til flere ting end blot at stå på. Brug du f.eks til:

  • Brug den til slappe af på vandet
  • Lav yoga på dit stand up paddleboard
  • Fisk mens du er på dit allround stand up paddleboard

Der er altså flere ting, du kan lave på dit board. Så tag ud en dag og motioner, slap af og bare hyg dig.

Sådan vedligeholder du bedst dit stand up paddleboard

Altså efter om du har anskaffet dig et oppusteligt stand up paddleboard eller om du kører et hard board – så vil vedligeholdelses processen variere. Men selvom at paddleboards er lavet til at kunne tåle lidt af hvert – både ift. din behandling, men også vind og vejr – som du vil støde på, når I er ude, så kan du hjælpe levetiden på vej ved at gøre dit.

Skyld boardet efter brug

Ligemeget hvor du har brugt dit paddleboard – om det er saltvand eller ferskvand, så kan det godt betale sig at bruge 5 minutter efter en tur på at rengøre det. Find en vandslange i nærheden – hvis der er det, eller hav et par liter vand med, så du kan skylle dit stand up paddleboard bagefter. Det er både for at skylde salt og fersk af, så det ikke sidder og ødelægger materialer, men også for at skylle det skidt af, der nu måtte være. Sidder der f.eks. noget skidt, når du pakker det sammen, så vil det indtil næste gang gnave i materialet og kan skabe ridser eller unødvendige skade på dit paddleboard. Så ja, brug de der par minutter ekstra og sikre en længere levetid for dit paddleboard.

Giv en ekstra omkring kærlighed årligt

Ja, hvad mener vi med det? Vi mener blot, at én gang om året kan det godt betale sig at gøre lidt ekstra ud af rengøringen. Selvom at din paddleboard er oppusteligt, er det stadig af et bestemt materiale, som for bedst holdbarhed og styrke vil have godt af lidt kærlighed. Så undersøg hvad dit stand up paddleboard er af og find ud af, hvad der gavner og styrker det, så det kan få en ordentlig rengøring – måske det vil have godt af at blive smurt også samt rustforebygge.

Pak dit stand up paddleboard sammen efter brug

Nogle gange kan vi være lige hurtige nok, når vi flytter vores stand up paddleboard, og dermed er vi ikke helt opmærksomme på, hvad der er omkring os. Der kan altså være skarpe genstande rundt omkring, der i værste fald kan give dit paddleboard huller og ridser. Så ha’ dit paddleboard pakket ned, når det er muligt, så er det nemlig afskærmet fra omgivelser og ting der kunne mindske levetiden på dit stand up paddleboard.

Ha’ det i skyggen

En sidste lille huskeregel, som nemt kan være med til at øge holdbarheden på dit paddleboard, sørg for at have det i skyggen, når du ikke bruger det. Varm luft fylder nemlig mere end kold luft, og det er jo det, som dit stand up paddleboard består af. Så ind i skyggen med det, læg det under træet eller hvad der ellers giver skygge i nærheden.

Hvor langt skal mit paddleboard være?

De fleste stand up paddleboards har semi standardmål, som alle er over 3 meter. Nogle er 350 cm, nogle 340 og andre 320 cm. Det kan variere – men de fleste er over 300 meter. Det giver en god flade at stå på og samtidig er det rigtig stabilt. Det er klart, at er du på udkig efter stand up paddleboard til dit barn, så er målene mindre og det har oftest en længde på lidt over 2 meter. Så når du køber dit paddleboard bør du ikke tænke så meget over længden – i stedet bør du se efter den maksimale brugervægt, hvis du undersøger længden, fordi du tænker, at det fysisk passer bedst til dig. Brugervægten fortæller dig, hvor meget stand up paddleboardet kan bære og det er altså den vejledning, du bør følge og være opmærksom på under et køb.

Hvor er det godt at stå på stand up paddleboard?

Det er et spørgsmål, der er svært at svare på, med mindre vi skriver en ny artikel, der dækker hele Danmark. Du kender nok selv bedst de små gemmer, hvor det er skønt at stå på paddleboard. Vi selv foretrækker østkysten, da vinden er mildere og ligeså er bølgerne altså. Det er selvfølgelig ikke en standard for østkysten, men det er vores erfaringer. Men når det først blæser, så kan det være svært at finde den lille perle, hvor der ikke er bølger, som til tider kan gøre turen mere anstrengende end en fornøjelse. Så find et par spots i dit nærområde og tag ud og undersøg dem. Find ud af, hvornår der er dejligt vindstille, hvordan vandet er, når der er vind og prøv dig lidt frem. Du kan sagtens så på stand up paddelboard, når der er lidt bølger i vandet – men der er stor forskel på, om de kommer forfra eller fra siden – og hvor god din balance er. Så er nu helt ny, så start ud med helt havblik vand – det er en sand fornøjelse.

Du kan stå på dit stand up paddleboard både i havnen, på kanalerne, i søer, ved åen eller ved stranden. Det er helt op til dig og hvad der ligger nær dig.

Hvor meget fylder et paddleboard?

Hvor meget et paddleboard fylder, kommer an på, om du har købt et oppusteligt eller et der er i fast form. Et fast stand up paddleboard måler dens fulde længde – både i og ude af vandet. Har du derimod et oppusteligt stand up paddleboard, så kan det gøres væsentligt mindre, når luften er taget ud og det er foldet sammen. Vil du gerne have et stand up paddleboard, som ikke fylder det helt store, når det ikke er i brug, så er det helt sikkert et oppusteligt, du skal have. Når al luft er ude, så fylder det ikke mere, end at det kan være i din taske, når det er pakket ned.

Tidligere artikelUgens Inspiration – Celina (Uge 14)
Næste artikelTræningselastik med håndtag til alle niveauer!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her