Boost din træning og forebyg skader med en balancepude!

0
1905

Vi har i dén grad fået øjnene op for balancepuden – også kaldet “siddepuden”. Eller måske har du også hørt den omtalt som balancetræner? Måske har du bare set de her “halvkugler” i træningscentret? Det kan også være, at de balancepuder, du har set, snarere har lignet små noprede ellipseformede bolde. Eller også er du aldrig stødt på nogen af dem, og så skal du helt sikkert læse med her.

Uanset hvor meget eller hvor lidt du har hørt om eller kender til det store udvalg af balancepuder, er du kommet til den helt rigtige guide for balancepuder. Vi gennemgår nemlig her, hvad en balancepude er, hvad de kan bruges til, og så har vi selvfølgelig taget et kig på de mange forskellige udgaver af balancepuder, som hver især kan det samme uden helt at kunne det samme alligevel.

Fælles for dem alle er dog, at man arbejder med balancen og selvfølgelig også en masse andet, som du kan blive meget klogere på, hvis du læser med. 

For at gøre det nemt for dig, har vi udvalgt nogle balancepuder og -trænere og vurderet dem ud fra kriterier som brugeroplevelser, funktion, udførelse, kvalitet og pris.

VI HAR SET PÅ Kendetegn  SET HOS
Thera-Band Stabil Træner Balance Pude Let Grøn brugerfavorit Apuls.dk LÆS MERE
Abilica BalancePad Large Prisvenlig Abilicaonline.dk LÆS MERE
Abilica Big Balance Enkel Abilicaonline.dk LÆS MERE
cPro9 Massage Balancepude Alsidig Apuls.dk LÆS MERE
BOSU Home Balance Trainer Velkendt Apuls.dk LÆS MERE
Bodytone Body Dome Balancebold m. håndtag Prisvenlig Apuls.dk LÆS MERE

Indholdsfortegnelse

5 grunde til, du vil elske at få din helt egen balancepude 

Vi  synes, balancepuden er et eminent stykke træningsredskab, og vi giver dig her 5 grunde til at du skal investere i din helt egen balancepude.

  • Den har uanede muligheder

Balancepuden kan bruges til snart sagt alle øvelser i din daglige træning. Den kan bruges til genoptræning og er desuden god til gigtpatienter. Men det er ikke alt. Nogle kan også bruges som sidde- og massagepude, hvor du arbejder med en aktiv siddestilling.

  • Du træner balancen og forebygger skader

A træne balancen er slet ikke så dumt endda. Når du arbejder aktivt med at træne din balance, træner du en masse af de små muskler, der sidder omkring leddene. Derved opnår du generelt en større stabilisering af leddene i din krop, hvilket har vist sig at kunne forebygge skader.

  • Du styrker dine core-muskler 

At have en stærk core hænger unægteligt sammen med balancen. Hvis du har en stærk core, vil du formentlig have nemt ved at holde balancen. Er du ikke god til at holde balancen, har du formentlig brug for og vil få styrket dine core-muskler, som blandt andet er med til at give dig en stærk rygmuskulatur og en flad mave.

  • Den er nem at bruge

Med en balancepude er der ikke en masse nye moves, der skal læres. Meget enkelt stillet op, kan balancepuden tilføjes en masse af de øvelser, du måske allerede nu laver derhjemme eller i træningscentret. Nogle af dem kan endda med fordel anvendes, når du sidder ned. Så bliver det ikke nemmere, hva’!

  • Den er praktisk

De fleste af os gider ikke leve i et træningscenter derhjemme. Derfor er det jo rart, hvis man hurtigt og nemt kan pakke sit udstyr væk. Mange balancepuder skal pustes op, når de skal bruges. Det vil altså sige, at de selvfølgelig kan tømmes for luft, når du ikke bruger dem. Derfor er det altså et træningsredskab, der kan presses ind i selv det mindste og mest rodede skab. 

Hvad er en balancepude?

Nu hvor vi har givet et overblik over, hvorfor vi mener, balancepuder er så gode, må vi også hellere tage et hurtigt kig på, hvad en balancepude egentlig er. Vi har i dette indlæg også valgt at inddrage balancepudens nære slægtning “balancetræneren”, da den i det store og hele bruges på samme måde som de andre balancepuder.

En balancepude kan variere i materiale og i form. Nogle er oppustelige, mens andre er udformet i et fast skum. De fleste puder på markedet er ovale eller ellipseformede. BOSU’en er som sagt en halvkugle, og endelig er nogle balancepuder rektangulære.

