Trailløb – en sport og en livsstil!

0
1299

Hvem er jeg?

Jeg vil gerne fortælle lidt om mig selv og om min store interesse for trailløb.

Jeg hedder Pia Riber Iversen – jeg er 48 år og er uddannet ergoterapeut og arbejder på psykiatrisk afdeling i Esbjerg. Via mit arbejde har jeg ligeledes fået en uddannelse som Fysisk aktivitetskonsulen, som handler om at anvende fysisk aktivitet og motion som en del af behandlingen til folk med psykiske lidelser.

Jeg er derfor så heldig, at sport og motion og i perioder også løb, er en stor del af min arbejdsdag. Jeg bor på landet sammen med min mand og vores to børn – og i 10 minutters løbeafstand til en stor dejlig skov. Jeg vægter et aktivt og sundt liv meget højt og har været vegetar i hele mit voksenliv.

Hvad er trailløb?

Trailløb er overordnet sagt: løb på alle andre underlag end asfalt og atletikbane.
Altså er trailløb: skov – hede – marker og strand. Enten på stier eller offtrack løb hvor der ikke er nogen sti eller et spor.
Et trailspor er typisk; jord, sand, grus eller græs, men kan også være tungere underlag som mudder, højt græs, vand, lyng og endda mosegrund har jeg også løbet på.

Og vintermånederne kan indebære ekstra udfordrende spor i tilfælde af sne eller is.
Når man vurderer graden af fysisk udfordring ved et trailløb, kigger man derfor på underlaget – men også på rutens højdemeterprofil. Hvilket vil sige, hvor mange meter ruten stiger opad/falder nedad fra basislinje. Underlaget kan ofte være ekstra udfordrende f.eks i form af; grene, rødder, sten, træstubbe, vandpassager, mudder, væltede træer og meget andet som naturen har at byde på. Længden af ruten spiller selvfølgelig også en væsentlig rolle.

Hvad er offtrack?

Fotograf: Niels Vejsgaard

Offtrack løb er for den erfarne trailløber, da der som ordet siger, ikke eksisterer en sti eller et spor. Det stiller særligt store krav til løberens teknik og evne til at sætte foden sikkert i et helt uforudsigeligt underlag. Det kræver ligeledes en stor grad af opmærksomhed på omgivelserne, da man hele tiden er nødt til at kigge lidt frem, så man ved, hvor det næste skridt falder og hvilke forhindringer der evt er i underlaget. Det er en super god træningsform at lægge ind på sine ture, hvor man evt kan løbe væk fra sporet en del af turen. Det styrker både teknik – koncentration og udholdenhed – og så er det spændende, sjovt og udfordrende! Lidt i stil med følelsen man får, når man sætter de allerførste fodspor i nyfaldent sne.


Der er et udtryk i løbeverdenen, der hedder ”Runners high”, hvilket er en tilstand som man – hvis man er heldig – kan opleve at være i under løb. Det er en følelse af lethed – at løbe ubesværet – dit løb fungerer og kroppen arbejder for dig og du føler dig ”høj” på løb og alle de endorfiner, der suser rundt i kroppen. Ofte bliver fornemmelsen siddende i kroppen i flere timer efter løbeturen. Jeg tænker, at de fleste løbere kan relatere hertil – uanset hvilket niveau man er på.

Fotograf: Niels Vejsgaard

Hvor vigtig er hastigheden?

Når jeg fortæller folk, at jeg er løber, bliver jeg stort set altid spurgt, om jeg løber hurtigt. Man kan tale om, hvilken pace man løber i. Hvilket vil sige, hvor mange minutter tager det at løbe 1 km.
For nogle år tilbage da jeg hovedsageligt løb asfaltløb, løb jeg feks et halvmarathon ( 21.1 km ) i et pace der hed 4:45 – altså et gennemsnit på 4 min og 45 sek pr km – og kortere distancer i et hurtigere pace. Ved helt korte distancer på atletikbane ned til mindre end 4 min pr km.

Men ved et trailløb er begrebet ”hurtig” meget relativt. Her kan man være hurtig ved et pace på feks 6 min pr km eller endda mere – alt afhængig af underlaget samt højdemeterprofilen. Og her er det ikke kun de meget stejle og lange stigninger, der kan være udfordrende men i høj grad også stejle og svære nedløb.
Trailløb handler derfor meget om teknik og dette er en vigtig del af træningen, da man ellers ved konkurrence risikerer at smide dyrebare minutter væk på feks teknisk svære nedløb.

Interessen for trailløb

Min interesse for trailløb har været stigende over nogle år, hvor jeg ellers mest løb på asfalt samt på atletikbane. Jeg har deltaget i flere end 100 konkurrenceløb – heriblandt også på atletikbane, hvor det bla er blevet til 5 DM guldmedaljer. Følelsen af farten på en bane er fantastisk men efterhånden mistede jeg lidt følelsen af at nå at ”opleve” løbet, fordi at alt handlede om fart! Så hurtigt som muligt – og var der nogen foran dig så skulle de overhales – ellers var man ikke først over stregen.
Mit første lange trailløb i konkurrence regi var til DM i Lang Trail i 2017 til Julsø Ultra. 60 km skov – og bakker!! Her var det for mig, alt andet end fart der var fokus på – for mig var det at udfordre mig selv og min egen udholdenhed og viljen til at gennemføre et så hårdt og krævende løb – med en virkelig udfordrende højdemeterprofil! Jeg gennemførte med støtte og pep fra en løbemakker. Jeg mistede 3 tånegle under løbet og kom i mål med en max udfordret krop og med et meget lavt blodsukker trods indtag af utallige kulhydratgels under løbet og masser af væske og salttabletter. Jeg kom i mål, fik et glas cola serveret og en bronzemedalje hængt om halsen. Min første DM medalje.

Trailløb handler for mig meget om oplevelsen ved løb og om de udfordringer, der ligger i naturens udformning af det underlag og den rute, som du løber. Jeg nyder både at løbe alene og sammen med andre. Min faste løbemakker er min mand, som deler interessen og jævnligt mødes vi med gode løbevenner og skiftes til at finde en spændende ny rute og kører gerne langt efter det. For nyligt har vi været på trailweekend på Thy sammen med 3 venner, hvor vi har løbet nogle dejligt lange ture i skøn natur.

Fotograf: Niels Vejsgaard

Træning og konkurrence

Aktuelt løber jeg 5-6 dage i ugen, ca 8-10 km på hverdage og længere ture i weekenderne, hvor jeg gerne kører langt for at finde et fedt løbeområde eller et optimalt spor til træning. Jeg løber stort set aldrig på asfalt og er heldig at have ”min” skov helt tæt på min bopæl.

Jeg har deltaget i mange trailløb – på distancer fra 4-5 km op til 60 km.
Ved træningen op til konkurrence sørger jeg for at løbe på et underlag, som tilsvarer det forventede underlag til konkurrencen – og indlægger bakketræning hvis det er et løb der indeholder væsentlige stigninger. Jeg løber i et forholdsvist lavt grundtempo, men indlægger tempoblokke på turen som feks kan være 4×1000 m – 3×2000 m eller andre variationer – igen afhængigt af længden og sværhedsgraden af det forestående løb.

Det er blevet til en hel del placeringer på podiet gennem de sidste 4-5 år, men den største udfordring ved konkurrence i trailløb er for mig helt klart de teknisk svære nedløb! Særligt når de er stejle og glatte og med mange rødder. Styrt kan ikke undgås engang imellem ved trailløb ligesom blå tånegle, blodvabler og mistede tånegle også er en del af denne sport. Jeg har dog haft et par mere alvorlige styrt og har bla revet en skuldersene over samt prøvet at brække, ifølge lægen, ALT hvad der kunne brækkes i min ankel. Jeg fik indsat en jernskinne samt adskillige skruer i foden og fik beskeden om, at jeg nok ikke skulle regne med løb igen. Det er nu mange løbeture, mange konkurrenceløb og mange medaljer siden.
Ligesom ved alt andet sport kan skader ikke undgås ind imellem og her er det uundværligt at have en kompetent fysioterapeut, som man har tillid til.

Fremtiden

Aktuelt er der lukket ned for stort set alle konkurrenceløb grundet smitterisikoen ved Covid, men træningen skal holdes ved lige.
Planerne i nærmeste fremtid er et par af yndlingsløbene: Julsø Ultra samt Thy Trail.
Derudover er jeg ambassadør for Nordic RaceTrailSerie som hedder Trails – By Nordic Race og disse løb afholdes rundt omkring i landet på omhyggeligt udvalgte super fede og udfordrende trailspor.
Drømmen om at deltage i flere ultratrail skal også realiseres. Udfordringen ved de lange distancer – over 50 km – er der jeg nyder allermest at prøve mine egne grænser af. Min styrke i løb er uden tvivl stædighed! Og derudover har jeg også oplevet en fordel ved at jeg er lille og ikke har så mange kilo, der skal flyttes, når det drejer sig om løb med mange bakker.

Fotograf: Niels Vejsgaard

Overvejer du at prøve kræfter med trailløb?

Hvilke råd vil jeg gerne give dig med på vejen, hvis DU overvejer at blive trailløber?

  • Først og fremmest så find en erfaren trailløber at løbe sammen med den første tid. Der er som før nævnt rigtig mange udfordringer i den scene naturen tilbyder dig og risikoen for styrt og skader er stor for en uerfaren.
  • Sørg for at have de helt rigtige sko, som passer til dig og det underlag/terræn, du vælger at løbe i. Få professionel vejledning hertil.
  • Ha’ ALTID noget GPS med på løbeturen ( Ja man KAN fare vild i ukendt terræn! )
  • Hav en plan om distancen og medbring væske og energi tilpasset hertil

Glem i første omgang alt om tempo og højt pace. Det kommer med tiden, hvis det er det, du går efter. Du bliver en stærk og udholdende løber af at løbe trail og du kan selvfølgelig sagtens kombinere med både asfalt og bane – det behøver på ingen måde at være enten/eller. Det er godt og afvekslende at løbe på forskelligt underlag

Vælg trailløb fordi du elsker naturen – elsker at udfordre dig selv i varieret og til tider uforudsigeligt terræn og evt – som jeg selv – ELSKER udfordringen ved at løbe i AL slags vejr hele året rundt! I dagslys OG i mørke påført tilstrækkeligt lys til at finde vej på sporet

En sidste ting jeg vil fremhæve ved trailløb kulturen, er det helt fantastiske sammenhold blandt løberne og opbakningen til alle de andre ”trailtosser”, der fuldt ud forstår det, som man nogle gange bare ikke kan forklare andre. Som feks glæden ved at løbe 20-30-40 km i blæst og regn – forcere rødder – mudder og vandpassager. Tage pandelampen på og løbe afsted alene eller med en flok andre i mørke kulde og barske vejrforhold. Løbe væk fra stierne og offtrack mellem træer – på stranden eller på marker OG glæden ved high five – hilsner og smil fra alle de øvrige løbere

SÅ – overvejer du trailløb: PRØV DET.
Tak for din tid. Vi ses måske derude en dag i sporet – eller udenfor sporet.
Hilsner og god trailkarma fra en løbenørd/trailtosse

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her