Du kan inddrage en balancepude i din almindelige træning eller for manges vedkommende i en genoptræning efter skader. Man kan bruge den i øvelser, hvor man går, løber, står, sidder eller ligger. Fælles for alle øvelserne vil ofte være, at de ikke er nye. De udføres blot på balancepuden i stedet for på gulv, bænk eller træningsmåtte

Forebyg skader med balancetræning

Med en balancepude ligger fokus på balance, men også stabilisering af led og træning af core. Grunden til, det er så vigtigt at træne balancen, er helt overordnet, at man forebygger skader og får mere ud af de enkelte øvelser. Har man problemer med sine led på grund af fx gigt eller skader, kan man bruge balancetræning til at styrke leddene, da træning af balancen styrker de små muskler, der ligger omkring de enkelte led. Jo stærkere muskulaturen omkring de enkelte led er, desto bedre beskyttede er leddene, hvilket også er årsagen til, at man med fokuseret træning af balancen i højere grad kan undgå skader.

Hvordan du integrerer en balancepude i din træning

Det er heldigvis super simpelt at integrere en balancepude i den daglige træning – eller faktisk også i dagligdagen. Det kan vi godt li’! Vi giver her et overblik over, hvilke måder du uden de helt store anstrengelser får inkorporeret en balancepude i din træning.

Stillesiddende arbejde

Hvis du har et meget stillesiddende arbejde, kan du med fordel overveje at investere i den klassiske cPro9 Massage og Balancepude. Balancepuden her har nemlig en størrelse, der passer til sædet på en stol. Luften i puden er i sig selv med til at gøre underlaget mere levende. Derfor kommer man helt automatisk til at spænde op i sine core-muskler – herunder også mavemusklerne – for at holde stabiliteten. Dette giver en aktiv siddestilling og forebygger skader i ryggen. Så på en måde kan man jo sige, at du træner bare ved at sidde ned. Ret sejt ik’!

Balancetræning/genoptræning

Måske er du på et stadie, hvor det kan være svært bare at holde balancen på puden. Er det tilfældet, vil det være en god ide at lave øvelser på balancepuden hver dag i 10-15 min. 

Forslag til øvelser for begyndere med balancepude
  • Stå på puden med hoftebreddes afstand (og hoftebredde er ikke det bredeste punkt, men der hvor man mærker sine hofteknogler). Hold den i ca. 20 sek. eller længere. Gentag 3-5 gange.
  • Samme udgangsposition som før. Udvid nu med at dreje hovedet forsigtigt fra side til side. Udfør øvelsen i ca. 20 sek. Gentag 3-5 gange. Fokuser på kontrollerede bevægelser.
Forslag til lidt sværere balanceøvelser med balancepude
  • Udgangspositionen er igen hoftebreddes afstand på puden. Find balancen, og tag så med ret ryg 10-15 squats/benbøjninger. Sørg for, at knæ ikke stikker ud over tæerne. Gentag 3-5 gange.
  • Stå på puden med 1 ben, mens det andet placeres bagved. Sørg for, at benet ikke er i kontakt med underlaget. Find balancen og bøj ned i det ben, der står på puden.

Find gerne selv på måder at udfordre din balance, når du står på balancepuden. Husk dog altid at lytte til din krop. Stop, hvis en øvelse føles forkert eller ubehagelig.

Integrer balancepuden i din ordinære træning

Måske er du allerede godt i gang med at træne og har helt styr på mavebøjninger, armbøjninger, squats, lunges og alt det der. Er det tilfældet, er det ingen sag at inddrage en balancepude i din træning. 

Forslag til at bruge balancepuden til opvarmning/konditionstræning

Først og fremmest vil man kunne tænke på en balancepude som en stepbænk. Man kan altså træde op og ned på puden og evt kombinere med høje knæløft. Man kan også vælge at stå på puden og “gå”. Endelig kan man også, når man bliver lidt mere sikker på puden, jogge op og ned. 

Er du hardcore-stepper, vil du formentlig kunne få rigtig mange sjove konditionsøvelser ud af din balancepude.

Forslag til at integrere balancepuden i dine styrketræningsøvelser
  • Mavebøjning

Bolden placeres bag dig. Bruges BOSU/halvkugle er den flade del nedad. Sid gerne lidt oppe på puden, så bagdelen ikke er i gulvet.  Det vil variere alt efter, hvilken balancepude, man har. Man skal bare have følelsen af det lidt mere levende underlag. Lav herefter mavebøjninger, som du plejer. Husk som altid at spænde op i bækken og mave. Tænk på at lave en flad mave, når øvelsen udføres.

  • Rygstræk

Øvelsen udføres på maven. Læg dig godt hen over bolden. Husk, at nakken skal være ret i forlængelsen af ryggen. Tænk på hele tiden at kigge ned i gulvet. Tæerne er i gulvet, oversiden er håndfladerne er i panden. Løft op i ryggen. Og husk at spænde op i core.

  • Lunges

Her kan både laves backward og forward lunge. Ved backward lunge er det forreste ben i puden med hele foden på. Herefter bøjes ned og op igen. Ved forward lunge er det bageste ben i puden – kun med tæer i puden. Husk som altid ved lunges at rette ryggen, trække skuldrene tilbage, spænde i dit core, og sørg for at forreste knæ ikke stikker ud over tæerne.

  • Armstræk

Også her kan man bruge bolden forskelligt. Man kan vælge at have armene placeret på bolden. Ved brug af BOSU vendes den om, så den runde side vender nedad. Hænderne placeres på bolden/BOSU-pladen, nakken er ret i forlængelse af rygsøjlen, knæ eller tæer er i gulvet. Og så er det ellers i gang. Man kan også vælge at lade tæer eller knæ være på bolden og hænder i gulvet. Husk altid at spænde i dit core og undgå at hænge i skuldrene.

Find gerne selv på flere øvelser. Når du først har prøvet at træne med en balancepude nogle gange og føler dig tryg ved den, vil det formentlig ikke være svært at finde på mere. 

Vær dog forsigtig med at inddrage vægte eller andre redskaber, da de hæmmer evnen til at tage fra, hvis man mister balancen.

Valg af balancepude – bedst, billigst eller måske bare bedst til prisen?

Der findes et utal af forskellige balancepuder på markedet, og det kan måske føles lidt uoverskueligt at skulle balancere rundt mellem dem. Der findes selvfølgelig flere puder end de nævnte, men med de puder, vi har valgt at tage med i dette indlæg, har vi forsøgt at komme godt rundt og afdække de forskellige typer af balancepuder, der findes.

I vores vurderinger af balancepuderne har vi som udgangspunkt ikke fokus på “bedst” eller for den sags skyld “dårligst”, da puderne er forskellige og derfor dækker forskellige behov. Vi har derfor først og fremmest fokus på at beskrive, hvad puderne kan og hvem, der kunne tænkes at have glæde af den enkelte balancepude, så du får købt lige præcis den balancepude, der passer til dig! 

Balancepuder af skum

Skumpuderne kan ikke justeres, så, hvis man ikke gider bøvlet med selv at justere sværhedsgraden på puden, kan en pude i skum være et rigtig godt valg.

Da top og bund er flade er det i øvrigt muligt at stable puderne, hvis man har flere. På den måde kan man udfordre sig selv lidt mere. Især hvis man bruger puden som en trænings- eller stepbænk.

Man kan lave de samme øvelser, som med de andre puder, men de vil selvfølgelig føles lidt anderledes i hænderne. 


Brugerfavorit

Thera-Band Stabil Træner Balance Pude Let

  • Godt anmeldt
  • Perfekt til genoptræning
  • Fås i flere sværhedsgrader

449,00,- GÅ TIL BUTIK →

Balancepuden fra TheraBand er et enkelt valg, da den er udformet i skum og derfor ikke justeres fra gang til gang. Den findes dog i 3 forskellige sværhedsgrader med den grønne som den letteste. Sværhedsgraden defineres ud fra blødhed, hvor den sværeste, er den blødeste.

Den er godt anmeldt af brugerne og scorer således 4,8 ud af 5 mulige på Amazon.

Produktspecifikation

  • Mål: ca 40 x 24 x 4 cm
  • Farve: Grøn
  • Sværhedsgrad: Fast og let til begyndere

God til prisen

Abilica BalancePad Large

  • God kvalitet
  • Anti-slip materiale
  • Prisvenlig

320,00,- GÅ TIL BUTIK →

Balancepuden fra Abilica er den lidt mere prisvenlige version. Mærket er muligvis knap så kendt, men kvaliteten er ikke desto mindre stadig ganske fin. Desuden er overfladen udført i et anti-slip materiale, så man derved opnår et bedre greb under træningen.

Produktspecifikation

  • Mål: ca. 39 x 32 x 6 cm
  • Farve: Sort
  • Materiale: EVA-skum

https://www.abilicaonline.dk/salg/balancepude/abilica-balancepad-large/ 320,00,-


Justerbare balancepuder

De justerbare balancepuder kan fyldes med luft og kan derfor justeres i hårdhed, alt efter hvilken sværhedsgrad man ønsker. Disse balancepuder er de mest praktiske, hvad angår plads, da de klart er dem, der kan fylde mindst, når de skal pakkes væk. Så, hvis det er vigtigt, er disse puder et godt valg. 

Desuden kan de puder, der ikke er så store igen, bruges som siddepude og er derfor gode for personer, der sidder meget ned i løbet af en dag. Man vil formentlig også opleve, at man kan bruge dem som hovedpude eller støtte til nakken.


Den bedste siddepude

cPro9 Massage Balancepude

  • god kvalitet
  • justerbar
  • massageknopper

300,00,- GÅ TIL BUTIK →

Balancepuden fra fra cPro9, som er et mærke, der typisk leverer produkter af god kvalitet, skal fremhæves for både at have en nopret overflade og en glat overflade, hvilket betyder, at pudens ene side giver massage, når man sidder ned. Dimensionerne på puden gør det i øvrigt muligt at få plads til den på en stol. 

Produktspecifikation

  • Mål: 33 x 9 cm
  • Farve: Blå
  • Skridsikker overflade: Ja

https://apuls.dk/cpro9-massage-balancepude 300,00,-


Det enkle valg

Abilica Big Balance

  • Enkel
  • Justerbar
  • Robust

489,00,- GÅ TIL BUTIK →

Balancepuden fra Abilica er endnu et bud på en robust og bundsolid balancepude. Denne model er med sine 45 cm i diameter noget større end modellen fra cPro9, og er derfor ikke det oplagte valg som siddepude til kontorstolen. Til gengæld vil den måske føles rarere eller mere sikker at bruge som fx stepbænk, da den netop har lidt mere råderum. Så denne pude vinder på at kunne pakkes godt sammen samtidig med, at den har noget størrelse. Og man kan jo stadig bruge den som siddepude på gulv, hvis man ønsker det. 

Produktspecifikation

  • Mål: 45 cm dia
  • Medfølger: Træningsprogram og pumpe
  • Skridsikker: Ja

https://www.abilicaonline.dk/salg/balancepude/abilica-big-balance-ny/ 489,00,-


Balancetrænere – “halvkuglerne”

Den sidste kategori af balancepuder, vi vil runde, er balancetrænerne, der er formet som halvkugler med fast bund. De fleste har formentlig set dem fra BOSU. BOSU er et akronym for “Both sides up” og refererer til, at halvkuglerne kan vendes begge veje. Man kan derfor vælge at bruge dem som en balancepude eller et vippebræt. Det gør formentlig disse puder til nogle af de mest alsidige på markedet, hvis man kun kigger på træningsmuligheder, da de jo ikke har massagemuligheden eller er synderligt handy lige at have med på arbejdet.

Disse balancetrænere adskiller sig fra de andre ved at have en decideret bund, hvilket også betyder, at det ikke er så ligetil ikke at få dem til at fylde noget. Er plads imidlertid ikke så vigtigt et kriterie, er det et virkelig fedt redskab, fordi det netop er så alsidigt. De er også typisk noget dyrere end de andre typer af balancepuder, men det er sådan lidt “all-in-modellen”, hvor man virkelig får noget for pengene.


Den originale BOSU 

BOSU Home Balance Trainer

  • Brugerfavorit
  • Alsidig
  • Høj kvalitet

1249,00,- GÅ TIL BUTIK →

Denne balancepude er den oprindelige balancetræner fra BOSU og scorer generelt højt i anmeldelser fra brugerne. Den er anmeldt med 4,7 ud af 5 mulige stjerner på Amazon, så man går bestemt ikke galt i byen med denne balancebold.

Denne balancetræner står for kvalitet og alsidighed. Den er noget dyrere end mange andre på markedet, men man får også toptræning for pengene. 

Produktspecifikation

  • Maksimal brugervægt: 135 kg
  • Diameter: 65 cm
  • Medfølger: Håndpumpe,øvelsesplakat med tips og tricks, DVD med træningsinspiration samt brugervejledning

https://apuls.dk/bosu-home-balance-trainer 1249,00,-


En god allrounder

Bodytone Body Dome Balancebold m. håndtag 

  • Alsidig
  • Nye muligheder
  • Prisvenlig

1169,00,- GÅ TIL BUTIK →

Denne balancetræner har vi valgt at tage med, da den som den eneste af puderne, vi har med, har monteret to exertubes, hvilket naturligvis giver helt nye muligheder for også at få arme og skuldre med i balancetræningen. Modellen er fra mærket Bodytone, og vurderes som prisvenlig inden for sin kategori samt det, at man får lidt ekstra træningsudstyr med ved denne model

Produktspecifiktion

  • Maksimal brugervægt: 140 kg
  • Dimensioner: 61 cm i dia, 30 cm højde
  • Medfølger: To exertubes

https://apuls.dk/bodytone-body-dome-balancebold-m-haandtag 1169,00,-


Tidligere artikelRedondo Bold – Vi giver dig 5 gode grunde til at bruge bolden!
Næste artikelKan du heller ikke løbe fra din skade? Må vi foreslå et knæbind?

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her